Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.01.2017. u 10:42

U BiH, a još češće izvan nje, stvari se pojednostavljuje pa je, kada se govori o bh. problemima, slika crno-bijela.

Za status bh. “patriota” uglavnom su se izborili Bošnjaci. “Službeno Sarajevo” Hrvatima, a osobito Srbima nameće hipoteku separatista. Boji se njihovih entiteta. Po definiciji domoljublja, sve je obrnuto. Onaj tko se ne identificira s cijelom svojom zemljom i tko vrijeđa ili omalovažava druge narode, šovinist je i nacionalist. “Patrioti” su već uspjeli ustavno razvlastiti Hrvate i krenuli su u žestoku kampanju ukidanja ustavnih ovlasti Republici Srpskoj. Umjesto da ih se označi rušiteljima Daytonskog sporazuma, oni su se samoproglasili domoljubima.

BiH sa dva entiteta (Republika Srpska i Federacija) nastala je na temeljima Daytona. Dužni su ga poštivati svi narodi i građani u BiH. Pogotovo domoljubi. Apsurdno je da takvu entitetsku BiH najjače brane Srbi. Dodik često verbalno pretjeruje u srpskom patriotizmu, ali ne može ga se stalno optuživati za antidaytonske radnje. To bi se tek moglo ustvrditi kada bi službeno pokušao odcijepiti entitet od države, ali i on sam poručuje da neće ulaziti u avanturizam te vrste.

Ako se domoljublje dokazuje odnosom prema cijeloj državi, onda su u BiH najveći domoljubi Hrvati. Oni mogu opstati jedino ako se uredi moderna europska BiH. Konstantno upozoravaju na potrebu poštivanja temeljnog načela na kojem je BiH ustrojena – jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda. Ono što ima jedan, trebaju imati i druga dva, odnosno ono što imaju dva, treba imati i treći narod. Što je to nego domoljublje.

Međutim, “patriotima” su se (samo)proglasili oni koji bi rušili entitete, odnosno Ustav BiH. Ili oni koji su poticali tihu reviziju zbog koje su, prije svih, Hrvati obespravljeni. Unatoč svemu, takvima koji zagovaraju unitarnu građansku državu (Bošnjaci) također ne treba osporiti bh. domoljublje. Oni su istinski uvjereni da se država čuva tako što se ruši njezin sadašnji ustav. U velikoj ljubavi prema takvoj državi prednjače, prije svih, Bakir Izetbegović koji zagovara centraliziranu BiH i Željko Komšić koji vidi BiH kao građansku državu. A ni jedan ni drugi model BiH ne želi većina Hrvata i Srba, odnosno polovina njezina stanovništva. K tomu, njihove vizije države BiH u suprotnosti su s važećim ustavom.

U BiH, a još češće izvan nje, stvari se pojednostavljuje pa je, kada se govori o bh. problemima, slika crno-bijela. U stereotipima postoji kolokvijalno nazvano “političko Sarajevo” koje čuva i brani BiH i oni drugi, srpski i hrvatski nacionalisti, koji su otvoreni ili prikriveni separatisti, neprijatelji BiH. U stvarnosti je ipak mnogo više boja i nijansi. Dodik, Čović, Izetbegović, Komšić – svi se oni bore za svoj “model” Bosne i Hercegovine i svatko od njih je istodobno domoljub i neprijatelj BiH. Pitanje je samo s kojim ustrojem države se poistovjećuju oni koji ih svrstavaju na jednu ili drugu stranu. U svakom slučaju, ako se BiH raspadne, bit će za to jednako zaslužni svi bh. patrioti.     

>> Želi na inauguraciju: Nakon kritika iz SAD-a Dodik stigao u Sarajevo tražiti vizu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije