Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.11.2020. u 08:37

Dosad najveću kaznu – 22 milijuna kuna – platit će Zagrebačka banka zbog niza propusta u sprečavanju pranja novca

Talijanska državljanka Barbara De Faveri osnovala je 2017. godine u Rijeci tvrtku Keep Metal. Iste godine i na istoj adresi tvrtku LD Metal osnovao je i Barbarin sunarodnjak Gianluigi Arringhi. Osim adrese i zemlje porijekla, tvrtkama je zajedničko da nemaju zaposlenih, godinama nisu imale nikakav prihod, nisu podnosile poslovna izvješća i da se nalaze na „listi srama“ najvećih dužnika Porezne uprave. Keep Metal ostao je državi na ime poreza dužan 60,7 milijuna kuna, a LD Metal 43,8 milijuna kuna.

Kada bi te dvije tvrtke predstavljale izdvojeni eksces, to ne bi bio veći problem. Međutim, kako je nedavno zapazio novinar 24sata Ivan Pandžić, na listi poreznih dužnika samo na prvoj stranici nalazi se desetak tvrtki sa sličnim obrascem i s ukupnim dugom državi od gotovo 350 milijuna kuna. Sve te fantomske tvrtke sada su ili u stečajnom postupku ili pred likvidacijom, a kako nemaju nikakve imovine država im doslovno može staviti soli na rep.

Dug koji im je odrezala Porezna uprava upućuje na zaključak da su odradili jako mali broj financijskih transakcija, ali u povećem iznosu. Tako je gospodin Arringhi, ili netko u njegovo ime, samo na ime poreza na dobit ostao dužan državi više od 15 milijuna kuna. Hrvatska se ulaskom u Europsku uniju obvezala pooštriti regulativu u svrhu sprečavanja pranja novca. Na razini financijskog sustava takva pravila donosi Hrvatska narodna banka, koja ujedno i kontrolira kompletan bankarski sustav. HNB je dosad izrekao 13 kazni zbog pranja novca, od kojih je ukupno najviše platio OTP.

Međutim, najveću dosad izrečenu kaznu – 22 milijuna kuna – platit će Zagrebačka banka, koja je ovaj tjedan dobila po prstima zbog niza propusta u sprečavanju pranja novca. Među ostalim, Zabi je kazna izrečena zbog neprijavljivanja nadležnim državnim institucijama više od tisuću transakcija talijanskih državljana s jednim ili više punomoćnika. Banka je kriva, kažu državni inspektori, jer je aplikacija upozoravala na sve sporne transakcije, ali banka to ipak nije prijavila Uredu za sprečavanje pranja novca. Nakon svega, nije pretjerano zapitati se zašto Talijani, Poljaci i Mađari to mogu raditi kod nas, a ne mogu u svojim matičnim državama

Ključne riječi

Komentara 10

JA
jadnatikoza
10:02 07.11.2020.

Zar je tako velika rupa u proračunu? Agrokor dva desetljeća nije plaćao dobavljače, već im je nakon 180 dana nudio kompenzacije u neupotrebljivoj robi. Pevec i ostali isto tako. Niti riječi protiv Agrokora nisam pročitao 20 godina sve dok je plaćao oglase u Jutarnjem, Večernjem, HRT-u, 24 sata....

ST
stefj
10:05 07.11.2020.

Ma sve to je problem, no to nije osnovni problem države. Bit će uvijek i kriminala i lošeg poslovanja, bit će uvijek i poreznog duga... Ne treba zaboraviti da smo među državama s najboljom naplatom poreza u EU... Najveći problem je bio i ostao država, tj. državna i javna služba. Puno ih je, neefikasni su, a k tome i puno posla koji sada postoji, izmišljen je samo radi njih... Ovo sve je samo micanje fokusa sa osnovnog problema...

TR
Tridvajeda
11:22 07.11.2020.

U RH sankcije za kazneno djelo ne postoje ili postoje u ograničenom balonu, čije granice se mogu matematički izračunati kao proporcionalne moći i bogatstvu osuđenika. Dok je to tako, sudovi su lakrdija i kriminal cvjeta. Sami političari koji bi nam sudove trebali mijenjati su ili kriminalci ili od krvi ispražnjene birokratske vreće govana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije