Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.09.2019. u 10:02

Naravno, nikakve isprike tu nije stvarno bilo, čak ni u pokušaju, Pupovac nam je tek milostivo poručio da je zadovoljan što je njegova usporedba RH i NDH podigla tako veliku buru

Kad je moj Jure bio u vrtićkoj dobi, nije mu isprva bio baš posve jasan koncept opraštanja. Naime, u kojem smjeru to ide, tko tu kome nešto, da prostiš, oprašta. Kad bih bio ljut na njega pa mu rekao da ga za kaznu neću negdje voditi, on bi zavapio: Neee, tata, oprostit ću ti, oprostit ću ti! No, moj mali Jure je brzo naučio, za razliku od Milorada Pupovca koji nas Hrvate i u njegovom sedmom desetljeću života sve još uvijek drži u vrtiću.

Tako se otprilike Pupovac i danas “ispričava” hrvatskoj javnosti za razne memorandumske strahote koje su izlazile iz njegovih usta, od one o masovnom prekrštavanju srpske djece do ove posljednje zlokobne u kojoj današnjoj Hrvatskoj predskazuje sudbinu NDH. Naravno, nikakve isprike tu nije stvarno bilo, čak niti u pokušaju, Pupovac nam je tek milostivo poručio da je zadovoljan što je njegova usporedba RH i NDH podigla tako veliku buru, jer da je to ipak pozitivan znak.

Očito jedini koji je u tome čuo ispriku jest Andrej Plenković, jer kad bi postojala još barem jedna osoba koja ju je čula, to bi vjerojatno bio Gordan Jandroković. A eto – ni on je nije čuo.

Naravno, i dalje ostaje začudno zašto uopće netko traži i očekuje ispriku od Pupovca. A još veće pitanje zašto netko ima potrebu ispričavati se njemu u ime Hrvata. Očito, pripadnici ove nacije duboko su podijeljeni na one koji se drže polustoljetnog rituala samoposipanja pepelom i na one koji tvrde da se Hrvati nemaju više kome i zašto ispričavati.

VIDEO Pupovac na konferenciji za medije

Prvima su zločini NDH i dalje savršen alat da se Hrvate drži u pokornosti, drugi pak odbacuju svaku političku korektnost, pogotovu kad se radi o hrvatsko-srpskim natezanjima. Prvi su očito usklađeni s dominantnim svjetskim trendovima da se sloboda osobnog izražavanja žrtvuje u ime političke korektnosti, drugi su revival koji se za sada tek ponegdje s uspjehom probija.

“Desničarski” i “ljevičarski” aktivisti često idu ruku pod ruku, savršeno se komplementirajući – jedni produciraju vanjske i unutarnje neprijatelje kako bi nam strahom ograničili slobode, drugi nam je pak ograničavaju u ime političke korektnosti, kako bi nas zaštitili od nas samih. Posljedica je ista – posvemašnji gubitak slobode. Kretanja, mišljenja i izražavanja.

Zato je kozmička pravda što se ovih dana na žestokom udaru našao samoproglašeni šampion političke korektnosti, kanadski premijer Justin Trudeau, samo zato što se nekad davno kostimirao u crnca. Jer, upravo na takvim “zločinima” njegova politička struja desetljećima melje svoje protivnike.

Prema logici agresivnih aktivista civilnog društva, svako kostimiranje bijelca u crnca jest nedopustiva politička nekorektnost, jer bijelci kao bivši robovlasnici time oživljavaju karikaturalni “blackface”. Ništa njima ne znači ako ti namjera nije ruganje, nego možda počast nekom tvojem crnom pop-idolu.

Je li prijestup kostimirati se u nešto bljeđeg crnca, recimo Michaela Jacksona i savršeno izvesti njegov moonwalk? Po istoj logici zločin je da Hrvat potamni lice i maskira se u turskog sultana, iako nisu nikad Turci služili Hrvatima, nego, naprotiv, stoljećima su Hrvati služili njima. Istočni grijeh svakog bijelca je što su im crnci služili kao robovi, iako ni bijelcima u feudalnom sustavu stoljećima često nije bilo mnogo bolje nego crnim robovima u Americi. Ništa aktivistima ne znači niti to da vjerojatno nijedan Hrvat nikad nije imao crnog roba, te činjenica da je ropstvo u Dubrovniku zakonom zabranjeno još prije 600 godina. Hrvati su uvijek krivi i točka. Po toj logici, Hrvat bi se (možda) mogao maskirati u Nijemca, ali ne bi smio u Srbina, čak i kad bi to htio. Jer bi zbog genocida u NDH to mogla biti provokacija. Isto tako, Mujo i Haso morat će ponovno promijeniti ime u Bobi i Rudi. Samo u RH, ne u BiH. A Fata? Fata možda ostane Fata.

Pupovac
1/5

Ususret novom nastavku Bonda u kojem će dozvolu za ubojstvo dobiti crna glumica, lako je zamisliti da će uskoro i Isusa Krista glumiti tamnoputa transseksualka. Nepoželjno će biti da Otella pjeva Placido Domingo. Feministice će bijesno prosvjedovati kad se neki muškarac drzne glumiti ženu, jer, zna se, svi muškarci su svinje i prirodni ugnjetavači žena. Osim ako su gay ili queer.

Naravno, apsolutno sam protiv da nam se u ime političke korektnosti oduzima sloboda govora. Prije no što se ikog prozove ili osudi zbog navodnog govora mržnje, trebalo bi valjda utvrditi namjeru da se nekog povrijedi.

Kontekst mora ostati ključan. Jer, samo zbog zadrtosti aktivista koji čuvaju tekovine revolucije ne smijemo vraćati verbalni delikt, kamoli kriminalizirati političku nekorektnost, osim ako se radi o izravnom pozivu na nasilje. Zbog našeg daltonizma ne bismo drugima trebali zabranjivati boje – pa čak niti ako se radi o 50 nijansi crne.

Komentara 7

SP
Spezispezi
10:23 26.09.2019.

Kada ste čuli da se službena srpska politika i zašto pokajala, niti za izazivanje I. svjetskog rata, niti za genocid u Srebrenici niti za razaranje Vukovara, Dubrovnika, Zadra ili Šibenika. Ne, oni idu drugom promišljenom i planiranom taktikom. Napad ! To koordinirano čini trojac Vučić, Dodik i Pupi. Strategija i plan je što više puhati i izmišljati zločine druge strane da bi njihovi zločini od 90-tih izgledali što manji. Zato im je mit o Jasenovcu dva puta u istoj rečenici svaki dan. A hrvatska politika da ima imalo loptica u gaćama odmah bi oformila komisiju i istražila Jasenovac do zadnje kosti i jednom za svagda začepila usta našim novcem debelo plaćenim lažovima.

BA
bakulušić
11:28 26.09.2019.

Nisu za Hrvatsku opasni ni "lijevi" ni "desni" (koji su to ?) aktivisti. Za Hrvatsku su najopasniji Jugoslaveni koji u javnom i političkom životu Hrvatske, zajedno sa Miloradom, drže sve konce u svojim rukama.

DU
Deleted user
10:40 26.09.2019.

Toj manjini su najviše privlačne 3 stvari: kundak, pendrek i vlast. Znači, Pupovca i njegove zastupnike je moguće vrlo lako neutralizirati a priori - tako da sve stranke u RH potpišu izjavu da ni u kojem raspletu/slučaju neće koalirati s njime i tako će trajno ostati izvan vlasti pa nek zvoca, uspoređuje i svako malo "otčepi" dušu za strane medije. Jer on je iz ove br. 3 stvari!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije