Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.04.2020. u 20:21

Tko se može snaći u šumi mjera, tim više što se stare ne brišu kada se donesu nove, pa se još manje zna koje su na snazi

Stara praksa gomilanja komisija i direktiva se nastavlja. Smatralo se da će koronakriza utjecati na pojednostavljenje raznih procedura i tako pripomoći ekonomiji da se brže digne na noge, ali, barem za sada, nije tako. Vlada premijera Giuseppea Contea osnovala je 15 komisija (task force) s ukupno 448 osoba koje trebaju pripomoći u izboru mjera za sučeljavanje s pandemijom i posebno za pripremu druge faze u kojoj bi se postupno otvorila sva poduzeća, ali se, po tipičnom talijanskom običaju, nastavlja s kompliciranjem.

Vlada je već donijela čak 212 raznih mjera, a njima treba dodati i one koje su usvojene u 20 regija te u gradovima i općinama. Osnivanjem komisija stručnjaka politika si pere ruke, ali ne od koronavirusa, već od neodlučivanja, kao Poncije Pilat. Ja nisam odlučio, to je savjet stručnjaka. Ali, tko je imenovao timove stručnjaka? Nisu se samoimenovali ili pali s neba. Izabrali su ih političari, ali kada ti isti političari donose neku mjeru, jer je oni donose, a ne virolozi, epidemiolozi, infektolozi... istina na prijedlog znanstvenika, onda kažu da su poslušali savjet.

Video: Prof. dr. sc. Nenad Ban savjetuje čega bi se građani trebali držati i nakon opuštanja mjera

Kazati da su eventualne pogreške počinili stručnjaci (a tko ih je imenovao u komisije?) zvuči infantilno. Talijanske tvrtke plaćaju 57,2 milijarde eura godišnje za djelovanje državne administracije, koja ih zauzvrat obavija u plahte propisa. Udruga obrtnika i malih poduzetnika (CGIA), osnovana još 1945., koja sa svojim centrima istraživanja iznosi podatke o ekonomskim kretanjima, upravo je objavila da u Italiji ima oko 160.000 normi kojih se tvrtke trebaju pridržavati, a takvih zakona u Francuskoj ima 7000, u Njemačkoj 5500, a u Velikoj Britaniji 3000.

Tko se može snaći u šumi mjera, tim više što se stare ne brišu kada se donesu nove, pa se još manje zna koje su na snazi. Bilo je najavljivano da će kriza zbog koronavirusa pripomoći izmjeni prakse donošenja novih pravila, ali je, barem dosad, nastavljena stara tradicija neodlučivanja politike i prepuštanja administraciji da raznim tumačenjima zakona, koje često ni ona ne razumije, utječe na kompliciranje života tvrtkama i ljudima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MichelleNU85
MichelleNU85
12:13 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije