Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DENIS DERK

Kad je reklama u pitanju, Laibach nema predrasuda

Foto: Daniel Karmann/DPA/Pixsell
08.05.2017.
u 15:24

Lakše je ući u Sjevernu Koreju nego u SAD, tvrde lajbahovci, ali šute o tome je li iz Sjeverne Koreje lakše izaći nego iz SAD-a

U utorak će u dvorani Lisinski nastupiti slovenski bend Laibach koji je prije godinu i pol nastupio u Sjevernoj Koreji o čemu je snimljen i dokumentarni film (iliti mjuzikl), a nazvali su ga prigodno “Dan oslobođenja”. A u filmu prikazuju i kako su to sjevernokorejski cenzori radili svoj posao slušajući pokuse grupe Laibach.

Otkad su bili u Sjevernoj Koreji, kao prvi zapadni bend koji je nastupio u toj komunističkoj zemlji koja susjedima stalno prijeti nuklearnim napadom, članovi Laibacha u brojnim intervjuima hvale narod Sjeverne Koreje, govore o ljudima koji veselo plešu po ulicama i parkovima Pyongyanga, hvale sjevernokorejsko pivo, neometano pušenje u barovima i hotelima, ali i slobodno pušenje marihuane.

Lakše je ući u Sjevernu Koreju nego u SAD, tvrde lajbahovci koji su u Sjevernoj Koreji zbog odluka vlasti održali samo jedan umjesto dva planirana koncerta.

O tome je li iz Sjeverne Koreje lakše izaći nego iz SAD-a, članovi grupe Laibach nisu govorili. Oni nisu imali problema ni pri ulasku ni pri izlasku iz zemlje o kojoj uglavnom imaju samo riječi hvale. Kao nagradu za uspješan posjet Sjevernoj Koreji članovi grupe Laibach za nedavni Međunarodni praznik rada nastupili su i u Južnoj Koreji u kojoj su prikazali i film “Dan oslobođenja” o svojemu sjevernokorejskom glazbenom izletu koji i nije bio samo glazbeni i marketinški nego i politički, istinoljubivi i pravdoljubivi.

Naime, članovi grupe Laibach, koji planiraju i nastupe u Teheranu te na moskovskom Crvenom trgu, nakon sjevernokorejske turneje shvatili su da se o Sjevernoj Koreji u ostalom dijelu svijeta gaje ciljane predrasude. I da nije sve tako crno kako se priča i piše. Film “Dan oslobođenja” svoju hrvatsku premijeru trebao je imati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ožujku u sklopu Filozofskog teatra. No program je otkazan, što je opravdano tehničkim razlozima. Pa je njihov film o kojem se izrazio i nezaobilazni Slavoj Žižek prikazan u zagrebačkom KIC-u.

A onda se počelo šuškati da grupa Laibach ima problema i s nastupom u dvorani Lisinski, koncertom nazvanim “Naše pjesme, vaši snovi”. Za koji je pažljivo odabran i datum, 9. svibnja, dakle dan koji Europa slavi kao dan pobjede nad fašizmom, povijesnom pojavom koju slovenska grupa kontekstualizira još od jugoslavenskih jednopartijskih vremena.

Iako Laibach u svojim izjavama o Sjevernoj Koreji simpatizira nekakvu kapitalizmom neokaljanu utopiju u kojoj žive žitelji Sjeverne Koreje, nisu im strana kapitalistička reklamna pretjerivanja. Tako nastup koji će na pozornicu Lisinskog dovesti devedeset ljudi (Laibach plus Simfonijski orkestar Slovenske televizije) nazivaju jednom od najvećih produkcija postavljenih na scenu te dvorane, što je smiješno samo po sebi kada se zna da gotovo svako veće vokalno-instrumentalno djelo na pozornici Lisinskog okupi stotinjak ljudi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije