Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.07.2014. u 12:00

Pa to je kristalno jasno, Josipovićev je krug taj dokument proizveo kako bi se Kolinda Grabar-Kitarović u javnosti prepoznavala kao Barbika

Prije nešto više od pola godine, u jeku međunarodnog skandala oko lex Perković, koji je proizvelo okruženje Ive Josipovića, a Zoran Milanović dobio na provedbu, prisjetio sam čitatelje kolumne na izbornu noć kada je Josipović slavio svoju pobjedu i osvojio prvi mandat na Pantovčaku. Jer je trebalo objasniti tko su to Perkovići budući da se te noći uz Josipovića pojavio Saša Perković, dugogodišnji savjetnik za nacionalnu sigurnost Stjepana Mesića, inače teško kompromitiran nakon prokazanog razgovora s Vladimirom Zagorcem u Beču. Ali i inače teško opterećen prezimenom i očevom biografijom. Tada sam podsjetio da je jedan od prvih Josipovićevih problema s javnosti bio kako objasniti upravo taj transfer, koje su to zasluge i poluge bile da Perković nastavi na isti način opsluživati i Josipovića. Tada je to Josipović objasnio tvrdnjom da je Perković mlađi "tijekom kampanje puno pomogao da otkloni nasrtaje paraobavještajnog podzemlja koji su bili usmjereni protiv njega, članova njegova tima i njihovih obitelji koji su išli čak i do toga da je provaljeno u stan člana njegove obitelji". Josipovića je već tada gadno mučilo to "paraobavještajno podzemlje".

Policija je pak tada navela da nitko nije prijavio da bi na bilo koji način bio ugrožen itko iz obitelji sadašnjeg predsjednika. Ako je bilo provala, prijetnji, čiji je to posao? Policijski ili Perkovićev koji nema nikakvih operativnih ovlasti? I koje je to informacije imao Perković mimo onih koje inače dobiva svakodnevno zbog svoje funkcije i koje su označene kao državna tajna? Drugi predsjednički kandidati tada su izjavili da Perković njima nije nudio svoje usluge, što znači da je usluživao samo Josipovića. Ili, mogli bismo se zapitati, je li se sve to skupa događalo ili je bila čista konstrukcija Saše Perkovića koju je Josipović "popio"?

Zašto podsjetnik na tu epizodu i danas? Mislite li da ova operacija "Barbika" ima nečiji tuđi rukopis ili isti? Nije li možda krug oko Saše Perkovića upravo to "paraobavještajno podzemlje"? Zar itko razuman i analitičan može "popiti" Josipovićevu tezu da je plan "Barbika" rođen u HDZ-u ili negdje na desnici? Pa to je kristalno jasno, Josipovićev je krug taj dokument proizveo kako bi se Kolinda Grabar-Kitarović u javnosti prepoznavala kao Barbika. Drugim riječima, kako ćete takvu osobu birati za predsjednicu države? Nisko, da ne može biti niže. Zatim, samo kad se vidi tko je to pustio u javnost, koji odani Josipovićevi poslušnički novinari, što oni već otprije pišu o Josipovićevoj suparnici, s kakvim ponižavanjem, pa što pišu nakon objave ovog plana, kako su odmah prihvatili "Barbiku"... Dovoljno je samo malo analize kako bi se lako moglo zaključiti da je operacija "Barbika" Josipovićeva kuhinja!

Najsramotnije je, međutim, od svega to što Josipović zbog takvog uratka saziva novinare i izvanredne tiskovne konferencije. Gdje je dosad bio kad se trebalo polomiti oko gospodarstva i nikad veće krize? Predsjednik koji u svome mandatu ništa nije učinio, kojega obilježava najobičniji nerad, sada panično želi drugi mandat. Kako su u strahu velike oči, a K. Grabar-Kitarović unijela mu je veliku jezu, tako su i njegovi postupci sve iracionalniji. Pa kakav je to šef države koji telefonski u središnjem dnevniku komentira priopćenje neke marginalne udruge i marginalnog pojedinca koji hoće sekundu slave i priznaje da je on autor "Barbike"? Nečuveno!

Jedno je sigurno. Josipović je "Barbiku" pustio kao uvertiru u prljavi rat koji tek počinje nakon ljeta! S time da Josipović očito ima dva plana. Jedan je svakako zadržati mjesto na Pantovčaku, jer s njime pada i sva piramida Perkovića i drugih. Zato je panika nikad veća. Alternativni je plan, ako izgubi Pantovčak, pokušaj preuzimanja SDP-a. Jer vlast je strast, a Ivan Račan stalno ponavlja: "Ivo, ti to možeš." No Pantovčak mu je već izgubljen, samo on to još ne zna. Ostaje mu tek možda SDP.

>>'To je klasičan udbaški rukopis. A znamo tko je okružen ljudima s praksom u Udbi'

Komentara 21

HO
Hotspot
12:41 07.07.2014.

neka josipović uživa još tih par mjeseci i neka nudi pomoć srbiji za ulazak u EU...jer od iduće godine imat ćemo napokon hrvatsku predsjednicu kojoj će isključivo boljitak Hrvatske biti na prvom mjestu!

Avatar navijač
navijač
12:31 07.07.2014.

Još ćemo vidjet tko će ispast barbika..

AN
Android
12:13 07.07.2014.

Bolje za Barbiku nego za Blavora (guštera bez nogu).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije