Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.07.2019. u 19:40

Svi smo vrijedni, ali cijena koju svaki od nas dobiva na globalnom tržištu nije ista. Postoje čimbenici koji utječu na razliku u plaćama

Zašto Bojan Bogdanović godišnje zarađuje 120 milijuna kuna (16,2 milijuna eura), a vrhunski igrači u hrvatskoj košarkaškoj ligi zarađuju “samo” 2,6 milijuna kuna (350 000 eura)? Je li Bojan Bogdanović zaista vrijedi skoro 50 puta više od najbolje plaćenog igrača u Hrvatskoj ligi? Znam da ne želite ovo čuti, ali da, vrijedi.

Hrvatsko društvo voli veliki talent, sve dok taj talent zarađuje prosječnu mjesečnu plaću. Kada svijet dodijeli cijenu tom talentu koja je veća od “prosječne plaće”, glavna priča u medijima i po kafićima nije koliko smo ponosni na tako veliki talent koji potječe iz tako male zemlje. Umjesto toga, usredotočeni smo se na to koliko oni zarađuju i kako to “nije pošteno”.

Luka Božić igra za Zadar u Hrvatskoj košarkaškoj ligi i Jadranskoj košarkaškoj ligi (ABA). Luka je dobar, ali ne dobar kao Bojan Bogdanović, koji igra za Utah Jazz u NBA ligi. Prije Zadra, Luka je igrao za Zagreb, Pula 1981 i Bjelovar. Čak je i ove godine igrao dovoljno dobro da je bio blizu osvajanja titule Najkorisnijeg Igrača ABA lige. Također je igrao za juniorske hrvatske košarkaške momčadi, ali je odbio pridružiti se seniorskoj reprezentaciji zbog “naporne sezone”.

Prije Utaha, Bojan je igrao za Indiana Pacers, Washington Wizards i Brooklyn Nets u NBA ligi, gdje je uvijek bio jedan od vodećih igrača. Prije NBA, Bojan je igrao za vodeće europske momčadi kao što su Fenerbahçe i Real Madrid. Unatoč odigranim sezonama s timovima svjetske klase, on nikada nije bio pre umoran da bi igrao za reprezentaciju, gdje je gotovo uvijek najbolji igrač.

Luka se prijavio za NBA draft u 2017. godini kad je imao 21 godinu, ali nije izabran. Bojan je na 31. mjestu izabran da od strane Miami Heat u dobi od 22 godine. Luka sada ima 22 godine i tek počinje karijeru; Bojan ima 30 godina i na vrhuncu je svoje zarade. Bojan godišnje zarađuje 120 milijuna kuna, dok Luka zaradu šarmantno opisuje u intervjuu u kojem je rekao da ga je tata upozorio na “sponzoruše”: “Ma koje sponzoruše, vozim Golf 4, hodam u trenirkama i šlapama, od mene mogu izvući samo zimske gume” (24 Sata).

Bojan je dosljedno utjecajan igrač na najvišim razinama i plaćen je u skladu s tim. Luka je manje plaćen jer se, unatoč talentu, tek počeo dokazivati – 5 liga ispod najbolje. Talent će Luku odvesti samo do određene točke. Ako eventualno želi zarađivati kao Bojan, morat će postati dosljedno dominantan igrač u najboljim ligama (da, čak i kad je umoran). Do tada, tržište kaže da vrijedi za Golf IV, trenirku, šlape i možda neke zimske gume.

Tako je i sa svima nama. Svi smo vrijedni, ali cijena koju svaki od nas dobiva na globalnom tržištu nije ista. Postoje brojni čimbenici koji utječu na razliku u plaćama ljudi - faktori koji su jednostavni, ali strogi. Tržišna vrijednost osobe povezana je s njihovim objektivnim talentom, kvalitetom obrazovanja (sveučilište u top 50 na svijetu, ili tek na 850. mjestu, ili gore), konkurentnošću njihove tvrtke i “ligama” u kojima su se istaknuli (iskustvo). Ovi kriteriji grade “paket” koji ste “vi”, koji određuje vašu vrijednost na tržištu. Ako ste nezadovoljni svojom trenutnom vrijednošću, upitajte se ... jeste li vi Luka ili Bojan? Ako ste Bojan, jeste li Bojan u dobi od 22 ili 30 godina? Ako ste Luka, ne trošite energiju na ljubomoru na Bojana. Ciljajte najbolje lige, novac će doći. 

Komentara 2

GE
gensher
08:40 23.07.2019.

Gospodine Račić, pogođeno u sridu

NA
narko
13:58 23.07.2019.

Račić ko i uvijek - jasno i precizno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije