Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.11.2014. u 11:00

Zanimljivo je da su Bandićevi činovnici puno lakše pronašli novac nego jedini poduzetnik koji je pritvoren s njima. To zorno pokazuje gdje je skrivena prava moć i kako su se mogli osigurati unosni poslovi

Poznajem puno pametnih, radišnih i sposobnih ljudi koji su izgradili respektabilne karijere u svojim profesijama. Imaju iznadprosječna hrvatska primanja, ali da kojim slučajem završe u istražnom pritvoru, vjerojatno bi u njemu ostali do sudnjeg dana jer ne bi mogli skupiti dovoljno keša ni za skromnu jamčevinu. Mogu samo sanjati o tome da preko noći “stvore” milijune kuna kao što su to učinili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegov prvi poslovni strateg Slobodan Ljubičić Kikaš. Za moje uspješne poznanike, a tako je i za 99 posto Hrvata, bilo bi nemoguće osigurati “tričavih” pola milijuna kuna, koji valjda za džeparac ima treći ešalon gradonačelnikovih činovnika. Već čujem ironične komentare da i nisu uspješni kada se nisu znali snaći i “okrenuti”. Nije to neuobičajeno u našoj političkoj kulturi. Svojedobno je Jadranka Kosor bila predmetom posprdnih komentara u HDZ-u i u Sanaderovoj vladi samo zato što nije znala kako neki milijunčić iz proračuna elegantno staviti na privatni račun.

Zanimljivo je da su Bandićevi činovnici puno lakše pronašli novac nego jedini poduzetnik koji je pritvoren s njima. I ovaj detalj zorno pokazuje gdje je skrivena prava moć i kako su se mogli osigurati unosni poslovi. Razmetanje stotinama tisuća pa milijunima kuna otvara puno pitanja. Može li ijedan gradski dužnosnik imati tako puno gotovine bez obzira na to kako visoku plaću ima? Pa čak i da je šparan kao HDZ-ov zastupnički patrijarh Vladimir Šeks o čijoj “zmiji u džepu” kruže zanimljive anegdote po Saboru. Možda je i to moguće, ali nekako mi moj novinarski instinkt govori da to ipak treba uzeti s debelom rezervom.

Znamo da ne postoji besplatan ručak

Kao što se svojedobno pokazalo da u brižno uređenom vrtu gradonačelnika Milana Bandića, u kojemu je navodno uzgajao raštiku i brao prvoklasne mahune, radi cijela vojska radnika iz zagrebačkog komunalnog poduzeća Zrinjevca, tako se bojim da iza uspješnosti i šparnosti gradonačelnika te njegovih sljedbenika, koji ne idu ni na kavu bez nekoliko tisuća kuna, krije nešto sasvim drugo.

Nije baš uobičajeno da odvjetnik zbog svog klijenta ide u financijske avanture. A Marijan Hanžeković, odvjetnik Milana Bandića, nije puno razmišljao kada je trebao osigurati 15 milijuna jamčevine svome klijentu. Ako znamo da ne postoji besplatan ručak, onda se i političkom naivcu nameće pitanje što se zapravo krije iza ovih “15 milijuna ručkova”. Zasad samo znamo da odvjetnički ured Marijana Hanžekovića ima vrlo unosne poslove sa Zagrebom, ali i te se informacije teško probijaju u javnost. Utjecajni odvjetnik nije želio dati ni kurtoazne izjave za medije, a kamoli da pobliže objasni poslovne odnose s Bandićem. Jesmo li se već pomalo navikli na to da možemo samo nijemo promatrati moćne i bogate. Sudeći po tome kako se nakon izlaska iz pritvora u medijima prati “gradonačelnik bez grada”, čine se da smo u ovoj našoj demokratskoj evoluciji upravo došli do te točke. Velike stvari i velike priče za velike su igrače, a ostali smrtnici mogu se samo diviti ili nijemo promatrati.

Nitko više uopće ne spominje da je protiv Bandića pokrenuta ozbiljna istraga, ali i podneseno nekoliko stotina kaznenih prijava. Zato su mediji uredno registrirali da je gradonačelnik pod istragom skromno proslavio 59. rođendan te kako je prvi dan nakon izlaska iz zatvora istrčao 30 krugova na svom omiljenom igralištu na Peščenici. Netko neupućen mogao bi pomisliti da je Bandić zapravo Majka Tereza koju progoni brutalna policija u nekoj despotskoj državi. Sad još samo čekam da se pojavi zahtjev za beatifikaciju duševnog mučenika Milana.

>>"Milan Bandić nikad nije dozvolio da ga častim kavom"

>>Pogledajte kako je Milan Bandić proveo svoj prvi dan na slobodi

Komentara 29

PI
Pikador
13:00 27.11.2014.

BANKE I KAMATE a tko zapravo krade ??********************** Ziga zigić –u ne trebaš brinuti o kamatama , banke su i ovdje samo zaradile. Naravno da su Banke dale kredit koji sirotinja ne može si priskrbiti. Hanžeković je te pare mogaoao dati i u kešu sam, ali kad ima dionice bolje je njih založiti, jer onda i banka nastoji da im čiva vrijednost radi svog interesa. Inače ne čitaš izgleda sve medije, veći je problem što sud neće da prima ni dionice ni hipoteke, jer to nemogu trošiti na svoje plaće u međuvremenu , inače očekivano jako dugom. Suci su ovako dobili beskamatni gotovinski kredit i o tom kešu sami diskretno odlučuju. Tu je prava osnovana sumnja za najtežu korupciju u SUDU. Tragedija je u tome ako i proćerdaju, a Bandić slučajno bude oslobođen ( a svi i SDP ii HDZ se trude da ga se zgazi zbog toga što je bolji od njih), oni će jednostavno to trebovati iz proračuna pravosuđa. I- pojeo vuk magare. Osim Hanžeković će MORATI platiti kamate, a jamčevina VIDI PRAVDE, je beskamatna. Tko sada u ovoj zemlji krade veliko je pitanje.?!

DU
Deleted user
13:30 27.11.2014.

Dobro ste to detektirali gospodine Ćurić.Bandić sa svojim intimusima tipa Lovrić,Lušetić jako,jako puno je nezakonito uzeo novca građanima grada Zagreba.

Avatar drInternet
drInternet
12:40 27.11.2014.

Kleptokrati su naša sudbina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije