Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Izgubili smo desetljeće, ljudi ne žele izgubiti još jedno pa odlaze

Iseljavanje Hrvata
Tomislav Miletić/PIXSELL
14.02.2019. u 13:51

Administracija nabujala, masa plaća narasla, radnih mjesta manje nego prije krize...

Izvještaj Državnog zavoda za statistiku o neravnomjernom razvitku samo je brojčano pokazao ono što svaki građanin može zaključiti i vožnjom kroz Hrvatsku, a to je da se Zagreb razvija dok se u ostalim krajevima živi znatno lošije nego u metropoli. Ipak, podatak o tome da glavni grad standardom nadmašuje prosjek Europske unije ne znači da njegovi građani žive dobro, već samo dokazuje visok stupanj centraliziranosti u Hrvatskoj.

Da, zagrebačke plaće su se u prosjeku približile iznosu od tisuću eura, što za hrvatske prilike zvuči dobro, ali treba imati na umu da prosjek podiže činjenica da je sva poslovna i politička moć koncentrirana upravo u glavnom gradu. Od deset najvećih kompanija po prihodima u Hrvatskoj, samo je jedna – Prvo plinarsko društvo – registrirala sjedište izvan Zagreba, i to u siromašnom Vukovaru.

Drugim riječima, u Zagrebu ima najviše dobro plaćenih menadžera, u njemu žive stotine najbolje plaćenih političara pa njihova visoka primanja dižu i prosjek plaća u gradu Zagrebu. I bilo bi dobro kada bi barem Zagreb dobro stajao, ali kada ga se usporedi s metropolama zemalja u razvoju unutar Europske unije, poput Praga ili Bratislave, standard daleko zaostaje za konkurencijom.

O standardu građana najsiromašnijeg dijela Hrvatske, Slavonije, najbolje govori iseljavanje stanovništva koje ne želi čekati još jedno desetljeće za reindustrijalizaciju već odlazi u područja EU koji im mogu ponuditi bolju priliku danas. Iza nas je cijelo jedno izgubljeno desetljeće jer se tek danas standard vratio na pretkriznu 2008. godinu, a tijekom njega nismo puno naučili. Državna administracija je nabujala, masa plaća je narasla, javni dug se gotovo udvostručio unatoč fiskalnoj konsolidaciji, a radnih mjesta je i dalje manje nego prije krize.

Država je preskupa i unatoč svim upozorenjima, pa i onom najnovijem MMF-a, ne namjerava se ubrzo smanjiti ni pojeftiniti, a zato izostaju investicije koje jedine mogu ubrzati rast standarda na zdravim temeljima. Bez njih statistiku poboljšava raspoloženje građana za potrošnju koja se ponovno financira kreditima, ovaj put nenamjenskim, a koji se troše na uvoznu robu. Dugoročno takav pristup može osigurati samo labilan rast, koji je ništa doli intermezzo do sljedeće krize. Čini se da se dobro živi samo u priobalnim područjima poput Dalmacije, Kvarnera i Istre, gdje cvjetaju turizam i privatne investicije u sektor koji je vrlo nestabilan.

Pogledajte video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

 

Komentara 12

DU
Deleted user
13:56 14.02.2019.

Žalosno istinito

Avatar vila velebita
vila velebita
14:16 14.02.2019.

Općina i Županija ko Velika Britanija.... ma ko to more platit....

SV
svakogdana
15:42 14.02.2019.

ništa mi izgubili nismo. škegro i ekipa na vrhu piramide sa svojim političkim krilom hdz-om i crkvom,braniteljima i sportašima kao asistentima provode svoj plan bez greške. taj plan se ukratko svodi na sljedeće,potjeraj narod,zdrabi njegovu imovinu i preprodaj je strancima. sva njihova politika se svodi na to.nema čovjeka koji će uzeti šleper novca ako će doživjeti moralnu osudu a ona kod nas izostaje. da je netko u austriji napravio s omv-m kao u nas sanader,šuker i ekipa ne bi bilo mišije rupe u koju bi se mogao sakriti,uvjeren sam kako bi se npr.herman maier,marcel hirscher i ostali povukli sa starta kad bi likove koji su uništili tisuće radnih mjesta vidjeli u publici. u nas takvi likovi sjede u počasnim ložama i prvim redovima crkve,na godišnjicama sveučilišta....... i tu je naša tragedija. u nas plenković u četvrtak potkupi sauchu,mišića i škibolu i u petak osvane na prijemu kod biskupa. kako to može biti normalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije