Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.05.2015. u 08:31

Danas je kongres SDA, bira se novi predsjednik stranke. Izetbegović će biti izabran, Bakir će nastaviti Alijin put

Uistinu će biti veliko iznenađenje ako danas, na šestom kongresu vodeće bošnjačke stranke SDA, ne pobijedi aktualni član Predsjedništva BiH i dosadašnji zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović. Samoinicijativnu kandidaturu Šemsudina Mehmedovića i onu dirigiranu Irfana Ajanovića moguće je tumačiti samo kao stvaranje privida demokracije. U stranačku kampanju uključio je Bakir čak i dugogodišnjeg očeva prijatelja, turskog predsjednika Erdogana, koji je prošlog tjedna najviše zbog toga boravio u Sarajevu.

Bakir Izetbegović je nakon smrti oca Alije, a osobito nakon smrti Sulejmana Tihića, čekao dan kada će zasjesti u predsjedničku fotelju. Na petom kongresu, iz izborne utrke s Tihićem, izišao je kao gubitnik. Na čelo stranke došao je po automatizmu prošle godine kada je umro aktualni predsjednik. Od tada SDA vodi kao zamjenik predsjednika. U tom razdoblju kompromisima je gasio požare. Nije dopustio da se rasplamsaju frakcijske borbe. Pukotine bi najviše njemu štetile jer bi ugrozile njegovu očekivanu pobjedu na kongresu. Zbog takve politike trpjele su i stranka i država. Zato se s nestrpljenjem čekao današnji kongres. Svi žele vjerovati da će predsjednik Bakir, neopterećen predizbornim dodvoravanjem, već od sutra biti europskiji i konstruktivniji.

Današnji izborni rezultati u SDA sličit će na sve druge koji su već bili održani u drugim strankama. HDZ BiH, SNSD, SBB točno prije mjesec dana jednoglasno su za svoje predsjednike izabrali one koji su ih i do tada vodili – Dragana Čovića, Milorada Dodika, Fahrudina Radončića. Oni čak nisu imali ni protukandidate. Od vodećih stranaka jedino SDS nije jednoglasno izabrao novog-starog predsjednika. Mladen Bosić, koji vodi SDS od 2009., prije dvadesetak dana izborio je još jedan mandat pobijedivši Miću Mičića sa "samo" dvije trećine glasova. Dakle, sve je ostalo isto kao i u posljednjih desetak godina. Isti predsjednici u strankama, iste stranke na vlasti. Iz ove matrice iskače Zlatko Lagumdžija, koji je nevjerojatno pogrešnim potezima sebe i svoj SDP BiH izbacio s vlasti. Mogao je uz malo više mudrosti vladati još barem desetak godina. Na čelu stranke bio je "samo" 17 godina. Zato bi oni manje skloni pogreškama, Milorad Dodik, koji vlada socijaldemokratima 19 godina, i Dragan Čović, koji vodi HDZ BiH deset godina, mogli na tim dužnostima ostati do mirovine. Baš kao i svi drugi predsjednici. Njih 180. Toliko ima stranaka u BiH.

I nije stanje takvo samo u BiH. Slično je i u Hrvatskoj. Da kojim slučajem Sanader nije sam odstupio, teško bi ga bilo tko pobijedio. Vladao je nakon smrti Tuđmana devet godina i iznenada odstupio objasnivši kako je "svoju dionicu odradio". I Milanović je kao i Sanader preuzeo vlast nakon smrti karizmatičnog predsjednika stranke. SDP je naslijedio od Ivice Račana. Već je osam godina predsjednik i zasad, usprkos ne baš zavidnoj popularnosti stranke, nema naznaka da mu je "dionica pri kraju". Iz ovih kratkih podsjećanja na stranačke izbore lako je zaključiti da će Izetbegović, pobijedi li danas, vladati vodećom bošnjačkom strankom bar nekoliko četverogodišnjih mandata. U BiH je najteže sjesti na neku lidersku poziciju. Kada je osvoje, onda predsjednici izgrađuju stranačku infrastrukturu po svojoj mjeri. Financiraju javnim novcem stranku, sebe, oligarhiju. Već nakon nekoliko mjeseci članstvo postaje samo demokratski ukras. Lideri je vode kao dioničko društvo bez ograničene odgovornosti. Okružuju se samo rodbinom i poslušnicima. Nitko se ne usudi kritizirati, predlagati. Svaki pogrešni potez plaća se marginaliziranjem, izbacivanjem.

U takvom ambijentu predsjednika je gotovo nemoguće smijeniti. Moguće je samo napraviti novu stranku. Zato ih, prema broju stanovnika, u BiH ima najviše na svijetu. Političarima u BiH idu naruku neriješena nacionalna pitanja. Usto što se obogate, još postaju i nacionalni heroji. Kada je već tako, onda je vrlo važno tko su čelni ljudi stranaka. Osobito onih najjačih. Zato je bitno da danas vodeća stranka najbrojnijeg naroda izabere program i čovjeka koji će pokrenuti demokratske procese u BiH. A ne nekoga tko će se boriti samo za bolju prošlost. Bošnjaci mogu BiH okrenuti prema Zapadu, ili Istoku preko Turske. Bakir ima povijesnu priliku zajedno s Hrvatima i Srbima od BiH napraviti modernu europsku državu. Ili će SDA izborom mlađeg Izetbegovića, nakon utemeljitelja Izetbegovića, nastaviti istim onim putem koji je Alija zapisao u Deklaraciji.

>>Svjetske sile, završite u BiH posao ili će bačva baruta eksplodirati

>>'Mali bh. Hrvati' smetnja velikoj Bosni. Izbacuje ih se iz vlasti kako bi se iselili

Komentara 7

KR
Krasimir
09:29 26.05.2015.

Dudik vec izabrao put karpata, hrvati zagrebu, a kuda izetbegovic ?!pa naravno malo zapad malo turska

BF
brkonja fra brkati
08:48 26.05.2015.

Bakir bi radije prema svom premijeru Erdoganu,samo mu je put malo otežan.

GL
glasno
09:35 26.05.2015.

bosanski srbi za hag, samo kaputan iz australije je bez volje izabran da idi mi dodji mi u Hrvatsku, treba ga doceksati kako zasluzuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije