Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.04.2021. u 08:31

Na lokalnim izborima glasače ne zanima toliko je li netko lijevo ili desno, važno im je što će se napraviti

Inovativno gospodarstvo, razvoj poduzetništva, digitalna tranzicija, unapređenje zaštite okoliša, rast BDP-a... Onda još eventualno nešto oko smanjenja prireza i reorganizacije prometnog sustava. Svemu tome posvetit će se zdušno, obećaju redom zagrebački kandidati za gradonačelnika, a dok oni garantiraju, ostalima su upitnici iznad glava. Lijepe su to sve sintagme, znaju stanovnici metropole, ali što konkretno one znače, to bi možda odgovoriti mogao otprilike svaki deseti, a i taj bi vjerojatno nagađao.

Bit ćemo fer pa reći da su se neki od kandidata fokusirali i na specifičnije stvari pa najavili da će majke odgojiteljice dobiti ili posebne ili nikakve ugovore, da će se potruditi uskladiti semafore i izvan zelenog vala, sanirat će Jakuševac, prirez smanjiti na 15 posto, graditi tramvajske pruge do Španskog, Malešnice i zračne luke, vrtiće učiniti besplatnima, Holding u potpunosti reorganizirati i broj zaposlenih ili smanjiti ili sistematizirati, Imunološki zavod revitalizirati, a kvartove koji su sada “spavaonice” zelenilom i sadržajima pretvoriti u mjesta ugodnija za život.

Sve to, ali uglavnom ne crno na bijelo. Odnosno, bez programa, koji većina pretendenata na čelnu poziciju Zagreba mjesec dana prije izbora još uvijek nije predstavila.

Čast izuzecima, rekao bi narod, ali popisi dobrih želja koje se eventualno mogu pretvoriti u stvarnost već su odavno trebali biti dostupni ljudima na pregled. Zašto? Jer lokalni su izbori specifični. Osim što su osobni, pa će birači prije glasati za nekog tko im se sviđa nego za stranku iz koje dolazi, iako, naravno, i tu ima izuzetaka, zaokruživanje imena na listićima koje nam slijedi 16. svibnja uvelike će ovisiti o onome što kandidati kažu da će napraviti.

Komunalnim izborima lokalne zovu stručnjaci, i to s potpunim pravom, jer upravo na njima glasače ne zanima toliko je li netko lijevo, desno ili u sredini, važno im je hoće li se njihova ulica napokon asfaltirati, hoće li se i dalje buditi uz neugodne mirise odlagališta otpada, hoće li im u “špici” s posla na istoku grada do zapada na kojem žive trebati dva sata i hoće li im iz slavine, nakon nekoliko desetljeća bunara i cisterni, konačno poteći voda. Svjesni su toga neki od kandidata koji već mjesecima obilaze kvartove i tješe ljude svjetlijom budućnošću. Svjesni su i oni koji opozivaju odluke lokalnih stožera civilne zaštite, ne bi li si prigrabili koji politički bod, a usput obećavaju i da će Zagrepčanima “đir” sljemenskom žičarom biti besplatan.

Svjesni su i oni koji dolaze pred obnovljene škole da se pohvale kako su upravo oni zaslužni za renovaciju, a i oni koji rade projekte obnove tržnica, pa i cijelog glavnog grada nakon potresa, kao i oni koji su u startu obećali deniveliranje gradske željeznice i brigu o sportu. Ali kad su već Zagreb uzduž i poprijeko prehodali, možda je vrijeme da malo i sjednu. Napišu koju o onome što su vidjeli i naučili po metropoli. Jer krajnje je vrijeme da se i na papiru, na jednom mjestu, vidi za što se može, a i ne mora glasati.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
14:02 03.04.2021.

Budimo realni, političari znaju da programi ne znače ništa. Ljudi danas samo igraju na kartu emocije i neki osobnih malih interesa. Ne samo da programi ne znače ništa nego i sudske presude i optužnice uskoka ne znače ništa. Možeš bitii na sudu za 20 kriminalnih radnji i opet dobiti izbore ako si predložen od strane prave stranke.

DU
Deleted user
13:32 03.04.2021.

Ajde molim vas, kao da programi danas dovode do pobjede. Novinarica zaostala u nekim drugim vremenima, kad su živjeli neki drugi naraštaji.

DU
Deleted user
08:39 03.04.2021.

Neki tvrde da smo demokratsko drustvo. Pitam se, kad su gradjani zadnji put odlucivali na referendumu da o bilo kojem znacajnom pitanju koji dotoci sve gradjane nase drzave. Ako se nasa demokracija temelji na visestranackom sistemu stranaka koji ne maju program koji moze rijesiti probleme gradjana, onda su ti izbori kao i nasa demokracija pod velikim znakem pitanja,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije