Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.02.2018. u 16:56

Naseljavanje jednih te iseljavanje drugih mogli bi usmjeriti fokus na druge probleme, osobito na to kako se promijenjena nacionalna i vjerska slika reflektira na državu i regiju.

Oko 30 tisuća “azilanata” bit će iz EU deportirano u BiH. Njihovi azili nisu prihvaćeni jer se zapadni Balkan smatra sigurnim područjem. Većina njih je u BiH sve rasprodala prije odlaska u europske države i nema se gdje vratiti. Bit će to u jeku azilantske krize novi udar na ovu državu, osobito jer se u Bosni i Hercegovini događa velika seoba naroda. Sve više njezinih građana je napušta, a umjesto njih dolaze stranci iz dalekih zemalja. Zbog toga nitko ne zna koliko trenutačno BiH ima stanovnika. Svakodnevno se evidentiraju odlasci, uglavnom mladih i obrazovanih. Protjeruju ih neimaština, nezaposlenost, male plaće, ali i beznađe. Uz ekonomske nevolje, kontaminirani politički ambijent također ih motivira na bijeg iz nesigurne države. Upravo takav prostor idealan je za useljavanje stranaca. Na sumnjiv način mnogi kupuju zemlju u BiH. Arapski investitori, zaobilazeći zakon, već odavno su napravili svoja naselja. U nekim mjestima, poput Ilidže, izrazito su promijenili nacionalnu strukturu.

Tragični ratovi u Siriji i Iraku pokrenuli su izbjeglički val. Zanimljivo je kako je njegova balkanska ruta naglo promijenjena. Putovi, zbog čvrstih granica prema EU, sve više vode preko BiH. Neki će tu ostati, a neki će preko Bihaća, Čapljine ili Grahova u Hrvatsku. Nekako odjednom BiH im je postala zanimljiva, kao i mudžahedinima koji su u BiH stigli tijekom rata. I tu ostali. Podaci iz Granične policije pokazuju kako je tijekom protekle godine, u odnosu na 2016., sedam puta povećan broj ulazaka ilegalnih imigranata u BiH iz država visokog migracijskog rizika.

Nitko previše i ne propituje jesu li oni putnici prolaznici ili namjernici. Uklapaju li se oni možda u projekcije nekih stratega koji žele promijeniti nacionalnu i vjersku strukturu države? Smišljeno ili ne, ovakve promjene mogu imati nesagledive posljedice na krhko bh. društvo.

Najveći broj nesretnika, koje kao žrtve trgovine ljudima i ilegalnih migracija pronalaze bh. policajci po cestama, šumama i selima u blizini granice, pojma nema gdje je došao. Tko i kako živi u BiH, koji su njihovi problemi, uzroci i posljedice međusobnih sukoba? Ne znaju da i građani BiH, doduše legalnije i dostojanstvenije nego oni, traže put do Zapada i boljeg života. Jedan od otkrivenih migranata izjavio je kako se u BiH “dobro živi”. Najavio je kako će tu tražiti azil. Čuju li u Bruxellesu izjavu migranta, mogli bi doći na ideju da od BiH naprave trajni europski kamp za afričke i azijske izbjeglice i tako riješe svoj problem. Tada hrvatsko pitanje, konstitutivnost naroda, Izborni zakon i europski put BiH više ne bi bili tema. Naseljavanje jednih te iseljavanje drugih mogli bi usmjeriti fokus na druge probleme, osobito na to kako se promijenjena nacionalna i vjerska slika reflektira na državu i regiju. Europa za sada ravnodušno promatra seobu naroda. Kao da je BiH dvorište Bliskog istoka, a ne europskog zapadnog Balkana

Pogledajte i galeriju: Nastavlja se rušenje kampa u kojem su godinama živjele izbjeglice

Ilustracija
1/19
Ključne riječi

Komentara 16

Avatar narozi
narozi
18:21 26.02.2018.

po slikama se vidi kako moze BiH u EU odmah sutra, hihihihi standard Evrope 100%, kada EU vide ovo i pomisle sta se moze desiti ako BiH ude u EU, ma nikada, bio sam u Sarajevu prije 4 godine po prvi put i prepao sam ze ziv kada sam video te arape sve zavijene od glave do pete, neznas dali je musko ili zensko ispod toga, neznas dali nosi lancic oko vrata ili bombu, osjecao sam se veoma neugodno, i posle jedan dan otisao, svi nadpisi svuda na arapskome,

Avatar Celzijus
Celzijus
17:43 20.02.2018.

Malo po malo i evo nama u susjedstvu državu talibana, školovanih bombaša. Uskoro više ne budemo sigurni ni u vlastitoj sobi.

Avatar Forte
Forte
06:03 01.03.2018.

Proklet bio Alija sto ucini sa Bosnom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije