Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.09.2020. u 20:11

Trumpu treba priznati da je otvorio pitanje trgovinskih odnosa koji su svi bili u korist Pekinga

Nemamo ništa protiv kineskih državnih tvrtki, ali želimo da one budu na tržištu slijedeći trgovinske, a ne političke kriterije, kaže izvor iz Bruxellesa. Kina postaje sve snažnijom i odlučnijom, njezin je rast impresivan i izaziva poštovanje, ali budi i pitanja i strahove, objasnio je odgovorni za vanjske poslove EU Josep Borrell zašto je dogovoren sastanak videokonferencijom na vrhu između Kine i EU.

Njemački europarlamentarac, predstavnik Zelenih Reinhard Bütikofer bio je još jasniji kazavši kako se Kina ponaša agresivno, pa se Europa treba tome suprotstaviti.

Europa je naučila lekciju o tome kako biti manje naivna i jača braneći europske vrijednosti i interese, dodao je Bütikofer i naglasio još jednu temu, odnosno uvođenje sankcija za kršenje globalnih ljudskih prava – primjerice, protiv šefa policije u Hong Kongu koji tjera policajce da budu još nasilniji prema prosvjednicima, ali i šire u Kini.

Sada je potpisan i sporazum između EU i Kine o zaštiti 100 europskih proizvoda (26 talijanskih) od kineskog krivotvorenja te 100 kineskih proizvoda na tržištu EU. EU ima još oko 3300 proizvoda registriranih kao geografski zaštićenog podrijetla, a posebno je u Kini razvijeno krivotvorenje proizvoda. EU vodi brigu i o zaštiti proizvoda iz trećih država partnera, a ne samo članica.

U cijelome svijetu ima 40.000 geografski zaštićenih proizvoda zemalja EU. Vrijednost izvoza tih proizvoda u svijet iznosi 74,8 milijardi eura godišnje, od kojih na napitke (vina i pjenušce) otpada 6,8 posto. Ekonomska suradnja Kine i EU započela je 2006., a 2012. je zaštićeno prvih 10 proizvoda, što je omogućilo i ovaj današnji.

Glede mreže 5G postoji prijepor, prije svega zbog izjava Donalda Trumpa koji drži da kineska tvrtka Huawei preko toga sustava može špijunirati druge države. Europa nije potpuno zatvorila vrata Huaweiju, ali s jedne strane traži da se pronađe europska tvrtka koja može uvesti tu brzu mobilnu komunikaciju, a s druge da bude zajamčena sigurnost.

Trumpu treba odati priznanje što je otvorio problem trgovinskih odnosa s Kinom koji su bili svi u korist Pekinga. Iz toga kineskog zagrljaja probudila se i EU. “Make Europe great again” postao je slogan njemačkog predsjedanja EU.

Komentara 1

JA
jadnatikoza
21:06 15.09.2020.

Ovi glupani iz EU kasne ber 20-30 godina. Sve su prekopirali od EU a u međuvremenu ubijaju sve oblike sloboda, okupirali su Tibet, Južno Kinesko more koje je uglavnom Filipinsko, Napravili genocid nad Ujgurima itd. Agresivna kinska gamad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije