Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iranski veleposlanik u Zagrebu

Iran punih tristo godina nije započeo rat, a kad ga je neprijatelj napao, požalio je

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
02.06.2019.
u 23:22

Mohammad Reza Sadegh ističe da njegova zemlja ne želi rat s Amerikom, ali da će pod svaku cijenu sačuvati neovisnost

Veleposlanik Islamske Republike Iran Mohammad Reza Sadegh govori o aktualnim temama, napetostima između SAD-a i Irana te mogućem izbijanju rata, nadajući se da će razum prevladati i da će mir obuhvatiti cijelu regiju.

Situacija između Irana i SAD-a svaki dan se sve više zaoštrava, strahujete li od mogućeg izbijanja rata između dviju zemalja? Bi li se Iran mogao vojno suprotstaviti SAD-u?

Kažete da se stvari zaoštravaju, no ako postoji napetost, tko je odgovoran za to? Tko je uzrok nezapamćenih sankcija protiv svakog pojedinca u Iranu i najgore vrste ekonomskog terorizma? Tko, raznim sredstvima i prijetnjama zabranjuje zemljama legalnu trgovinu s Iranom? Tko je rasporedio vojne snage i opremu u blizini iranskih granica? Tko jednostrano krši međunarodne ugovore? Tko je izišao iz ugovora sveobuhvatnog akcijskog plana? Svi znamo da su Sjedinjene Države uzrok svih tih i mnogih drugih nezakonitih i agresivnih postupaka. Propagandni rat koji je Trump započeo protiv iranskog naroda, grupa B (pod grupom B misli na Johna Boltona, Benjamina Netanyahua, Michaela Richarda Pompea, čije se ime na arapskom izgovara Bombau, te na Ben Salmana, op. a.) želi pretvoriti u vojni sukob. Iran nikad nije želio rat, ne želi ga ni sad niti će ga željeti, a svima je vidljivo da u očuvanju svoje neovisnosti pruža otpor.

Što će se dogoditi u slučaju izbijanja rata u regiji? Hoće li Iran napadati američke vojne ciljeve u zemljama Perzijskog zaljeva?

Ako pogledate događaje posljednjih tristo godina na Bliskom istoku i Perzijskom zaljevu, primijetit ćete da Iran nikada nije započeo rat, niti hoće, a kad ga je neprijatelj napao, požalio je zbog iranske herojske obrane. Nažalost, dugi niz godina, zbog pohlepe moćnih transregionalnih sila i avanture grupe B, plamti rat na Bliskom istoku i u području Perzijskog zaljeva. Moja je želja da uskoro vidimo pravi mir na tom području i da se palestinski i sirijski narod vrate u svoju domovinu. I da grupa B prestane podržavati takfiri-teroriste, da jemenski narod bude spašen od bombardiranja i da se strane snage povuku s Bliskog istoka i iz Perzijskog zaljeva.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Američki predsjednik Donald Trump, uz slanje vojske i brodova u Perzijski zaljev, te uz prijetnje vojnom akcijom, ipak šalje i pomirljive poruke i poziva na pregovore? Hoće li Iran pregovarati s Trumpom i SAD-om, i ako hoće, pod kojim uvjetima?

Međunarodni odnosi i partnerstva trebaju se temeljiti na poštenim, pravednim i razumnim načelima savjesnosti i dogovora. U posljednje dvije godine svijet je svjedočio da je SAD napao ili napustio mnoge međunarodne zakone i ugovore. Američko povlačenje iz JCPOA istaknuti je primjer američkog kršenja dogovora. Trump i njegovi ekstremni prijatelji žele diktirati svoje interese i nametati svoje metode, a to nije prihvatljivo.

Saudijska Arabija i Izrael jedine su zemlje koje huškaju Trumpa da napadne Iran. Zašto to čine?

Današnji svijet treba mir i stabilnost, posebno na Bliskom istoku i u Perzijskom zaljevu. Ratni huškači suočit će se s neočekivanim rezultatima.

Europa čvrsto drži nuklearni sporazum s Iranom, ali ne poduzima nikakve korake da bi se suprotstavila američkoj agresivnoj i neprijateljskoj politici prema Iranu. Je li to licemjerno?

Europa još ima priliku dokazati svoju odanost „Sveobuhvatnom zajedničkom akcijskom planu“.

Iran je najavio djelomično povlačenje iz nuklearnog sporazuma. Hoće li Iran nastaviti s obogaćivanjem uranija?

Predsjednik Hassan Rouhani je u svom pismu čelnicima zemalja skupine 1+4 i Europskoj uniji iznio stavove Islamske Republike Iran. U pismu se ističe da ćemo nastaviti u skladu i na temelju „Sveobuhvatnog zajedničkog akcijskog plana“.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Mnoge zemlje, među njima i Kina, Indija i Turska, obustavile su kupnju nafte od Irana zbog sankcija SAD-a, koliko će to utjecati na iransko gospodarstvo?

Iran ima veliku ekonomiju. Tijekom protekla četiri desetljeća iranski je narod stekao veliko iskustvo u oslanjanju na vlastite sposobnosti i kapacitete.

Kakvom ocjenjujete ekonomsku i političku suradnju s Hrvatskom?

Odnosi dviju zemalja su vrlo dobri. Razmjene delegacija koje su tijeku su prikladne i dobre kvalitete.

Vi ste prijatelj i savjetnik dr. Hassana Rouhanija, recite nam, s kakvim se pritiskom danas suočava?

Predsjednik Hassan Rouhani ozbiljno shvaća svoje dužnosti. Ponekad procesi unutarnjih i vanjskih promjena u politici dovode do pritiska na čelnike i visoke dužnosnike zemalja i, logično, ostavljaju traga na njima. Dr. Rouhani nije iznimka od tog pravila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije