Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.02.2018. u 07:45

Priljev svježeg kapitala donio bi HEP-u novi investicijski ciklus te eventualne regionalne akvizicije kojima bi se konačno pretvorio u regionalnog lidera

Problem uloge države u hrvatskom gospodarstvu vrlo je složen. S jedne strane postoji previše državnog utjecaja na ekonomiju, što se ogleda u enormnom broju kompanija i ostale imovine za koje ne postoje baš nikakvi razlozi da budu u državnom vlasništvu, dok je s druge strane problematično loše vođenje te nedostatak tržišnih kriterija u upravljanju kompanija za koje vlada popriličan konsenzus da bi trebale biti u većinskom vlasništvu države.

Eklatantan je primjer toga HEP. Niz se godina povlači opcija inicijalne javne ponude (IPO) HEP-a, odnosno prodaja paketa dionica HEP-a od 25 posto široj javnosti. Posljednji se put taj prijedlog vezivao s mogućnošću da se tako otkupe dionice INA-e. No nužnost IPO HEP-a nema veze s eventualnim otkupom dionica drugih kompanija, kao ni koristima za državne financije, već sa samim HEP-om.

Naime, kao i svaki drugo izlistavanje dionica na tržištu, tako i ono HEP-a povlači za sobom ulazak ozbiljnijih privatnih investitora u vlasničku strukturu i posljedično poboljšanje korporativnog upravljanja, nove obveze izvještavanja, barem djelomičnu depolitizaciju upravljanja, nove obveze i standarde transparentnosti te ojačani nadzor nad upravom. U slučaju HEP-a bilo bi potaknuto i operativno restrukturiranje kompanije, što bi u konačnici znatno ojačalo kompaniju u svim segmentima. Prije svega, priljev svježeg kapitala u HEP osnažit će novi investicijski ciklus, koji bi trebao biti usmjeren na relativno produktivne investicije te eventualne regionalne akvizicije kojima bi se HEP konačno pretvorio u regionalnog lidera. U tom su kontekstu postojale određene kritike kako će ulaskom privatnih investitora kompanija biti manje razvojno usmjerena. Međutim, čak i kad bi to bio slučaj, upravo zbog državnog vlasništva te nedostatka ozbiljnog plana i kontinuiteta u upravljanju investicijski ciklus HEP-a već je godinama na čekanju. To sasvim sigurno nije praksa kompanija u kojima utjecaj imaju privatni investitori. Uostalom, niz je velikih europskih kompanija koje su u mješovitom državnom i privatnom vlasništvu. Možda najbliži primjer toga je češki ČEZ, srednjoeuropski lider u energetskom sektoru u kojemu 30 posto dionica drže privatni investitori. ČEZ-ove dionice izlistane su na nekoliko europskih burzi, a ČEZ je aktivan u nizu zemalja srednje i istočne Europe te služi kao pozitivan primjer mogućeg razvoja HEP-a.

Osim toga, IPO HEP-a imao bi vrlo pozitivne posljedice za cjelokupnu ekonomiju, jer bi osim novog investicijskog ciklusa, pridonio i oživljavanju tržišta kapitala u Hrvatskoj, na kojemu već gotovo desetljeće nije bilo kapitalnog izdanja koje bi se moglo usporediti s ovim, što dovoljno govori o stanju hrvatskog gospodarstva u posljednjih desetak godina. Također bi dionice HEP-a bile ozbiljna investicijska prilika i za velike institucionalne investitore, poput mirovinskih fondova, koji su u nedostatku drugih prilika za investiranje djelomično osuđeni na investiranje u hrvatske državne obveznice.

Ključne riječi
HEP

Komentara 2

AR
aristip
08:40 26.02.2018.

Tekst je plaćeni oglas i čista glupost. I sada HEP ostvaruje dobit koja se mjeri u milijardama ali istu ne investira u nove elektrane ili akvizicije u regiji jer za to nema sposobnosti zbog političkih uhljeba koji su zauzeli direktorskaa mjesta u HEP-u nego se ta enormna dobit u pravilu prosljeđuju u rupu zvanu državni proračun.

AN
antonelić
12:07 26.02.2018.

vijest dana !!! " svježi kapital " , " investicijski ciklus " , " regionalne akvizicije " , " regionalni lider " ... pa zar to već nismo vidjeli ? ... zar to već nismo čuli ? ... sjetite se agrokora , plive , ine ... još samo fale hvalospjevi sposobnim hrvatskim menađerima , sposobnoj hrvatskoj pameti ... a najbolji im je naslov , buli i majiću ; " utjecaj na cjelokupnu ekonomiju !!!!" a industrijska proizvodnja u samostalnoj republici hrvatskoj je u 2017.g. dostigla industrijsku proizvodnju u sr hrvatskoj iz 1989.g. ... bravo anemijo , bravo kolinda , bravo njonjo !... veeeeliki uspjeh hrskog čoeka , sjajni rezultati hrske vlade !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije