Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.07.2018. u 07:00

Izvlačiti nešto iz povijesnog konteksta i ocjenjivati događaje i ljude današnjim parametrima znači pretvarati se u talibane, u palatine ignorancije, u ministre Orwellova ministarstva istine

Postoji neka vrsta podilazeće puzajuće cenzure koja bi htjela izbrisati neke povijesne događaje, osobe... i polako se pretvara u inkviziciju 21. stoljeća. Najnoviji je primjer brisanje pjesme “Ako” (If) Rudyarda Kiplinga (objavljena 1895.) sa zida na ulazu na sveučilište u Manchesteru.

Preko teksta jedne od najljepših i najpoučnijih pjesama ispisana je druga, “Još uvijek se uzdižem” (Still I Rise) afroameričke pjesnikinje Maye Angelou (objavljena 1978.). Ta antirasistička pjesma, koja se smatra himnom potlačenih, pročitana je i tijekom inauguracije Nelsona Mandele na položaj predsjednika Južnoafričke Republike 1994.

Cenzuru su proveli studenti manchesterskog sveučilišta držeći da je Kipling “rasist” i da predstavlja “suprotnost oslobođenju, emancipaciji i ljudskim pravima”. Pjesma “Ako” ne sadrži ništa rasističko, dapače daje savjete (sinu) kako postati čovjek, a i objavljena je na pravom mjestu – na ulazu u učilište (nekoliko redaka objavljeno je i na ulazu na teniska igrališta u Wimbledonu).

Ti studenti smatraju Kiplinga, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1907. (pjesmu “If” preveo je drugi nobelovac Ivo Andrić), podupirateljem britanskog imperijalizma jer u nekim svojim djelima “legitimizira prisutnost Britanskog Carstva u Indiji”, pa prema tome, po njihovu mišljenju, treba biti izbrisan sa zemaljske kugle. Kao što su nacisti paljenjem knjiga htjeli izbrisati za njih nepodobne autore, kao što su talibani uništili statue Bude, tako se sada u Londonu brani izlaganje slika Egona Schielea (zbog golotinje)...

Izvlačiti nešto iz povijesnog konteksta i ocjenjivati događaje i ljude današnjim parametrima znači pretvarati se u talibane, u palatine ignorancije, u ministre Orwellova ministarstva istine. Podižemo alarm zbog ugroze demokracije i vidimo naznake diktature (desne i lijeve) na svakom koraku, ali ne primjećujemo da su novi inkvizitori među nama koji u ime “politički korektnoga” žele izbrisati Kiplinga, Shakespearea, grčke filozofe, Botera, Schielea...

Komentara 5

AA
AAAAAA
11:10 29.07.2018.

hajd hvala Bogu nekaj pametno i od Silvija Tomaševića!!!

DU
Deleted user
10:02 29.07.2018.

Zabrinjavajući trend "mentalne policije" među mladima ljudima na fakultetima u Sad-u i zapadnoj Europi. Politička korektnost koja odlazi u svoju krajnost, nedostatak širine u obrazovanju i shvaćanju ljudi i odnosa te povijesnih okolnosti te istinske tolerancije (ne ove "mentalne" kojaja je trenutno jako popularna). Ni mrvice pravog liberalnog duha.

KL
klasika
09:46 29.07.2018.

Je li protiv političke korektnosti da mediji pišu da je španjolski premijer Sanchez u lipnju bio na raportu kod Soroša. Pa onda srušio zidove invaziji na svoju zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije