Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.03.2019. u 13:12

Da se jedna takva tvornica, hrvatski tehnološki biser, prepusti propasti, traži se zaista izvanredan stupanj ignorancije i zlonamjernosti

Vrtite li malo po radiju i odjednom začujete poznatu spikersku intonaciju „good morning, this is radio BBC“, možete biti potpuno sigurni da je signal iz Velike Britanije do vašeg radioprijemnika stigao s jednoga od devet moćnih RIZ-ovih radijskih odašiljača sagrađenih u hali u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu. Tvornica je i danas jedna od samo tri takve u cijelom svijetu, sve svoje odašiljače izvozi, od Indije i Južne Koreje do Malezije, Burme, Eritreje, Jemena... napisao sam u velikoj reportaži o stanju u RIZ Odašiljačima prije sedam godina.

Kompanija koja ima tradiciju od 1948. godine, koja je opremila i tehnički stvorila Radio i Televiziju Zagreb, danas HRT, s kupcima u 45 zemalja Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike, u samom vrhu svjetske konkurencije, koja je samo do uvrštenja na Zagrebačku burzu 2003. (prema prospektu) isporučila, instalirala i održavala više od tisuću radijskih odašiljača velikih snaga dugog, srednjeg, kratkog i ultrakratkog vala, stacionarnih i mobilnih, pa čak i podzemnih otpornih na atomske bombe, s vrhunskom tehnologijom (znanjem i opremom) te golemim iskustvom, 2012. je bila „poduzeće skandal“.

RIZ odašiljači
1/6

Zaposlenici su demonstrirali na Markovu trgu tražeći da im Vlada u naprasno podržavljenoj tvrtki proda dionice po povlaštenoj cijeni (kao tjedan dana prije u Uljaniku), Vlada (Radimir Čačić) joj je nametala izvanjsku upravu, inženjeri su bili posvađani, glavni privatni dioničari od tvrtke su dizali ruke, gomilali su se gubici i topio kapital. No, to sve nije bilo ništa prema onome što se saznalo u ponedjeljak: Fina je Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijela prijedlog za pokretanje stečaja nad RIZ Odašiljačima. A većinski vlasnik Odašiljača pritom nije nitko drugi nego Republika Hrvatska.

Da se jedna takva tvornica, ostatak ostataka nekadašnjeg industrijskog diva RIZ-a, hrvatski tehnološki biser, prepusti propasti, traži se zaista izvanredan stupanj ignorancije, nebrige, nezainteresiranosti i zlonamjernosti.

Tvornica je, naime, imala nesreću da je (u vrijeme kada su hrvatski gradovi još razvijali industriju, a ne samo „apartmanizaciju“) nastala na „atraktivnoj“ lokaciji za koju su se svim mogućim podzemnim i javnim smicalicama otimali raznorazni „developeri“. Osim odašiljača koji su svojom „FM-like“ kvalitetom zvuka izazivali oduševljenje od Engleske do Južne Koreje, razvila je i proizvodnju elektroničkih brojila („satova“) za mjerenje potrošnje struje, vode i plina, s daljinskim očitavanjem i upravljanjem, s kojima su se mogle i trebale zamijeniti sve stare, do tada postojeće i instalirane „ure“, ne samo u cijeloj Hrvatskoj nego i po svim susjednim zemljama, pa se činilo da ima neiscrpno i vječito tržište. Ali, našli su se tu i „proizvođači“ uvoznici elektroničkih brojila s malo jačim „vezama“ na svim razinama vlasti i u državnim tvrtkama pa je i ta domaća proizvodnja RIZ Odašiljača godinama stalno grcala u problemima. I tako od pionira do bankrota.

Sedam godina poslije opet pišem o RIZ Odašiljačima, ovoga puta in memoriam.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
14:00 07.03.2019.

Naravno kad je lakse uvesti rabljena i povucena brojila iz Njemacke i pritom staviti nes u dzep. Uz to nije spomento da je RIZ i strateska firma namjenske industije -bila( vojna radio veza, ometaci, prisluskivanje...). Koliko su samo njeni strucnjacii dali doprinosa u domovinskom ratu samo! A vidi nas sad! Za koga? Za koji k..c? Hrvatska postala drzava kurvi, kuvara i policara...nis koristi.

NE
neboiznadzagreba
13:56 07.03.2019.

Ispod ovakvog članka komentari bi se trebali usijati, no nema ih, boj se bije o tome što je Joška Broz rekao da je djed rekao. Hrvati su nezainteresirani za lopovluke sadašnjosti, oni napadaju glinene gokubove prošlosti.

Avatar tarana
tarana
15:34 07.03.2019.

Hrvatska industrija se sistematski uništavala i uništava skoro 30 godina jer nesposobna politička mafija jedino to i zna.Da im je bilo do posla i proizvodnje ne bi se bavili politikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije