Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.02.2020. u 08:53

Da je imao namjeru jačati prevenciju korupcije, Plenković ne bi udarao na Povjerenstvo

Borba protiv korupcije konačno je ušla u fokus interesa u HDZ-u. Šef stranke Andrej Plenković priznaje da “postoje slučajevi koji ostavljaju dojam da borba protiv korupcije mora biti snažnija” i najavljuje takvu borbu u idućem mandatu.

U svom programu nudi niz mjera koje bi trebale očistiti stranku od onih kojima je politika isključivo stvar osobnog probitka. No nekoliko sitnica u tom programu budi sumnju u iskrenost njegovih namjera. Prije svega, radi se o najavi jačanja prevencije korupcije, za što je jedan od najjačih mehanizama Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

A kakav je odnos Plenković dosad pokazao prema tom tijelu? Da je doista imao namjeru jačati prevenciju korupcije, njegovi ministri teško da bi davali izjave poput “dokinut ćemo samovolju Povjerenstva” ili u javnost puštali zakone s namjerom da “potkrešu krila” neovisnom antikorupcijskom tijelu. Aktualnog šefa HDZ-a i premijera ništa nije priječilo da podrži Povjerenstvo šaljući mu tražene račune s putovanja u Helsinki s HDZ-ovom svitom ili da mu omogući da neometano donese odluku o njegovoj ulozi u osnivanju skupine Borg.

Umjesto toga, Povjerenstvo se optuživalo da je politički instrumentalizirano iako je Natašu Novaković i njezinu ekipu u Povjerenstvo instalirao HDZ. U protivničkom timu također grme protiv korupcije i klijentelizma, ali u javnost istodobno šalju poruke da “nije problem u aferama, nego u ljevičarenju”, staju u obranu lokalne čelnice koja je zloupotrijebila program za kreditiranje mladih, a cure i priče poput one o povoljnom kreditu koji je Miro Kovač ostvario kao član Nadzornog odbora HPB-a.

U koji je, pak, ušao isključivo po stranačkoj liniji. Ipak, u HDZ-u su očito shvatili da im zbog visoke percepcije korupcije prijeti gubitak parlamentarnih izbora pa zdušno najavljuju borbu protiv ove pošasti te treba držati palčeve da se to doista i dogodi. No dužnosnici ove stranke, čini se, teško razumijevaju da im neke stvari ne pripadaju po “prirodnom pravu” i da za njih trebaju stati u red s ostalim građanima.

Iz izjava poput “sram me je koliko nemam” očito je da će za istinsku borbu protiv korupcije stranka morati “duboko zaorati”, a pitanje je ima li snage i volje za to.

Video: Klisović: GUP-om je Plenković najavio odmicanje od Bandića

Komentara 10

MA
manipulacija
10:45 18.02.2020.

S jedne je strane dobro da su se u HDZu podijelile dvije struje, ona korumptivna i onda Plenkovićeva. Ako pobijedi, napokon može kreirati tim svojih ljudi koji rade za opći, a ne svoj vlastiti interes. Samo naprijed!

JS
Jurica_Spindl
10:49 18.02.2020.

Borba protiv korupcije Plekovicu je uvijek bila u fokusu, ali se ne moze sve drzati pod kontrolom. Naravno u buducnosti treba jos vise poraditi na tome.

BO
bolonjez
10:47 18.02.2020.

Ovo povjerenstvo je pokazalo svoje lice i svoju namjenu, a to je kreiranje političke karijere pojedincima koji se u njemu nađu, na vrlo podmukao način. Osobno sam protiv takvih tijela koja služe za propagandu pojedinaca i koji nemaju nekih stručnih pravnih znanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije