Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.02.2015. u 12:00

Plašenjem naroda desnicom SDP se rješava konkurencije na ljevici i pažnju s krize skreće ka bezobalnim ideološkim sporenjima

Premda je još tijekom drugog kruga predsjedničkih izbora postalo jasno da je u Hrvatskoj počela predizborna kampanja za prijevremene parlamentarne izbore, jer drugu svrhu drugi krug izbora nije ni imao, sada je to već sasvim izvjesna stvar – Hrvatska ide na izbore. Samo se čeka službena objava datuma kada će se oni održati.

Da će prijevremenih izbora biti postalo je jasno onog trena kada se premijer Milanović aktivnije uključio u Josipovićevu predsjedničku kampanju. Neki kažu da je znak za start označio Milanovićev novogodišnji intervju RTL-u, drugi ga vezuju za izjavu Nenada Stazića da je "glas za Kolindu glas za Sanadera", no, u svakom slučaju, riječ je o potpisu novog komunikacijskog stratega SDP-a, američkog konzultanta Alexa Brauna.

Naime, kao što je pokazao drugi krug predsjedničkih izbora, jedino što još uvijek može mobilizirati glasače SDP-a jest antagonizacija političkog prostora oštrom podjelom na "nas" i "njih" i dizanjem moralne panike od povratka HDZ-a na vlast.

Upotrebom snažne antikorupcionaške retorike i plašenjem naroda desnicom koja "podiže glavu", Milanovićev SDP jednim udarcem ubija dvije muhe – rješava se konkurencije na ljevici i pažnju s realnih problema skreće ka bezobalnim ideološkim sporenjima.

Zasad se čini da je ova strategija dala ploda. Milanović se, nakon Josipovićeva izbornog poraza, nametnuo kao jedini kohezivni element ljevice i njen suvereni vladar. Sve spekulacije i natezanja o nekakvom "trećem putu" treba odbaciti kao politički irelevantno trošenje energije.

Vjerodostojna kritika Milanovićeve politike s lijevog političkog spektra moguća je samo s pozicija rubne ljevice, a Hrvatska, ipak, još uvijek nije Grčka. U lijevom šesnaestercu velika je gužva i tu jednostavno više nema mjesta.

Katastrofalno loše rezultate svoje nesposobne vlade, SDP će pokušati nadomjestiti palijativnim populističkim ekonomskim potezima, kako su već pokazali u "slučaju Franak" i otpisom dugova građanima. To će biti dovoljno da svoje glasače uvjere da se ipak "nešto radi" i da se pokažu kao "socijalno osjetljiva" vlada. Sve ostale karte bit će bačene na dodatnu kontaminaciju ideološkog prostora i radikaliziranje političke scene.

Dok Milanović već predano radi na provedbi svog plana za uzimanje drugog mandata, favorizirani HDZ je, uljuljkan pobjedom predsjednice Grabar-Kitarović, još utonuo u zimski san. Kao da čekaju da im izborna pobjeda sama padne u krilo. Još i gore: zbunjeni Milanovićevom agresivnom kampanjom i uspješnim generiranjem starih ideoloških antagonizama, čini se da nemaju rješenje za to kako nametnuti svoju igru, već moraju vraćati loptice koje im dobacuje Milanović.

Karamarkovu HDZ-u najviše bi odgovaralo "spuštanje lopte" i izbjegavanje ideoloških sukoba, kako bi se skrenula pažnja na realne probleme hrvatskog društva. Ali, baš tu HDZ nema izgrađenu strategiju, jer su su dvije godine inzistirali na svjetonazornoj igri. Još prije godinu i pol pompozno najavljivani ekonomski program HDZ-a do danas nije ugledao svjetlo dana. U međuvremenu su čak uspjeli otjerati iz stranke reformski orijentiranu Martinu Dalić, etiketirajući ju ljevičarskom stigmom da je "neoliberalka". Na taj način zasigurno neće privući glasove reformski orijentiranih građana desnog centra.

Da bi glasovi desnog centra pak mogli biti presudni u ovoj izbornoj utrci, jasno je pokazala pobjeda predsjednice Grabar-Kitarović. Međutim, HDZ se pozicionirao previše desno da bi mogao uzeti te presudne glasove. Njihova trenutačna zbunjenost i odsutnost agresivnijeg nastupa upućuje na to da su toga svjesni, ali i da nemaju jasan koncept kako riješiti taj rebus i približiti se centru.

Milanović će gledati da učini sve kako bi HDZ i dalje igrao ulogu "mračne desnice". Na to upozorava i aktualna situacija s braniteljskim prosvjedom u Savskoj 66. Koliko je braniteljski prosvjed pomogao izbornoj pobjedi Grabar-Kitarović, toliko on sada odmaže HDZ-u. Na inicijativu predsjednice Grabar-Kitarović, koja je išla u smjeru smanjivanja tenzija i okončanja braniteljskog prosvjeda, ljevica je odgovorila najavom kontraprosvjeda. Očito da predizborno polariziranje političke scene dobiva novi zamah.

To je žalosna slika političke scene u Hrvatskoj danas. Ni vlast ni opozicija nemaju jasnu strategiju izvlačenja zemlje iz krize, niti pokazuju odlučnost za provedbu reformi. Čak ni kada to može odlučiti izbore. U takvoj situaciji odsutnosti volje za reformama, izbore će odlučiti volja za moć. A jasno je u koga je ta volja jača. 

>> Predsjednica je pokazala kako bi se trebala ponašati i cijela Hrvatska 

>> Prijevremeni izbori sve izgledniji? Šef šuti, SDP se priprema

Komentara 39

DR
drugPlenky
17:34 21.02.2015.

Izbori su tehnička stvar, HDZ pobjeđuje samo je pitanje dali će imat dovoljno ruku za promjenu Ustava, ja mislim da hoće

SA
santos008
13:26 21.02.2015.

Od ''plana21'' mi smo dobili da oprostite 21 centimetar

ŽA
Žarka
17:41 21.02.2015.

SDP-u bi bilo najbolje da ni ne izlaze na izbore..pokazali sve što znaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije