Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.06.2015. u 10:00

Papina enciklika Hvaljen budi odjeknula je u cijelome svijetu

Komunističkim manifestom neki su neoliberalni krugovi nazvali encikliku Hvaljen budi (Laudato si') pape Franje o ekološko-društvenoj krizi. U cijelome svijetu odjeknuo je sadržaj enciklike jer ne samo što iznosi kako su financijske transakcije i izrabljivanje prirodnih bogatstava dovele do kriza, pa prema tome i ratova, već poziva politiku na radikalne promjene, na pravo „ekološko obraćenje".

Španjolski list El Pais ocjenjuje kako se papina enciklika može smatrati „objavom rata velikim multinacionalnim kompanijama i vladama najbogatijih zemalja koje nesrazmjernim iskorištavanjem prirodnih bogatstava utječu na klimatske promjene i osiromašenje dijela planeta". Američki New York Times uočava poziv na radikalnu promjenu u politici, ekonomiji i načinu života pojedinaca te naglašava kako je riječ o „oštroj kritici konzumerizma".

No, tzv. zapadni svijet najviše je, možda, pogodila rečenica kako „spašavanje banaka po svaku cijenu, čineći da tu cijenu plate narodi, bez čvrste odluke o reviziji i reformi cijelog sustava, potvrđuje apsolutnu dominaciju financija". Dakako, odmah su pokrenute analize s pitanjima je li spašavanje banaka, nakon krize 2008., bilo manje zlo ili se možda moglo pustiti da sve banke s gubicima propadnu. To su analize tipa što bi bilo kad bi bilo, ali sigurno je jedno: bankarski sustav koji je doveo do krize nije se izmijenio. Financije i dalje, kako to i kaže papina enciklika, dominiraju stvarnim životom i ekonomijom.

Bankarsko-financijski sustav i dalje vlada i može stvoriti nove krize, a za njegovo ozdravljenje dan je golemi novac iz džepova naroda. Dakako, nitko ne misli da banke treba ukinuti (pa i Vatikan ima svoju banku), već se predlaže da budu u službi čovjeka. Enciklika nije komunistički manifest već poziv na razumno korištenje, a ne iskorištavanje, resursa. Ekološka i društvena kriza nisu odvojene, već čine cjelokupnost koju kao takvu treba liječiti. Enciklika Hvaljen budi je velika crkvena i društvena novost.

>>Papa Franjo na udaru političara, ali i dijela Crkve

>>Papa Franjo pisao SPC-u, traži dijalog o Stepincu

Komentara 2

Avatar Sunčica
Sunčica
22:11 21.06.2015.

ahahah stvarno smiješno, znači svi oni Amerikanci koji su u New Yorku 2008. na ulicama protestirali i na manifestima pisali svašta protiv bankara, svi su oni bili komunisti? "Franjo Asiški je u svakoj umjetnini veličao Umjetnika.Zanosno je klicao svim djelimama Božjih ruku; uživajući u divnim prizorima, prepoznavao je Najlijepšega. Sva mu stvorenja dovikuju:Onaj koji nas stvori najbolji je."

BL
Blathnat
11:29 21.06.2015.

kako covjek pise, a ima preko 60 god i u njima preko 30 god novinarskog staza...i placu bit ce u visini veleposlanicke...bruka...i samo to radi...prepisuje iz talijanskog tiska i soli Hrvatima pamet...trebao bi netko poceti pratiti vatikanska zbivanja, zapisivati, objavljivati, jednostavnoscu izbaciti ovog Silvija iz igre...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije