Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.01.2019. u 07:55

Putin je u posjet Vučiću došao samo nekoliko dana nakon što je Hrvatska neslavno odbijena kao kupac borbenih zrakoplova u političkom potresu na relaciji Tel Aviv – Washington

Iako je posjet ruskog predsjednika Putina Srbiji pripreman mjesecima unaprijed, nema sumnje da se, što se tiče Beograda, dogodio u pravi trenutak. I pokazao koja zemlja na jugoistoku Europe može računati na svoje saveznike. Putin je u posjet Vučiću došao samo nekoliko dana nakon što je Hrvatska neslavno odbijena kao kupac borbenih zrakoplova u političkom potresu na relaciji Tel Aviv – Washington iako je vjerna članica NATO-a, vrlo glasan američki vojni partner, iako s vojnicima sudjeluje u cijelom nizu vojnih misija... I prilično je jasno da ono što su Hrvatskoj priredili njeni američko-izraelski saveznici Srbiji Rusija zasigurno ne bi priuštila. Posjet dolazi u pravo vrijeme i za predsjednika Vučića.

Putin u Beogradu jasno signalizira podršku koju Beograd ima u Moskvi, unatoč tisućama prosvjednika koji svakoga vikenda defiliraju Beogradom i pozivaju predsjednika i vladu pod njegovim utjecajem na odlazak. Što se Rusije tiče, Vučić je stabilan poput stijene i apsolutno može računati na podršku i pomoć Kremlja. Ujedno, tu je i Vučiću vrlo bitno pitanje Kosova i eskalacije koje se odvija oko ove države koju Srbija i dalje drži svojom južnom, odmetnutom pokrajinom. Što se Moskve tiče, bilo kakvo priznanje Kosova apsolutno ne dolazi u obzir i nije predmet bilo kakve rasprave. Takav stav, koji Putin vrlo jasno ponavlja, posebno je bitan nakon što je Priština uvela stopostotne carine na srbijansku robu, dok formira svoju vojsku i dok Albanija i Kosovo de facto ukidaju granice između dvije države.

Posjet Srbiji nosi i Putinu određenu težinu i simboliku na međunarodnoj razini: vrlo jasno pokazuje kako Rusija ima vjernog saveznika na jugoistoku Europe, na južnim granicama NATO saveza, i kako nema više nikada namjeru pasivno gledati na bilo kakva prekrajanja granica ili prekomjerno jačanje zapadnog utjecaja. Nema sumnje da je Hrvatska u smislu međunarodne politike i gospodarstva jača i uglednija od Srbije, kao članica EU i NATO-a od početka je u boljem položaju. Sasvim je jasno i to da Srbija ima ono što Hrvatska ne. Saveznika među velesilama na kojeg može bezrezervno računati.

>>Pogledajte video: Sastanak Putina i Vučića

Ključne riječi

Komentara 6

DE
desperadikus
17:40 18.01.2019.

Amere samo lova interesira nude duplo skuplji plin preskupe zrakoplove sa preskupim servisiranjem.

OK
okvals54
10:14 18.01.2019.

Vidi rusoljpca Karakasa,koliko te Putin placa?Vidi se da je bio na brifingu kod onog alkoholicara ruskog sluge iz Bosanske,

SX
sudbina x
08:41 18.01.2019.

Srbija nikada ne bi smjela ući u EU...Ta zemlja će biti guja u EU njedrima jednako kao što je guja u Hrvatskim njedrima bio bivši predsjednik Hrvatske...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije