Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.02.2020. u 15:13

Upravo zbog iskustva i učinkovitosti u nekim ključnim ranijim epizodama, Stier je zapravo veći suparnik Plenkoviću na unutarstranačkim izborima nego Kovač

Na neki način, ovo su prvi europski unutarstranački izbori u HDZ-u. Skoro svi najvažniji kandidati imaju neko briselsko iskustvo, imaju vanjskopolitičkih i europskih utakmica u nogama. Samo se razlikuju po odgovoru na pitanje kakvih utakmica. Pitanje je vrijedno analize, ali najprije o onome “gotovo” svi: kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Ivan Penava tu je iznimka, gradonačelnik Vukovara nije iskusio europsku politiku na način na koji su to Andrej Plenković, Miro Kovač i Davor Ivo Stier, ali u Vukovaru skoro pa nema javnog prostora u kojem nešto nije obnovljeno ili opremljeno novcem iz EU, od bazena u Borovu naselju, preko noćnih ormarića za turiste koji spavaju u Vukovarskoj kući na Adici, do namještaja i opreme u vukovarskoj bolnici - svugdje ćete vidjeti malu pločicu s podacima iz kojeg je EU fonda što financirano i kada. I na dubljoj, nematerijalnoj razini Vukovar je europska priča, europske vrijednosti primijenjene u život tog grada mogu biti itekako relevantne, bez obzira imao li Vukovar trenutno gradonačelnika koji to shvaća ili ne.

Penava je posebna priča, ali troje kandidata za vodeće dužnosti u HDZ-u – Plenković, Kovač i Stier – imaju živo iskustvo o tome kako Hrvatsku bolje pozicionirati u Europi. Miro Kovač tu se, zasad, čini najmanje uspješnim. U euroatlantskim odnosima, njegov ministarski mandat ostao je zapamćeniji po tome s kime s nije susreo nego s kime se susreo. Epizoda s Johnom Kerryjem, koji mu je otkazao dogovoreni susret u Washingtonu pa je Kovač doletio, okrenuo se na peti i vratio natrag, nije nastala Kovačevom krivnjom, niti se čini da je skrivala neku dublju američku poruku, ali ipak je ostala upamćena kao epizoda koja ponešto govori o dometima i ugledu u svijetu.

Po jednom drugom mjerilu, diplomatskoj ofenzivi blokiranja pristupnih pregovora Srbije s EU, Kovač se također baš nije iskazao kao diplomat i političar koji postiže cilj. Ostao je upamćen citat jednog diplomata koji je Kovača opisao kao čovjeka koji “ne da se zaletio, nego skočio na glavu u suh bazen”. Ta je Kovačeva diplomatska akcija završila tako da Hrvatska nije postigla ništa sadržajno, a Njemačka i ostatak EU zapravo su blokirali Hrvatsku u pokušaju blokade Srbije.

Premda je i Plenković imao svoje trikove u kojima više energije ulaže u ostavljanje dojma da nešto postiže nego u stvarno postizanje toga nečega, objektivno je Plenković u svakom pogledu učinkovitiji od Kovača. Stier je sasvim drukčija priča. Utakmice koje on ima u nogama završile su nekim važnim pobjedama za Hrvatsku. Ali to su, barem u jednom primjeru, bila utakmice u kojima je igrao praćen podmetanjem klipova ekipe s kojom je sada u savezu na ovim unutarstranačkim izborima, tako da je taj današnji savez u svijetlu tih njegovih prijašnjih iskustava još neobičniji.

Taj primjer, o kojem govorimo, vezan je uz EU utoliko što se događao u vrijeme kad je Hrvatska završavala pristupne pregovore i našla se u točki u kojoj se mogao dogoditi krah ili kraj tih pregovora. Srećom, dogodio se kraj, pregovori su uspješno završeni, a Stier je u tome imao ulogu i zasluge koje nije baš javno razglašene. Krah bi se dogodio da je prevagnula druga strana, o kojoj je dovoljno reći samo to da se kao njezin voditelj programa i tada, kao i kasnije, kao i sada, pojavljivao Velimir Bujanec.

Radilo se o prosvjedima početkom 2011. povodom uhićenja Tihomira Purde u BiH po potjernici iz Srbije, a obrazac organiziranja pobune branitelja protiv Vlade bio je sličan kasnije viđenom prosvjedu u šatoru u Savskoj ulici. Da su eskalirali i da su potrajali, ti bi prosvjedi vjerojatno spriječili Hrvatsku u zatvaranju poglavlja 23, a Stier je to prepoznao, kao što je prepoznao i gdje je korijen slučaja Purda (u Beogradu), a tko su (u Zagrebu) samo igrači s krajnje desnice koji svjesno ili nesvjesno statiraju kao pomagači u toj režiji iz Beograda, pa je kao savjetnik za vanjsku politiku premijerke Jadranke Kosor sanirao uzroke cijele te predstave.

Sanirao ih je u Beogradu, pa je Purda pušten i vratio se u Hrvatsku, a sanirao ih je i u Bruxellesu, uvjerivši ključne hrvatske pomagače na putu prema EU da Hrvatskoj ne prijeti nikakva destabilizacija u finišu pregovora. To je sve prošlo svršeno vrijeme, i u međuvremenu su neke druge epizode posložile karte ovako kako su sada posložene, na način da je Stier u taboru o kojem, zbog vlastitog iskustva, vjerojatno nema baš sjajno mišljenje. No, Stier je, upravo zbog iskustva i učinkovitosti u nekim ključnim ranijim epizodama, ali i zbog toga što ima veće šanse da bude izabran na to mjesto za koje se kandidira, zapravo veći suparnik Plenkoviću na ovim izborima nego Kovač. 

 

VIDEO Gradonačelnik Vinkovaca u studiju Večernjeg: 'Penavi želim svu sreću u HDZ-u'

Komentara 10

Avatar krmenadla
krmenadla
16:03 26.02.2020.

Ako cemo govoriti u uspjesnim europskim utakmicama onda Plenkovicu nema ravna.

Avatar Zarko_Oremovic
Zarko_Oremovic
16:05 26.02.2020.

Iskreno mene je zacudila odluka da Kovac bude kandidat za predsjednika HDZa jer se cini najmanje strucan i iskusan za tu poziciju a kamoli za ulogu premijera.

DD
duda.dudica
16:05 26.02.2020.

Hvala bogu pa mu je Miro Kovač protukandidat. Čini mi se da ga ta (minimalna) europska iskustva nisu ni najmanje dotakla, s obzirom na stavove koje zastupa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije