Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.02.2021. u 08:27

Pucanje mjera narušava povjerenje u pravosudni sustav i ostavlja dojam da će pojedinci s vezama ipak ostati nedodirljivi

I bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga i Blaž Curić, kum Milijana Brkića i u vrijeme uhićenja vozač tadašnjeg ministra Tomislava Tolušića, proglašeni su krivima u famoznoj aferi SMS.

Osuđeni su na tri i pol, odnosno dvije godine zatvora, no to su tek nepravomoćne presude, na koje su već najavili žalbe. I običnim laicima koji su pratili tu aferu poprilično je jasno da je dosta pitanja ostalo bez odgovora. Da je tako, javno je nakon presude izgovorio i USKOK-ov tužitelj Sven Mišković. Nikada, naime, nije otkriveno tko je krtica iz sustava koja je Blažu Curiću dojavila da je Franjo Varga pod tajnim nadzorom istražitelja, a on je potom, kako ga se tereti, nazvao Vargu i upozorio ga: “Briši sve, baš sve...”.

– USKOK nikada neće prestati tražiti tu osobu – poručio je jučer Mišković.

Nije to bilo prvo probijanje mjera u istragama, a pokazalo se, nažalost, ni posljednje – isto se dogodilo i ljetos u aferi Vjetroelektrane, za koju je osumnjičena Josipa Rimac. To jako narušava povjerenje javnosti u pravosudni sustav i ostavlja dojam da će pojedinci s dobrim vezama ipak ostati nedodirljivi.

Nadalje, svojevrsni misterij ostaje i zašto je Varga uopće odlučio, kako ga se tereti, kreirati lažne korespondencije i tako se pokušati uplesti u suđenje braći Mamić u Osijeku, kao i u postupak izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije. Jesu li postojali nalogodavci i tko su oni, ili je to Varga, pak, napravio na svoju ruku? Afera je to, nesumnjivo, koja je prodrmala sam politički i pravosudni vrh, a u javnosti otvorila čitav niz pitanja.

Jedno od njih je i kako je nezaposleni informatičar Varga, koji je već osuđivan za krivotvorenje i otpušten iz MUP-a, uspio privoljeti Zdravka Mamića da mu kupi kuću, jaccuzi, sprave za vježbanje...? Razotkriva to svu bizarnost ovoga slučaja, a dok nema odgovora na sva otvorenja pitanja, teško da će se vratiti povjerenje u pravosudni sustav i vladavinu prava, bez obzira na nemale zatvorske kazne.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:49 05.02.2021.

Večernji list bi mogao organizairati anketu koja će odgovoriti na pitanje o povjerenju građana u pravosudni sustav i vladavinu prava. Ako većina, kao primjerica moja malenkost, ne vjeruju u pravosudne i druge organa, onda znači da sustav ne funkcionira i treba ga pod hitno reformirati, a znamo tko treba napraviti prve korake u cilju vraćanja povjerenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije