Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.01.2016. u 17:15

Postupci nove vlade pokazat će hoće li Zakon o osobnom bankrotu za 330.000 blokiranih predstavljati doista novi početak ili neće

Hrvatski javni dug ili dug opće države dosegnuo je već gotovo 300 milijardi kuna! Javni dug po stanovniku došao je do gotovo 70.000 kuna, a po zaposlenom prešao je 192.000 kuna. To je jedan od najvažnijih indikatora za zaključak da Hrvatska nije krenula nabolje i da su hvalospjevi Zorana Milanovića i njegove klike samo šuplje PR fraze. Usto, dug i dalje samo raste! I ne samo to. Tijekom Milanovićeve vlade, iznos duga blokiranih, na temelju podataka Fine, povećan je za gotovo 200 posto! Dok je na kraju vlade Jadranke Kosor dug građana bio dosegnuo 13,20 milijardi kuna, na kraju Milanovićeve vlade dug blokiranih iznosi čak vrtoglavih 36 milijardi kuna! Što ćemo s blokiranima, pitanje je za novu vladu koje s pravom postavljaju blokirani građani! I o kojima se uglavnom šuti otkako su prošli izbori.

Naime, od 330 000 blokiranih, njih je 90 posto doista siromašno, a u blokadi su zbog neznanja, zbog toga što se ovršni postupak blokade provodi bez sudskog procesa, a blokirane ljude drži se u blokadi puno dulje od 365 dana. Početna je glavnica duga plus godina dana prve blokade bila mnogo manja od 100.000 kuna. Danas je to, međutim, dug koji će teško moći osiromašeni dužnik, uz najbolju volju, riješiti. Jer je zakon nakaradan, a nakaradnost vodi u daljnje blokade. Dakako da i unutar tih 330.000 blokiranih sigurno postoje znatne razlike. No blokirani naglašavaju kako je važno ustvrditi da je upravo zakon koji se bavi ovrhama i blokadama izravno odgovoran za apsolutni rast dugova kod svih 330.000 blokiranih. Dakle, da je glavnica rješiva, ali da je blokada nerješiva.

Država bi u ovakvim slučajevima trebala pomagati ljudima kad dotaknu dno. Ako je čovjek u problemu, pomozi mu da stane na noge i da opet počne raditi, ne treba uništavati čovjeka i tako zauvijek blokirati resurse. Broj blokiranih rastao je i zbog odjava obrta koji su propadali uslijed krize, zbog čega se dug obrta, umjesto na obrtu, nakon njegova zatvaranja evidentira njegovom dosadašnjem vlasniku kao građaninu, pa dug raste čak i kad obrtnik više ne radi, ne zarađuje, što je još jedna inačica hrvatske nakaradnosti.

Još nešto, 1. siječnja na snagu je stupio Zakon o osobnom bankrotu koji je u većini uređenih država zakon kojim se jamči dužniku oprost, nastavak i novi početak života. No u Hrvatskoj i taj novi zakon predstavlja samo nastavak nakaradnog prepisivanja EU zakona na hrvatski način, i to tako da se nastavljaju muke dužnika. Dokad? Pitanje je svih pitanja, zašto je većina zakona, koja se u Hrvatskoj uvodila ulaskom u EU, u hrvatskoj verziji na kraju postala nakaradna verzija EU prava, kao što je teško naći pristojan odgovor na činjenicu da Ustavni sud u svemu uglavnom glumi nezainteresiranog promatrača?! Zato su oči blokiranih uprte u buduću vladu jer se nadaju da će vladini dužnosnici ponuditi odgovor na to pitanje. I još važnije, odmah u prvim mjesecima mandata uvesti nova, poštenija pravila za sve.

Zašto je Milanovićeva vlada ostavila nakaradni Zakon o osobnom bankrotu? Zato što on zapravo ništa ne rješava osim što nastavlja model agonije blokiranih na još pet godina. Zakon o osobnom bankrotu apsolutno zaobilazi svu odgovornost državne administracije i vjerovnika te ekstremno siromašne, dužne i nezaposlene građane nastavlja ponižavati i uništavati u najcrnjem stilu. Bitno je naglasiti činjenicu da postupak bankrota može pokrenuti samo dužnik. Ne može vas u osobni bankrot otjerati vjerovnik. Građanin odlučuje hoće li ići ili ne u taj postupak u kojemu nećete moći zadržati dostojanstvo ako imate dugova. Najgore je što Zakon o osobnom bankrotu nije upotpunjen detaljima važnima za njegovu provedbu, pa je potrebno uvesti nove pravilnike, što je zadatak za novu vladu. Hrvatska usto još nema ni institut savjetovališta, posrednike, ne zna se koji će biti minimalan iznos koji će se dužniku spremnom na osobni bankrot ostaviti za život. Orsat Miljenić špekulirao je sa sramotnim iznosom od oko 800 kn na mjesec, dok on sam javno i bahato izjavljuje da ne može živjeti sa 15 000 kuna na mjesec?!

Ukratko, dužnik koji je voljan pokrenuti osobni bankrot mora se za informacije obratiti službenicima Ministarstva pravosuđa koji mu informacije opet neće dati jer ih ne znaju! Postupci nove vlade pokazat će hoće li Zakon o osobnom bankrotu za 330.000 blokiranih predstavljati doista novi početak ili neće ako nova Vlada ne provede toliko dugo najavljivane reforme.

Živi bili pa vidjeli! 

>> I prije 90-ih krao je tko je mogao, i direktori i radnici 

>> Igra li Karamarko Milanovićevu igru s Mostom?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije