Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.11.2020. u 12:15

Naši zapadnoeuropski uzori nisu bili opterećeni ratom, tranzicijom, stvaranjem države

Nezadovoljstvo svakim pravosudnim gafom, nakaradnom ili nepopularnom odlukom mediji, politika pa i javnost prenose na čitavo pravosuđe, uz popratne floskule kako nam je pravosuđe korumpirano i pod utjecajem politike i moćnika. Od tako “argumentiranih” kritika sudstvo neće biti bolje, a od toga svi trpimo štetu.

Neke slabosti našeg pravosuđa su naslijeđene, dok su zapadne demokracije davno postavile temelje svojih pravnih sustava i posljednjih desetljeća ih u miru samo fino dorađuju. Jedino je još BiH od 47 zemalja Vijeća Europe imala takve hendikepe, prolazeći istodobno kroz tranziciju, rat i stvaranje države.

Devedesetih smo proveli djelomičnu lustraciju, politički dirigiranu, po kriterijima podobnosti, a ne profesionalnosti, od čega pravosuđe i danas trpi štetu, osobito kroz osvrte lijevoorijentiranih analitičara i političara. Jedina smo članica EU koja je iskusila ratnu agresiju. Ti su procesi iznjedrili specifične vrste konflikata, pa i milijune sudskih sporova, s kakvima sustavi drugih zemalja nisu bili opterećeni.

Istodobno smo kroz proces pridruživanja EU bili izloženi zakonodavnom tsunamiju radi preuzimanja europske pravne stečevine taložene desetljećima pa i više. Stanarsko pravo, društveno vlasništvo, pretvorba i privatizacija, ratni zločini, i svi stambeni, upravni, statusni, vlasnički i drugi imovinskopravni sporovi koji iz toga nastaju, potpuno su egzotični za naše pravosudne uzore, što zanemarujemo kad se uspoređujemo, čak i kad smo dobronamjerni u kritici.

Naše pravosuđe je sve to moralo staviti u okvire europskih pravnih standarda, pri čemu su im politika, mediji i javnost svesrdno otežavali. Najčešći je argument što i dalje imamo, iza Crne Gore i Slovenije, najveći broj sudaca na 100.000 stanovnika, ali se zanemaruje što sve rade naši, a što suci zemalja s malim brojem sudaca te da politika određuje što im je posao.

Nije slučajno što još sedam zemalja istočno od nas ima problem prekobrojnosti sudaca. Sve nas karakterizira parničarski mentalitet zbog kojeg se za svaki spor obraćamo “korumpiranim” sucima i državnim odvjetnicima

Ključne riječi

Komentara 2

SN
snicl
12:21 02.11.2020.

Bravo MARINKO jesi se odviknuo od korone.

Avatar MK3
MK3
13:17 02.11.2020.

...nije problem samo u nasljeđenom sustavu nego i o nasljeđenim ljudima kao naprimjer Damir Kos. Čak i DDR-ovi Antifašisti su lustrirani ako je za to bilo potrebe - samo kod nas nisu. Nije tome rat i nasljeđe krivo, nego kartel Tito-Jugenda... Nemojmo ličiti činjenice, želimo se riješiti stvarnoga tereta stavimo sve na stol - uz kršćansko kajanje ali i kršćanski oprost... No hrvatska društvo je toliko crveno obojano, da se ljevičarski stavovi na političkoj sceni u Hrvatskoj danas svrstavaju na centar-desno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije