Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.08.2016. u 18:40

Švedska takvo ministarstvo ima, a ono služi i tome da nitko ne bude nezaposlen

Gotovo smiješno, da ne kažem djetinjasto, zvuče neke predizborne rasprave u Hrvatskoj. Raspravlja se o tome što je činio nečiji otac, umjesto da se raspravlja o tome što će činiti naša djeca.

Švedska ima Ministarstvo za buduće strategije i nordijsku suradnju. Svi ga zovu ministarstvo budućnosti. U Hrvatskoj možda ne bi prošao u imenu izraz „za balkansku suradnju“, ali zašto se ne bi osnovalo ministarstvo za budućnost.

Na čelu švedskog ministarstva za budućnost nalazi se Kristina Persson (71) koja je tijekom nedavnog posjeta Italiji kazala kako se svijet brzo mijenja, pa se prema tome trebaju evoluirati i državne administracije, ali “za stvaranje razvitka potrebna je vizija na dugu stazu“. Pritom treba imati povjerenja u druge, u institucije i u inovacije.

“Danas nijedno društvo ne može preživjeti bez solidarnosti. Promjene su zakon života, jer oni koji misle na prošlost i sadašnjost ne gledaju naprijed i izgubit će priliku da dođu u budućnost“, kaže Persson. Njezino ministarstvo, uz ostalo, razmatra odnos tehnološkog napretka i svijeta rada, ali ne da se zaustavi taj napredak kako bi se zadržali ljudi na radnim mjestima, već da ga se iskoristi kako nitko ne bi bio nezaposlen.

“Moj je posao proizvoditi nove političke ideje i analize razvitka za duže razdoblje. Pokušavamo shvatiti što će se dogoditi prije negoli se dogodi kako bismo znali upravljati problemima prije nego što eksplodiraju“, kaže Persson.

U Hrvatskoj, na primjer, sve stranke govore kako treba spasiti rafineriju Sisak, a ne razmišljaju o tome hoće li automobili ići na benzin. U Danskoj, Švedskoj, Nizozemskoj... zabranjena je kupnja automobila s pogonom na naftne derivate od 2025.

Švedska je druga zemlja na svijetu po inovacijama, prema WIPO-u. Hrvatska, u predizbornoj kampanji, raspravlja o očevima i djedovima, o lustraciji, četnicima i ustašama... Globalizaciju se ne može zaustaviti, već joj se treba prilagoditi, a oni koji ne gledaju naprijed izgubit će priliku da dođu u budućnost.     

>> U deset godina tri puta više poduzetnica, kriza ih natjerala na samozapošljavanje

Komentara 4

ER
Erick
01:44 01.09.2016.

To mogu imati drzave koje znaju sto su i sto zele. U Hrvatskoj treba ministarstvo za sadasnjost. Drzava koja misli o buducnosti vodi i politiku u kojoj je buducnost planirana 30 god unaprijed. Zato su potrebna sredstva, novac se mora ulagati da bi mogao osigurati taj plan. Hrvatski politicari misle samo na sebe i svoje interese, novac se krade i razbacuje kao da nece biti potreban sutra. Nazalost, mi kao narod smo naucili u vecini da zivimo skromno i u relativnom siromastvu dok su prije komunisti a sada preobuceni u velike demokrate zive jako dobro, voze skupe automobile I nekoliko stanova ili u kuca, predpostavljam da su zato i postali veliki "demokrati" da stite svoje interese.

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
12:12 01.09.2016.

Kada se govori o budućnosti...g.S.Tomaševiću, šta nije već krajnje vrijeme da ostanete u prošlosti...mislim, u mirovinu? Predugo ste već u Italiji, pa čak i Hrvatski govorite sa talijanskim "štihom", a i način razmišljanja vam pripada daljoj prošlosti (kada su političko-vjerski članci u pitanju).

DU
Deleted user
11:51 02.09.2016.

Zašto bi razmišljali o budućnosti koja je neizvjesna, kada je nama lijepo i u prošlosti koju poštimavamo kako nam odgovara. Valjda Hrvatska jedina ima dvije pobjedničke vojske iz Drugog svjetskog rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije