Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.03.2016. u 17:08

Kojim će putem krenuti hrvatska Vlada, najbolje će se vidjeti po njezinim ekonomskim potezima

U Europi se za njemačku kancelarku Angelu Merkel drži da je suvremena čelnica demokršćana, dakle moglo bi se kazati više centra nego desnice, dok se za mađarskog premijera Viktora Orbana drži da je desnije od europskih pučkih stranaka, bliže nekom današnjem obliku nacionalsocijalizma.

Merkel mnogi uspoređuju s britanskom premijerkom Margaret Thatcher te je nazivaju novom Željeznom Lady, zbog čvrstog načina upravljanja vladom (u kojoj je, istina, i Socijaldemokratska stranka). Za Orbana se još nije reklo da slijedi nacionalsocijalistički model, ali kada se opisuju njegovi potezi, kao što je nacionalizacija tvrtki i (preveliko) isticanje nacionalnih vrijednosti, nije daleko usporedba s onim što je u Italiji činio Benito Mussolini.

Orban je na početku svoje političke karijere i u prvom premijerskom mandatu bio naklonjen liberalnoj ekonomiji, euroatlantskim integracijama i svemu što je označavalo suvremeno demokratsko društvo, a otkad je ponovno postao premijer 2010., počeo je mijenjati politiku. Zatražio je izmjene Ustava kako bi unio elemente patriotizma i konzervativizma. Naglašena mu je katolička tradicija, ali kada se treba kršćanski ponašati u, na primjer, izbjegličkoj krizi, u Orbanu prevladava mržnja prema svemu što je strano. Merkel se, primjerice, ponaša kao kršćanka. Orban je nacionalizirao tvrtke, odbacuje politiku NATO-a i približava se Putinovoj Rusiji, a posebno je zaoštrio odnose s EU.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović kaže kako je u Hrvatskoj, nakon dolaska Oreškovićeve Vlade na vlast, „vidljiva društvena regresija, ugrožene su vrijednosti koje su dugo građene – ljudska prava, demokratski politički standardi, odnos prema nacionalnim manjinama, pravo na političko izražavanje“. Ide li Oreškovićeva Vlada u smjeru politike Angele Merkel ili Viktora Orbana, vidjet će se, prije svega, prema ekonomskim potezima, odnosno hoće li tvrtke nacionalizirati ili će poticati privatizaciju i konkurenciju.  

>>Tko je bliži Karamarku, A. Merkel ili Orban

Komentara 8

LU
lunar777
19:39 18.03.2016.

Orban.

Avatar pendreck
pendreck
19:43 18.03.2016.

Pa dobro. Nebi imali nist aprotiv ponuditi jednim broju mladih zgodnih zenski 20-30 godina. Ne razumijem zasto su su dosli uglavno muski i ostavili zenske doma

ZA
zagrepcaninb
17:46 18.03.2016.

Sve do završnih rećenica nisam razumio poantu članka, ali sam u biti suglasan sa domoljubnim vrijednostima koje treba isticati i promicati. Naravno, sve u demokratskom ozračju. I sve bi bilo u redu da se zadnji pasus ne referencira na sina komesara koji je radio egzekucije krajem WW2, poslije na Golom Otoku. Što je previše, previše je. A možda zapravo i nije, jer ... očigledno "antifašistička" struja u Večernjaku lasnira Josipovićeve gluposti kao ozbiljan članak. Ne kužim poantu ovog članka osim u smislu prethodnog angažmana. Please, nemojte nas više nasmijavati ovakvim bedastoćama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije