Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.10.2019. u 09:49

Prioriteti su postavljeni široko, ali to u ovoj neizvjesnosti nije ni čudno

Slogan i logo su predstavljeni, četiri prioriteta formulirana i – hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije ide prema niskom startu. To što će cijela nacija biti zaokupljena kampanjom za predsjedničke izbore otežavajuća je okolnosti za uspješno odrađivanje predsjedanja, ali to je demokracija. Unutarnja politika je unutarnja politika, a ovo je predsjedanje koje, što god se događalo u unutarnjoj, ima svoju važnost, i simboličnu i stvarnu. Što smo, dakle, novo jučer doznali o samom predsjedanju?

Četiri krovna prioriteta – Europa koja razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti, Europa koja je utjecajna – zvuče toliko široko sročena da u njih možete utrpati i sve i ništa. Hoće li naše predsjedanje biti u skladu s jednim vicem o pčelama – puno zuji, malo meda daje? Ili će ljudi koji su za to zaduženi odraditi to vrijedno, poput pčelica? Stalno predstavništvo Hrvatske u Bruxellesu svakako je bolje ekipirano nego ikad prije, i to je jedan pozitivan pokazatelj.

Kako god nazvali prioritete, a ovi su nazvani dosta opisno, olakotna je činjenica da u ovako izazovnom trenutku u kakvom se nalazi Europska unija teško da itko može konkretno pogoditi srž u nazivu svojih prioriteta rada. Osim ako ne bi želio biti brutalno direktan, što ipak nije u opisu posla države predsjedateljice, a u tom slučaju prioriteti bi se zvali otprilike ovako – kako preživjeti beskonačni Brexit; kako se ne posvađati pri sastavljanju novog sedmogodišnjeg proračuna u kojemu na neto uplatitetljice pada još veći teret, a neto primateljice očekuju još više novca; kako, uostalom, postići normalno funkcioniranje nove Europske komisije ako njezino formiranje kasni zbog niza neizvjesnosti...

“Snažna Europa u svijetu punom izazova” – to je odabrano za slogan hrvatskog predsjedanja. Nije sigurno da će zbog našeg predsjedanja Europa postati snažnija i utjecajnija, ali Hrvatska zasigurno ovime ima priliku postati utjecajnija u Europskoj uniji. 

VIDEO Plenković predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Komentara 16

Avatar Jezik za zube
Jezik za zube
11:57 31.10.2019.

Imamo Freda Matica u EU parlamentu , jel to znaci da smo dobro ekipirani ? Jos ako predsjednik bude Zoki , gdje ce nam biti kraj ?

DD
ddh
13:24 31.10.2019.

To je novinarsko blebetanje bez veze. Hrvatska ima danas i ugled i visoko kotiranje u Evropi. Hrvatska ima taj ugled i tu vaznost zahvaljujuci jednom Plenkovicu i Predsjednici. Pustite da dodju Bernardic i Milanovic na vlast, pa cete vidjeti kakav ugled ce imati Hrvatska. Jer u EU-niji su Plenkovic i Predsjednica Hrvatska. Jer samo zahvaljujuci Premijeru je Pejcinovic Buric postala tajnica vijeca Evrope, a Suica podpredsjednicom komisije, a EU nije stala na stranu Slovenije u slucaju arbitraze. Plenkoviceva rijec ima u EU-niji vrlo veliku tezinu i njega se u UNiji slusa. Predsjednica je u zapadnoj, ali i u istocnoj Evropi posebno te u cijelom civiliziranom svijetu priznata. Priznata nije jedino u Srbiji i kod ljevicara i Pavelicevih poklonika skupljenih oko Markicke i njezinog "narod.hr" u Hrvatskoj, jer si u Hrvatskoj razne Mrak-Taritas i razni Marasi ili razni Grmoje, Bujanci ili Sole dozvoljvaju, da oni odredjuju sto je kod Predsjednice ispravno ili nije. Naravno uz pomoc komunistickih medija koji vec mjesecima vode protiv Predsjednice jednu podmuklu kampanju.

DU
Deleted user
10:10 31.10.2019.

U nogometu se to naziva "100 % šansa"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije