Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.05.2018. u 15:16

Zakon o zaštiti osobnih podataka ide u punu primjenu za samo sedam dana. I štiti vas.

Za samo sedam dana Zakon o zaštiti osobnih podatka bit će u punoj primjeni, i to u svim državama članicama Europske unije. A kako kaže istraživanje Instituta za zaštitu osobnih podataka, gotovo polovica ispitanih uopće ne zna i nije svjesno da Hrvatska ima Zakon o zaštiti osobnih podataka, a kamoli da sada nastupa osvježeni i nadopunjeni zakon na razini EU.

Istraživanje je pritom pokazalo i da nešto manje od polovice ispitanih ne zna tko sve koristi njihove osobne podatke, a postoje i oni koji su puni povjerenja i smatraju da nitko ne koristi njihove podatke koje ostavljaju na online platformama, odnosno raznim internetskim servisima i mobilnim uslugama. Oni koji su svjesni znaju tek da podatke ostavljaju mahom bankama, telekomima i tijelima javne uprave. S jedne strane, sveopća nesvjesnost nije ni toliko loša jer to znači, a pokazala je i anketa, da je tek mali dio njih pretprio štetu koja nastaje otuđivanjem podataka. Ipak, istraživanje Ekonomskog instituta o privatnosti pokazalo je da je 60 posto ispitanika poprilično zabrinuto za podatke koje ostavlja na internetu i ne odobravaju da mrežne stranice traže i prikupljaju podatke o njima. Smatraju da je korištenje osobnih informacija bez znanja i dopuštenja pojedinaca nedopustivo te dio njih nerado dijeli privatne fotografije, otkriva lokacije ili daje broj kreditne kartice na internetu. S novom Uredbom o zaštiti podataka, popularno zvanom GDPR, neke novosti i dodatna zaštita za pojedince ulaze u primjenu. Svi koji su ikada dali podatke bilo trgovinama, hotelima, društvenim mrežama... sada će se jasno i nedvosmisleno pitati žele li da ih oni imaju. Prilika je to da odbijete takvo što ili da osvijestite barem što radite i tko sve ima vaše podatke.

Pojedinci sada imaju pravo svaku od tih institucija, pa i javnu upravu, pitati koje njihove podatke imaju i za što se koriste. A oni im moraju to omogućiti ili ih možete i prijaviti. 
Potpuna sigurnost i privatnost, posebice u online svijetu, ne postoji, no GDPR ipak pomaže da podatke kontrolirate.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije