Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.11.2018. u 11:05

Poruka iz Ivankova nije samo u domišljatosti novoizabrane vlasti, nego u realnosti njihova legitimiteta

Prošlotjedni skup o neradnoj nedjelji na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u organizaciji Saveza za nedjelju i Zaklade Konrad Adenauer, pokušao je tome problemu pristupiti sa svih strana, no najzanimljiviji, ne samo po načinu izvođenja i realizacije ideje neradne nedjelje, nego više po smislenosti i zadiranju u dubinu poruke toga zahvata, opisao je načelnik slavonske općine Ivankovo Marko Miličević. Kako je Ivankovo vratilo ljudima njihovu nedjelju?

Kao prvo, veli načelnik Miličević, neradna nedjelja jedna je od njihovih demografskih mjera. Dakle, nije sama sebi svrha. Jer, kako veli, kad suprug i supruga odlaze na posao u pet ujutro i vraćaju se u 22 sata, kad “mogu naći mira i nešto napraviti”. Takav pristup doveo ih je na vlast. Osvojili su je sa 70 posto glasova. Prije je, kako veli, 20 i više godina vladala neka od velikih stranaka. No, mještani općine od oko 8000 stanovnika odlučili su sada dati glas onima koje poznaju i za koje vjeruju da će opravdati njihovo povjerenje. Tako je nova vlast pola godine istraživala i anketirala svoje građane i po pitanju nedjelje. Miličević veli kako je jedno od anketnih pitanja bilo i – hoće li te boljeti trbuh ako ćeš jesti kruh od jučer? Bilo je, dakako, i šaljivih odgovora, no oni su pohodili redom 11 prodavaonica raznih trgovačkih lanaca, ulazili u njih nedjeljom i gledali kako rade.

“U jednu prodavaonicu ušlo je samo sedam kupaca, dva iz naše i pet iz susjedne općine”, rekao je Miličević, što je po njima bilo posve ekonomski neopravdano za rad, pa su razgovarali sa svima i kada su dobili 80 posto podrške među trgovcima, odlučili su zabraniti rad nedjeljom, jer je očigledno da se ne isplati raditi tj. radi se isključivo zbog konkurencije.
No, ne ide to bez muke, jer su ih počele pohoditi pokretne trgovačke kuće, tj. “kombiji-dućani”, čemu uskoro kane doskočiti naplatom korištenja javnog prostora, jer Ivankovo ima 86 kilometara cesta puta xy kuna, pa neka kruh i kifle nedjeljom voza kome se isplati. Neće nikome, zacijelo.


Ali, poruka iz Ivankova nije samo u domišljatosti novoizabrane vlasti, nego u realnosti njihova legitimiteta. Oni su na vlast, kako veli načelnik Miličević, došli zastupajući jasne vrijednosti. Kršćanske, dakako. Ali koje su i univerzalne, općeljudske. Nisu se pretvarali da su kršćani prije izbora, a onda poslije vukli nekršćanske poteze kako bi se podredili nekim višim, globalnim interesima. Izdali bi tako ljude, svoje sumještane koji su im i dali glas zato da zastupaju njihove autentične vrijednosti, koje velike stranke nisu kadre više zastupati od lokalne do nacionalne razine. Naprosto jer su zdravu pamet i potrebu ljudi za životom zamijenile jalovim kombinatorikama, dodvorništvom i uhljebništvom, ostajući tako bez elementarne hrabrosti pitati ljude svoje zemlje bi li voljeli da im život bude ljepši samo ako pristanu jesti kruh od jučer. Tko za takvom vjerom posegne na nacionalnoj razini, dobit će sljedeće izbore.

Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru

Ključne riječi

Komentara 3

MU
mulag
06:53 15.11.2018.

aha oce,,, onda budi gladan

DU
Deleted user
11:37 14.11.2018.

Baš zanimljivo. Ali u komunizmu je nedjelja bila neradna i vjeronauk se održavao isključivo u crkvi...Te dvije stvari su bile kako treba biti.

Avatar dras32
dras32
08:17 15.11.2018.

Znaci gospodinu nacelniku je glavni posao kako zabraniti ljudima da kupe ista u nedjelju pa ce sad istrcavati pred pokretne prodavaonice, hoce li istrcavati i pred sumjestane koji odluce sjesti u auto i otici u trgovinu u susjedno mjesto ili ce im naplatiti globu po povratku u selo? Kad ga vec bole kifle i kruh od jucer, hoce zabraniti i hostije na misi u crkvi i sitne kune u škrabicu. Prava demografska mjera, sigurno ce se zbog toga vratiti oni koji su otisli u irske i njemacke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije