Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.08.2019. u 14:10

Kina sve više uvlači Hong Kong u svoje zakone, a mladi žele pravdu, slobodu i demokraciju.

Blindirana vozila i kamioni za prijevoz vojnika “parkirali” su se na stadionu kineskog grada Shenzhena, udaljenom samo 25 km od Hong Konga. U Shenzhen je stiglo i oko 12.000 agenata u protuterorističkoj opremi. Službeni Peking kaže kako je riječ o vojnoj vježbi, ali podržava policijsko gušenje prosvjeda.

Kineski listovi bliski vlasti pišu kako u Hong Kongu ima terorističkih napada na policiju i pozivaju Peking na oštar odgovor “mačem pravde”. Svijet se prisjeća pokolja na pekinškom trgu Tiananmen, kada su prije točno 30 godina tenkovi u krvi ugušili prosvjede mladih, studenata. Hoće li se ponoviti Tiananmen u Hong Kongu?

Foto: Reuters/PIXSELL

Već 10 uzastopnih vikenda traju prosvjedi mladih koji štite slobodu koju je imao grad-država – britanska kolonija, a koji Kina sve više uvlači u svoje zakone. Prosvjedi su se preselili na zračnu luku u Hong Kongu, jednu od najprometnijih u svijetu. Prosvjednici su, kako sami kažu, upali u zamku policijskih provokacija

. “Nećemo otići s aerodroma, ali nećemo odgovoriti na provokacije”, najavljuju mladi. Istina, rastao je bijes od početka lipnja kada su počeli prosvjedi zbog najavljenog uvođenja zakona kojim se osumnjičene građane Hong Kongu moglo izručiti Kini.

Guvernerica grada Carrie Lam povukla je taj zakon, ali prosvjedi su nastavljeni. Mladi žele pravdu, slobodu, demokraciju. Istraživanje je pokazalo kako čak 77 posto prosvjednika ima visoko obrazovanje te kako gotovo svi preziru policiju. Mladi, studenti, ne vole policiju gotovo nigdje u svijetu. Smatraju je represivnom rukom režima. I u bivšoj Jugoslaviji “milicija je trenirala strogoću da ne bude sve kako ja hoću” (Bijelo dugme).

Njihovu strogoću, pendreke, osjetili su studenti na svojim leđima tijekom prosvjeda 1968. u Zagrebu. A, htjeli su demokraciju i slobodu. Režimi guše slobodnu mišljenja i izražavanja. Kakav je režim u Pekingu, pokazat će se u Hong Kongu.

Mladi su najavili novi prosvjed u nedjelju: Bit će nas dva milijuna! S tenkovima u pozadini ili ispred studenta s najlonskom vrećicom u ruci

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
18:13 15.08.2019.

Hm koliko se mogu sjetiti nije se tamo dogodilo krvoproliće tada. Međutim danas je kina kapitalistička zemlja pa me baš zanima kako će sada završiti.

KO
Konstantinos
10:24 16.08.2019.

Hong Kong nije Kina niti ce ikada biti, isto kao i Tajvan kojikonacno treba obnoviti drzavnost i biti priznat od svih drzava svijeta. Kina postaje mracna sila zla koja prijeti svim svojim susjedima. Da nema US mornarice bili bi nova komunisticka veliko-kineska imperija od Vladivostoka do Australije i od Indije do Kurila!

GV
golub Vaso
20:37 15.08.2019.

CIA snajka CIA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije