Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.03.2018. u 10:00

Velik dio konzervativne Hrvatske koja dovodi HDZ na vlast pobunio se protiv Konvencije

Kada se četvrtina članova Predsjedništva HDZ-a usprotivila ratifikaciji Istanbulske konvencije, dominantne teze bile su da to čine kako bi rušili premijera i šefa HDZ-a Plenkovića, politički se s njim obračunali i u konačnici destabilizirali Vladu. Te je teze, uostalom, plasirao i sam Plenković kada je na Predsjedništvu HDZ-a protivnicima Istanbulske zaprijetio da će Vladu srušiti on, ako je to pravi cilj protivljenja Konvenciji, ali da ih onda pola neće biti na izbornim listama i Sabor neće više nikada vidjeti.

Međutim, jučer se u Zagrebu dogodio veliki prosvjed protiv Istanbulske konvencije. I koliko god brojkama prosvjednika manipulirao MUP znatno ih umanjujući, ali i sami organizatori pumpajući ih do 70.000, činjenica je da su demonstracije uspjele, da je Trg bana Jelačića bio pun i da su ti prosvjednici (najvećim dijelom) upravo HDZ-ovo biračko tijelo. Dakle, znatan dio one konzervativne Hrvatske koja dovodi HDZ na vlast pobunio se protiv ratifikacije Konvencije. I Plenković bi iz toga trebao izvući pouku. Nepoštovanjem tog dijela biračkog tijela, Plenković sužava glasački bazen HDZ-a. Može li ga na račun toga proširiti više na centar ili čak lijevi centar? Prilično teško. Uostalom, najbolji mu je poučak Zorana Milanovića koji je izgubio izbore kada je koketirao s desnicom na famoznom sastanku s braniteljima. Odbio je svoje birače, a desnicu ili desni centar nije pridobio. Šestero članova Predsjedništva HDZ-a koji su glasali protiv Konvencije na izborima je osvojilo respektabilan broj preferencijalnih glasova, ukupno oko 60.000. Dakle, oni su reprezenti značajnog dijela svojih/HDZ-ovih birača.

Plenković ih je sve praktički prozvao pučistima i zanemario birače koje oni predstavljaju. Konvenciju je, istina, na Predsjedništvu prihvatio većinom, ali i glasovima ministara i još nekih članova koje je kooptirao u vrh stranke (dakle nemaju stranački izborni legitimitet), ali koji su mu po svojoj funkciji jednostavno – lojalni. Može li s tim ljudima i s tom politikom dobiti iduće izbore? To je ključno pitanje.

Andrej Plenković u Europskom parlamentu
1/31

Komentara 45

Avatar navijač
navijač
11:09 25.03.2018.

Bitno je to da se desnica formira, a ostalo će već doći samo po sebi. Ako se budu držali predizbornih obećanja, bit će u stalnom rastu. Mislim da se u HDZ infiltrilaro isuviše karijerista , lopova i petokolonaša.

LU
lunar777
17:00 25.03.2018.

Plenkoviću samo je pitanje vremena kad odlaziš....

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
10:24 25.03.2018.

Anemičnu jugodezerterčinu nije briga za pobjedu na slijedećim izborima. Njega čeka mjesto u Europskoj komisiji i samo zbog tog mjesta je uopće i prihvatio poziciju guvernera EU u Hrvatskoj. Ima zadatak, dok je ovdje, napraviti što više štete i uništiti što više tradicijskih vrijednosti, i u konačnici napraviti od Hrvatske europsko smetlište. Slijedeća je tako i tako velika koalicija HDZ-SDP u kojoj će HDZ imati premijera jer ga SDP sigurno neće imati, u tom smjeru sve ide, a sve pod izgovorom borbe protiv antisistemskih populista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije