Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.11.2017. u 12:01

Došli smo do pitanja ima li u Hrvatskoj dovoljno mjesta i za jakog premijera i za jakog predsjednika države

Da Kolinda Grabar-Kitarović zna pokazati svoj nezaustavljivi karakter i da je ne treba podcjenjivati, premijer Zoran Milanović spoznao je na teži način.

U srpnju 2015. ona je bila friška predsjednica, a on je pomislio da ju je svojim grubim i negostoljubivim dočekom uspio odmah na početku smjestiti u politički zapećak. Vjerojatno su njih dvoje još otprije imali nekih neraščišćenih računa, no kada se ona pojavila kao predsjednica koju je kandidirao protivnički HDZ, Milanović je krenuo blokirati ionako ne odveć velike ovlasti koje predsjednik u Hrvatskoj ima. Činio je to i na pomalo degutantan, a svakako ne džentlmenski način, jer joj nije htio odobriti korištenje Vladina aviona, ali jest svojoj ministrici Vesni Pusić.

Pokušao je spriječiti useljenje na Pantovčak i javno je govorio kako će ona biti zadnji predsjednik RH kojeg su izravno birali birača i neće više imati ni te ovlasti. Početkom srpnja te godine seljaci su se pobunili protiv namještanja dodjele poljoprivrednog zemljišta, pa se pred Ministarstvom poljoprivrede danima prosvjedovalo i štrajkalo glađu. No, ministar Tihomir Jakovina slavonske prosvjednike nije htio primiti na razgovor.

Odlučila ih je, pak, poslušati predsjednica i svojoj pratnji kazala da je voze u zgradu Ministarstva. Porazgovarala je s prosvjednicima, pa je pitala portira je li ministar u zgradi, a kad je čula da jest, ušla je i osvanula ispred zaprepaštenog ministra. Jakovina ju je nevoljko ugostio, kratko porazgovarao i objašnjavao kako nije on kriv, no onda je ušla tajnica i rekla mu da ga zove premijer. Istrčao je van i nije se više vraćao. Poslije se ispostavilo da je čak pobjegao iz zgrade na stražnji izlaz. Kada je predsjednica shvatila da je pobjegao bez pozdrava, samo se nasmiješila jer je znala da je osvojila prvu pobjedu nad Milanovićem. Poslije toga Milanović je dva puta gubio izbore, a Grabar-Kitarović samo jačala svoju političku poziciju i autoritet i u zemlji i u inozemstvu i pokazala da je stvar i u karakteru, a ne samo u ovlastima.

No, novi joj izbori slijede za dvije godine. Već je prilično jasno da će ona krenuti u borbu za drugi mandat, kao što je izvjesno da će u toj utrci morati zakomplicirati odnose prema Plenkoviću i njegovoj Vladi. Premda potječu iz iste političke opcije, to sada postaje nevažno jer će se Plenković i ona morati početi razilaziti. Plenković je kronično operiran od populizma, on mu se gadi i ljude nastoji uvjeriti da povlači državničke poteze, a ne one koji bi se već po defaultu sviđali svima. Grabar-Kitarović već je pokazala da naprotiv ne bježi od populizma, već radi poteze za koje zna da će ljudima imponirati.

Već sama priroda njezine funkcije, gdje ona nema odgovornosti, ne takve kakve ima premijer, omogućuje joj izvrsnu političku poziciju. Plenković je u puno težoj situaciji, a ne spašavaju ga ni dobri gospodarski rezultati i još mu svi protivnici u isto vrijeme dišu za vratom. U takvoj situaciji može se očekivati da će Grabar-Kitarović koristiti sve legitimne načine u borbi za drugi mandat, a efikasan je i onaj kada predsjednik zastupa interese naroda i zalupa na vrata ministara. Kao što je to već isprobala s Jakovinom.

Kako su Plenkovića i njegovi ministri ipak njegovali puno džentlmenskiji pristup prema predsjednici i mnogi od njih su se aktivno uključivali i u njezine političke aktivnosti u zemlji i svijetu, vjerojatno se neće ponoviti situacija s Jakovinom. Puno je teže zamisliti situaciju u kojoj bi predsjednica nenajavljeno ušla u ministarstva Tolušiću ili Krstičeviću, a da bi oni morali potom onako pobjeći. No, ako se i ne ponove takvi “upadi”, nastavit će se rasprava o potrebi rekonfiguriranja pozicije predsjednika države i predsjednika Vlade, odnosno treba li ukinuti i spomen o tome da predsjednik RH ima pravo nadzirati i korigirati izvršnu vlast.

Osim toga, u situaciji kada je oporba diletantska, ima i očekivanja da barem Pantovčak bude nekakav korektiv. Željeli ili ne, tu smo došli do pitanja ima li u Hrvatskoj dovoljno mjesta i za jakog premijera i za jakog predsjednika države. 

Komentara 25

BR
brojevi
12:18 05.11.2017.

Predsjednica KGK je sigurno najbolje što se pojavilo na hrvatskoj i ueropskoj političkoj sceni od 95 na ovamo. Isključivo njezinom zaslugom u bliskoj budućnosti porasti će predsjedničke političke ovlasti jer netko mora kontrolirati ovu razularenu bandu tkzv. zastupnika a u biti nekorisnih uhljebnika na državnom proračunu. Ćast izuzecima!

Avatar Tom Tornado
Tom Tornado
13:04 05.11.2017.

Predsjednica je tu da reprezentira Hrvatsku u svijetu ,potpisuje ugovore u ime Hrvatske ,kao predsjednica ne bi trebala biti stranacki opredjeljena i od nje se ne ocekuje mjesanje u dnevnu politiku ali zato svojim govorom i utjecajem trebala bi utjecati na bolji polazaj gradjana u drustvu i na samo drustvo kaj po mom misljenju KGK obavlja sasvim OK

IV
ivica.vranjic
13:13 05.11.2017.

Vrhovna zapovjednice za izvršenje spremni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije