Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.10.2019. u 12:11

I nakon smrti Osame bin Ladena opstala je Al-Qa'ida. Neki pokreti prežive smrt osnivača

Nakon smrti terorista Abu Bakr al-Baghdadija postavlja se pitanje hoće li opstati njegova tvorevina ISIL, tzv. Islamska država ili kalifat koji je proglasio 2014. Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je Al- Baghdadi ubijen, odnosno da se u bijegu pred napadima helikoptera, plačući i cvileći, ubio aktiviranjem eksploziva.

Ubio je i troje svoje djece koja su bila s njime, a ubijene su i neke žene koje su, vjerojatno, bile njegove. Trump je za pomoć u tom lovu na najtraženijeg čovjeka svijeta zahvalio Rusiji, Siriji, Turskoj, Iraku i prije svega sirijskim Kurdima te naglasio kako je Al-Baghdadi umro kao kukavica.

Ta poruka o kukavičkoj smrti namijenjena je prije svega teroristima tzv. ISIL-a. Al-Baghdadijeva smrt “neće zaustaviti ISIL, ali mi ćemo nastaviti borbu protiv njih”, kazao je Trump.

Mnogo osoba poginulo je u tom trosatnom napadu, ali ni jedan američki vojnik. Ranjen je samo jedan pas američkih snaga, dodao je američki predsjednik. Amerikanci su, dakle, svim sredstvima, pa i upotrebom pasa, tragali za Al-Baghdadijem.

Američke tajne službe nastavit će motriti sva kretanja na tom prostoru, a prema Trumpovim riječima, otkriveni su i mogući Al-Baghdadijevi nasljednici.

Bez obzira na najavljeno povlačenje svojih snaga iz Sirije, SAD ostaje prisutan, odnosno malobrojne specijalne jedinice i agenti tajne službe ne napuštaju Bliski istok. Bijela kuća, počevši od Baracka Obame, a što je sada nastavio Trump, radij vodi “lagani rat”, odnosno s manjim, ali izabranim ljudstvom i velikom tehnologijom.

Al-Baghdadijeva smrt bila je nekoliko puta objavljivana, ali nikada se to nije moglo potvrditi pronalaskom njegova tijela. Sada su Amerikanci na licu mjesta načinili biometrički test nad tijelom i zaključili da je riječ o Al-Baghdadiju.

I nakon smrti Osame bin Ladena opstala je Al-Qa’ida. Neki pokreti prežive smrt osnivača jer djeluju na osnovu ideje, ideologije.

A ideologija kojom su vođeni i Al-Qa’ida i ISIL, koji je, za razliku, bio na određenom teritoriju glumeći državu, mržnja je prema kršćanima, prema svima koji ne misle kao oni. Ideologiju mržnje pobjeđuje se obrazovanjem, tolerancijom i ljubavlju prema bližnjem. 

Komentara 3

NE
NervozniPoštar
15:28 28.10.2019.

Danas Silvek piše o Al-Qa'idi da ne mora pisati o pobjedi mrskog mu Salvinija na lokalnim izborima u Umbriji.

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
15:24 28.10.2019.

Fake news.

PR
prajdali100
22:00 28.10.2019.

Jašta će ! Nadživjeće sve nas,čak i aktualnog papu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije