Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.11.2018. u 08:31

Vrijeme igra protiv Milanovića, ako doista želi ući u ring sa sadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. A ona pak ničim posebnim nije zaslužila drugi mandat

Kad je u lipnju ove godine bio u Koprivnici, i držao predavanje na Sveučilištu Sjever, pitali su bivšeg premijera Zorana Milanovića, namjerava li se vratiti u politiku. On je tada nedvosmisleno odgovorio, kratko i jasno: “NE”! I više nije bilo dodatnih pitanja. Milanović je jasno dao do znanja da ga politika više ne zanima.

Ili je to bio samo taj trenutak, samo taj dan, tako inspiriran? Ili je i to bila jedna od njegovih varki za javnost? Ili se predomislio nakon što ga mjesecima očito uvjeravaju da bi se ipak trebao vratiti u politiku? Kako je već bio premijer, a u SDP-u na tu fotelju sad puca Davor Bernardić, jasno je da se Milanovića možda može dobiti samo za poziciju na Pantovčaku.

I tako smo već mjesecima zatrpani kalkulacijama o njegovoj mogućoj predsjedničkoj kandidaturi. On se nakon koprivničkog “NE” nikad poslije nije javno odredio o toj ideji, i tako je i on sam ostavio prostor za sve mogućnosti, i za “NE” i za “DA”. Jedino što neslužbeno stalno čujemo, da on još važe sve argumente “za” i “protiv”, i da želi biti dovoljno siguran da može pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović.

Da, samo nju, jer na vidiku nema drugih jakih kandidata, i koliko god ona još glumila donošenje odluke o novoj kandidaturi. Jer je i pticama na grani jasno da se ona neće odreći još pet godina na Pantovčaku, a ni njezina cijela dvorska svita i s njima povezani klanovi. Zapravo ni HDZ-u ne bi bilo baš zgodno da se na Pantovčaku pojavi netko drugi, posebice iz SDP-a, a pogotovo Milanović. Jer iskrice s mušičavom i nepredvidljivom predsjednicom lako u HDZ-u progutaju. S Milanovićem bi imali otvoreni rat.

VIDEO Predsjednica slavi s hrvatskim navijačima u Lilleu

Kako god, vrijeme curi, vrijeme igra protiv Milanovića, ako doista želi ući u ring sa sadašnjom predsjednicom. A ona pak ničim posebnim nije zaslužila drugi mandat. Ona će lagano osvojiti drugi mandat samo ako neće protiv sebe imati jakog protivnika. Ona neće dobiti tolike glasove zato što je iskočila iz kolotečine hrvatske politike.

Upravo suprotno, u mnogim je situacijama dokazala da je samo dio domaće političke kaljuže, koliko god ona to pokušala nadomjestiti svojim druženjima sa sportašima, modnim izričajem i slično. Ipak, unatoč svim marketinškim pokušajima, ona je bila i ostala jadni prosjek domaće političke scene, i svoj mandat ničim posebnim nije obilježila, da bi automatski zaslužila još jedno povjerenje građana.

No kad HDZ dobiva toliku podršku u anketama, unatoč depresivnim stavovima građana, tada je i sa sadašnjom predsjednicom vrlo lako moguće da bez posebnog napora produlji svoj boravak na Pantovčaku.

Kažem, predsjednica bi lako mogla ostati i dalje, samo ako ne dobije dostojnog suparnika. Ako se Milanović odluči uključiti u trku, to bi bila kampanja za povijesne anale hrvatske politike. Jer smo svi jako dobro upoznali Milanovića kao šefa stranke, i posebno kao premijera.

Zoran Milanović
1/6

Znamo njegove karakterne odlike. Znamo njegove dosege. On nije nepoznanica. Kao što ni predsjednica nije nepoznanica. I oni bi se “fajtali” žestoko. No ne samo zato što pripadaju dvjema različitim političkim opcijama. To bi bio i rat na osobnoj razini.

Sjećamo li se kako se Milanović odnosio prema predsjednici od samog trenutka njezinog izbora, pa na inauguraciji, na njihovim susretima… Milanović je svojim gestama otvoreno pokazivao doslovce gađenje prema njoj. On to uopće nije skrivao.

Što se iza toga krije, zašto je takav odnos između njih, koji su inače oboje stasali u Ministarstvu vanjskih poslova, i stoga se jako dobro znaju godinama, to znaju samo njih dvoje i njima jako bliski ljudi.

Dovoljno je samo pogledati snimku njezine inauguracije, ili kad je primala predstavnike stranaka na Pantovčaku oko sastavljanja Vlade, pa kad se Milanović s njome nije htio ni slikati, i jedva joj uopće pružio ruku.

Za hrvatsku demokraciju, za pluralitet društva, za moguće novo miješanje karata, za barem malo bistrenja hrvatske političke močvare, bilo bi više nego korisno da se Milanović što prije odluči za predsjedničku kandidaturu i da krene u borbu, da je javno obznani. Jer će ga inače vrijeme pojesti.

Pri ovome ne navijam ni za jednu stranu. Navijam samo za demokraciju, kakva god kod nas još bila u povojima. Baš zato što predsjednica nije ničim posebnim zaslužila automatski drugi mandat, treba joj jedan takav protukandidat kao što je Milanović, pa da protrese i nju i domaću političku scenu.

Bez obzira tko na kraju pobijedio. Oboje imaju podjednako dobre šanse. Samo da Milanović konačno kaže “DA”. 

Komentara 23

Avatar southman
southman
08:40 26.11.2018.

Zvonimire jel vam to nedostaju na Pantovčaku predsjednici koji više vole Libiju, Sj. Koreju, Kubu i BiH ( Mesić ) ili Jugoslaviju ( Josipović ) od Hrvatske ( Kitarović ) !?

DU
Deleted user
08:58 26.11.2018.

Eventualno kandidiranje Milanovića će samo pogurati naprijed KGK jer će to galvanizirati desno pol. krilo u Hrvatskoj i dalje ne treba razglabati. Ukratko, nek se samo kandidira - vidjet ćemo čija će nana crnu vunu presti nakon tog političkog poteza jer njega velik dio hrv. javnosti ne može smisliti i najradije bi ga poslao u Špičkovinu. Nema s kime se taj nije zaratio za vrijeme premijerskog mandata, od nastavnika eng. jezika i povijesti pa nadalje... Prznica!

MI
Mimizo
10:09 26.11.2018.

vidi se totalni krah ljevice kada im je ovaj bahati gubitnik jedina nada hahgahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije