Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iva Puljić Šego

HDZ se kupa u milijunima, u plusu i drugi, očito dobivaju previše iz proračuna!

Andrej Plenković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
04.03.2019.
u 12:15

Vrijeme je da se odijeli državni od stranačkog posla, a ne da premijer i ministri kampanju vode na državni trošak.

Političke stranke u lijepim su financijskim plusevima, izuzev SDP-a, Glasa i HNS-a, a u milijunima se doslovno kupa HDZ koji na računu ukupno ima višak od 16,185 milijuna kuna.

Logično je da je HDZ uprihodio najviše novca iz državnog i lokalnih proračuna (što čini najveći dio svih stranačkih prihoda) jer imaju najveći broj zastupnika u Saboru kao i vijećnika na lokalnim razinama. Međutim, nije logično da jedna politička stranka, pa bila ona i vladajuća, ima višemilijunski plus na računu, koliko god se hvalili racionalizacijom troškova i stabilizacijom financija, jer to svjedoči da HDZ-ovi dužnosnici na račun poreznih obveznika obavljaju i stranačke dužnosti te napose vode i stranačke kampanje. Tako se pamti da je HDZ-ovo vodstvo, pod izlikom državnih susreta premijera i nekih ministara koji su ujedno i potpredsjednici HDZ-a ili članovi Predsjedništva, u Helsinki na stranački kongres Europske pučke stranke putovalo državnim avionom i uz državne dnevnice.

Ali ne moramo ići u recentnu prošlost, premijer i HDZ-ovi ministri upravo užurbano obilaze Liku i stranačke obljetnice u službenim automobilima koje voze službeni vozači kako bi vodili kampanju za Skupštinu Ličko-senjske županije, ali i europske izbore u svibnju. Ruku na srce, radili su to svi ministri iz svih Vlada do sada, ali debeli stranački plusovi sada posebno iritiraju i otvaraju dva pitanja. Nije li vrijeme za manje financiranje stranaka iz državnog i lokalnih proračuna, jer taj novac svim strankama čini najveći udio u strukturi prihoda, jer nema nikakvog opravdanja da stranke gomilaju milijune na svojim računima.

Drugo, nije li vrijeme da se napokon odijeli državni od stranačkog posla, ma koliko premijer i neki ministri bili štićene osobe. Nije li vrijeme da se stranačke kampanje vode nakon radnog vremena i da ministri osobno, ili još bolje njihove partijske organizacije (u ovom slučaju HDZ), plate trošak prijevoza, vozača i osiguranja potrebnog na stranačkim skupovima. Ako premijer ili ministar na teren ne može bez službenog auta i osiguranja, neka to izvole platiti iz svog ili stranačkog džepa.

Ključne riječi

Komentara 3

ZI
zip123
19:48 04.03.2019.

Njima je i dnevnica previse.

BL
bljak007
20:34 04.03.2019.

Zato u proračunu i fali novca, poreznici im pune njihove račune, oni se bahate i još oduzimaju.

DU
Deleted user
19:49 05.03.2019.

zato su se pretvorili u torbare sa lovom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije