Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.12.2020. u 13:15

S obzirom na predložene amandmane, Vladi bi bilo najbolje povući zakon iz procedure jer ozbiljnih ušteda očito neće biti

Koliko su iskrene najave o racionalnijoj i efikasnijoj lokalnoj samoupravi, građani su se već mogli uvjeriti, budući da je riječ o predizbornom obećanju koje se iz izbornog ciklusa u ciklus ponavlja već dva desetljeća. Jeftinija uprava koja će građanima nuditi bolju uslugu dio je i programa aktualne Plenkovićeve Vlade, no posljednji potezi njegova HDZ-a pokazuju da stranka nema volje čak ni za kozmetičke promjene na ovom planu.

Vjerojatno suočen sa snažnim otporima radikalnim rezovima u strukturi i broju gradova i općina, resorni ministar Ivan Malenica htio je pokazati da ipak nešto radi pa je ponudio “svetu vodicu” u vidu smanjenja broja zamjenika župana, gradonačelnika i općinskih načelnika. Tvrdio je pritom da će ovakvim izmjenama osigurati godišnje uštede od 100 milijuna kuna, iako procjene s lokalnih razina govore o znatno manjim ciframa.

No ni za takav zahvat Malenica nije uspio dobiti podršku. Prvo je u predloženi tekst intervenirala Vlada na poticaj udruga općina, gradova i županija pa je ostavila zamjenike i gradovima s manje od 35.000 stanovnika ako su sjedišta županija. Usput je prepolovljeno i planirano smanjenje broja gradskih i općinskih vijećnika, s prvotno zamišljenih 20 na 10 posto. Zadnji čavao u Maleničinu “reformu” ovih je dana zabila njegova stranka, zahtjevom da se zamjenici ostave u svim gradovima većim od 10.000 stanovnika. Zašto, u HDZ-u ne obrazlažu pa je sva prilika da to rade samo kako bi ostavili veći prostor za namirenje stranačkog kadra. “Kad mogu gradovi, mogu i općine veće od 10.000 stanovnika”, uzvratili su amandmanom iz SDP-a. Sve u svemu, prihvate li se ovi amandmani, definitivno se neće moći govoriti o ozbiljnim uštedama.

S druge strane, predložene izmjene zakomplicirat će čitav sustav, što se već iščitava iz zahtjeva manjinskih zastupnika da načelnika općine koji nema zamjenika izabranog po općim propisima u slučaju njegove spriječenosti mijenja zamjenik iz redova nacionalnih manjina. Stvari dakle idu u pravcu u kojem bi dio gradova i općina imao pravo na zamjenika, a dio ne bi. Nacionalne manjine u nekim bi sredinama mogle birati zamjenike, a ostatak građana ne bi imao to pravo. S obzirom na sve moguće komplikacije i činjenicu da se ne može govoriti o ozbiljnoj uštedi, Vladi bi možda bilo pametnije povući ovaj zakon iz procedure. 

Komentara 1

Avatar manjejeviše
manjejeviše
10:26 15.12.2020.

Tko je još vidio da se štedi na sebi kad može na drugima !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije