Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Špoljar

HDZ odbio potpisati sporazum, ali to ne znači da se predao

HDZ
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
22.12.2015.
u 13:59

Logika tog poteza iz HDZ-ove perspektive je sljedeća: neka se mostovci i SDP-ovci koprcaju u blatu svoje nelogične, neprincipijelne, na silu sklepane i trule koalicijske vlade koja će brzo pasti

Lider Mosta Božo Petrov na sto je muka, barem polovica njegova Mosta ne želi u koaliciju sa SDP-om; zato je Nacionalno vijeće Mosta i dalo još jednu šansu – svojevrsni popravni ispit – HDZ-u da u roku od 24 sata stavi svoj potpis na identičan dokument koji je već potpisao šef SDP-a Zoran Milanović. Rok je istekao jučer točno u 16 sati, a HDZ je odbio Mostov ultimativni zahtjev, točnije sudjelovanje u tripartitnoj vladi. Na prvu to se može čitati kao da se HDZ odlučio za strategiju čekanja, to jest da će pustiti da Most i koalicija Hrvatska raste sklope sporazum i formiraju zajedničku vladu, za koju u HDZ-u očito procjenjuju da će pasti preko prve veće prepreke te se spremaju na prijevremene izbore – možda već tijekom 2016. godine.

Logika tog poteza iz HDZ-ove perspektive je sljedeća: neka se mostovci i SDP-ovci koprcaju u blatu svoje nelogične, neprincipijelne, na silu sklepane i trule koalicijske vlade koja će brzo pasti, a tada ćemo ih sve zajedno pomesti na izborima na koje ćemo izaći s aurom principijelnih i moralnih domoljuba koji nisu pristali na tripartitnu vladu samo zbog ministarskih i ostalih lukrativnih fotelja. No jučerašnja odluka HDZ-a može se čitati i drugačije.

Tome u prilog ide izjava Dubravke Šuice koja je nakon jučerašnjeg sastanka vodstva HDZ-a rekla kako se pregovori nastavljaju, ali “na drugi način, ne kako vi očekujete”, ali i pismo koje je HDZ poslao Mostu u kojem traži što žurniji nastavak pregovora – bez SDP-a, samo s Mostom. To implicira da se HDZ ne predaje i da će pokušati omesti stvaranje vlade Most-SDP “tajnim oružjem”.

Uostalom, i predsjednik SDP-a Zoran Milanović potpisao je Mostov dokument samo zato što je ocijenio da je to jedini način da se vrati u igru i spriječi formiranje vlade Most-HDZ. I tu se sada opet vraćamo na Most. Hoće li Božo Petrov postati premijer, hoće li sklopiti sporazum o formiranju Vlade s lijevom koalicijom ili će ga u tome spriječiti sami mostovci skloni koaliciji s HDZ-om? Odgovor ćemo dobiti vrlo brzo.

Komentara 1

DU
Deleted user
14:42 22.12.2015.

Pokazalo se da je "drugi način" učinkovitiji od onoga što smo gledali. Pitanje je samo kakvu će korist građani imati od toga. Kakvi god jesu i kakav god rezultat polučili, pregovori "iznad stola" su više u duhu demokracije nego ono što se događa daleko ispod. S druge strane, ako je netko imao sumnji u spremnost MOST-a da preuzme odgovornost, danas ih više ne bi trebao imati. Mogli su Predsjednici i odmah reći ne žele sudjelovati u vlasti. S kime god da bi bili u vlasti, bili bi manji partner i vremenom bi se utopili. Ali sve ovo ima i dobru stranu, nakon što sutkinja odsvira kraj, birači će biti puno informiraniji i lakše će se opredijeliti na novim izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije