Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandalozna logika

Haag: Živjela 'velika Srbija' i njezin kalif Vojislav Šešelj al-Belgradi

01.04.2016.
u 09:36

"Velika Srbija je politički, a ne zločinački čin", obrazložila su dva suca haaškog suda presudu, na zgražanje treće sutkinje koja je htjela osuditi Šešelja

Ako je netko prespavao jučerašnji dan ili bio u takvoj gužvi da nije mogao pratiti vijesti, jutros je gledajući naslovnice dnevnih tiskovina vjerojatno pomislio – oh Bože, kakva loša prvoaprilska šala! Nažalost, ne radi se o šali – istina je – četnički krvnik Vojislav Šešelj oslobođen je svake krivnje za ratne zločine.

Oslobađajuća presuda četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju na sudu u Haagu može se ocijeniti samo jednom riječju – sramotno. Politički ideolog i najbučniji glasnogovornik ideje "velike Srbije" i koncepta – "svi Srbi moraju živjeti u jednoj državi", Šešelj, oslobođen je po svih devet točaka optužnice. Ovom je presudom pravno rehabilitirana ideja velike Srbije, a to su otvoreno kazali i haaški suci.

– Velika Srbija je politički, a ne zločinački čin – obrazložila su dva suca haaškog suda presudu, na zgražanje treće sutkinje koja je htjela osuditi Šešelja.

– Hvala dvojici časnih i poštenih sudaca – ideja velike Srbije je besmrtna – odmah je prokomentirao glavni ratni huškač i krivac za mnoge zločine koji su se u bivšoj Jugoslaviji dogodili od 1991. do 1995. godine.

Jedno je svima, koji su živjeli na prostorima od Vardara pa do Triglava, jasno kao dan – da nije bilo Vojislava Šešelja, i Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom poteklo bi puno manje krvi. I sam Šešelj svjestan je da je zločinac i time se ponosi, a to je najbolje potvrdio izjavom nakon oslobađajuće presude: "Ipak su me mogli malo osuditi."

Za razliku od Slobodana Miloševića kojega se srpstvo ticalo samo onoliko koliko mu je trebalo da vlada kao i svaki drugi diktator, Vojislavu Šešelju srpstvo je bilo sve u životu, a metode kojima bi to postigao bile su - "ubij, zakolji". Danas, više od 20 godina nakon kraja rata, Šešelj nastavlja tamo gdje je stao 1995. Uz blagoslov pravosuđa.

Ova presuda nesumnjivo je najgora za Srbiju i sam srpski narod. Vlasti u Beogradu dobile su natrag vrući krumpir za koji su mislili da su ga se jednom zauvijek riješili kada je izručen Haagu. Sada je Šešeljev učenik Aleksandar Vučić, premijer Srbije, dobio ono čega se sam najviše plašio – na svom deklariranom europskom putu on će se sada ponovno morati baviti šovinističkom velikosrpskom ideologijom i opasnostima da Hrvatska blokira pregovore Beograda s Europskom unijom. A morat će početi od svog bivšeg prijatelja Vojislava Šešelja.

Po skandaloznoj logici haaškog suda da je velika Srbija politički cilj, to se isto može reći i za Treći Reich, a danas i za islamski kalifat. I samoproglašeni kalif Islamske države Al-Bagdadi ima istu ideju kao i Šešelj – "Svi muslimani moraju živjeti u jednoj državi." Nevjerojatno je da haaški suci nisu u obzir uzeli način na koji se provodila ideja velike Srbije, a on je nema sumnje bio zločinački. Svi Hrvati, Bošnjaci i druge nacije koje su bile protiv te ideje ili su ubijeni ili protjerani iz svojih domova. Niti kalif al-Baghdadi nije svojom rukom zaklao nikoga (barem ne u javnosti) što haaška presuda tvrdi i za Šešelja. Znači li to da ni i kalif al-Baghdadi sutra mogao biti oslobođen na nekom zapadnom sudu. Jer, teško će biti dokazati da je on bio u izravnoj vezi s krvnicima na Bliskom istoku, ako i u Parizu, Bruxellesu...

Kao i Šešelj, i Al-Baghdadi je oformio svoju privatnu vojsku od 10.000 ljudi sa svih rubova života i krenuo u ostvarenje svojih bolesnih ciljeva.

Haag je dan uoči prvoga aprila ispisao najmorbidniju šalu u novijoj pravosudnoj povijesti – rehabilitirali su projekt "velike Srbije" i njezina kalifa Vojislava Šešelja al-Belgradija.

>> Šešelj ne prestaje provocirati: 'Otići ću u Zagreb i prošetati se centrom grada'

Komentara 3

MA
MarioG
14:01 01.04.2016.

Dobro je rečeno: srpski kalifat na Balkanu.

OL
olgabt0
19:34 01.04.2016.

Well said!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije