Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.08.2018. u 07:55

U sposobnost Grčke da ubuduće vraća svoje dugove ne vjeruje čak ni Europska središnja banka

Ovo je dan oslobođenja, rekao je u ponedjeljak grčki premijer Aleksis Tsipras stojeći prkosno na brdu povrh zaljeva na jonskom otoku Itaka. Tsipras se na tom mjestu toga dana nije našao slučajno. Itaka je otok na koji se u Homerovoj “Odiseji” iz Trojanskog rata nakon deset godina vratio kralj Itake Odisej pa je Tsipras svojim dolaskom na Itaku i izlasku Grčke iz programa pomoći EU i MMF-a želio pridati isto značenje kakvo za Grke, pa i za čitavu zapadnu civilizaciju, ima Odisejev povratak.

No, povratak na Itaku možda je Odiseju donio slobodu; izlazak iz programa pomoći EU-a i MMF-a, međutim, Grčkoj je donio pad u beskrajno dužničko ropstvo.
Od ponedjeljka grčka bi država svoj razvoj, investicije i tekuću potrošnju ponovo trebala financirati prodajom obveznica na međunarodnom tržištu državnih dugova.

Ali, kako je prije tri tjedna objavio eKathimerini, to je tržište već odbilo primiti grčke državne obveznice!
U lipnju, kad je već bilo poznato da Grčka izlazi iz programa pomoći, grčki ministar financija Tsakalotos obišao je američke investicijske fondove koji drže 4,2 mlrd. eura grčkog duga i pokušao ih nagovoriti da stare grčke obveznice zamijene novima. “Naišao je za zid odbijanja”, piše eKathimerini.

“Dugoročna neodrživost grčkoga javnog duga još nije otklonjena”, rekli su mu Amerikanci.

A budući da nema ni oprosta ni drukčijeg smanjivanja njezine zaduženosti, nije za očekivati ni ekonomski rast koji bi Grčkoj omogućio da uredno i barem donekle sigurno servisira svoje nove obveznice.
I, zaista, grčki javni dug, koji se prema programima pomoći EU/MMF već trebao početi osjetno spuštati, još uvijek je na gotovo 180 posto BDP-a i - raste.

No to ne samo po sebi ne bi bilo ništa dramatično da Grčka nakon nevjerojatnog pada od oko 29 posto već šest godina ne bilježi nikakav rast svog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Grčkoj se dogodilo nešto nezabilježeno i nezapamćeno u svjetskoj ekonomskoj povijesti: u jednoj velikoj globalnoj financijskoj krizi doživjela je slom, a niti deset godina kasnije nije se od njega ni počela oporavljati!


U velikoj Azijskoj krizi 1997./98. pogođene zemlje vratile su se na pretkriznu razinu BDP-a već nakon tri godine. U najvećoj i najtežoj ekonomskoj krizi u povijesti, u Velikoj depresiji, nakon pada od oko 28 posto Sjedinjenim Državama je za obnovu pretkriznog realnog BDP-a trebalo sedam godina.

Grčkoj će trebati, kako sada stvari stoje, cijela vječnost.
Nezaposlenost se u Grčkoj smanjuje, ali još uvijek je povrh 20 posto radno sposobnog stanovništva, i to nakon što je ekonomski najaktivnijih 400 tisuća Grka posao potražilo izvan Grčke. U sposobnost Grčke da ubuduće vraća svoje dugove ne vjeruje čak ni Europska središnja banka (ECB): i ona je odbila nove grčke obveznice uzimati u zalog.

Grčka tako izlazi iz programa pomoći, ali rezultat je tog programa zapravo katastrofalan i otkriva svu nesposobnost i nemoć ekonomskih doktrina i praksi kontinentalne Europe da jednu svoju veliku i važnu članicu izvuče iz ekonomskog sloma.

Grčka gurnula Sjevernu Makedoniju prema EU

Angela Merkel i Aleksis Cipras
1/7
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije