Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.10.2020. u 17:40

Želi li provesti promjene u SDP-u, Grbin najprije mora ovladati stranačkim strukturama, a ne samo saborskim sinekurama

Čini se da novi čelnik SDP-a Peđa Grbin ipak nije svladao jednu od temeljnih lekcija politike, onu koja kaže da se u političke bitke kreće tek onda kada se one mogu dobiti. Grbin je krenuo u ambiciozno čišćenje kadrova svog prethodnika Davora Bernardića a da prethodno nije pripremio teren za pobjedu. S druge se strane može činiti logičnim što je novi predsjednik želio imenovati lojalne ljude na saborske funkcije koje pripadaju stranci, iako se opet nije teško složiti sa zaključkom da ni za SDP ni za njegovo predsjedanje strankom nije presudno tko je na čelu nekog saborskog odbora, recimo onog za međuparlamentarnu suradnju, ili tko je potpredsjednik Sabora.

To, naravno, neće osnažiti Grbinovu poziciju u SDP-u, kao što neće ni bitnije utjecati na vjerodostojnost najveće opozicijske stranke. Sjetimo se samo kako je i Siniša Hajdaš Dončić svojedobno ostao potpredsjednik Sabora i nakon što ga je tadašnji predsjednik Bernardić suspendirao, što tada nije utjecalo na Bernardićev (ne)uspjeh. Dobro, situacija bi za Grbina bila bitno povoljnija da je u svom naumu uspio i da je proveo svoju volju, jer se u politici u pravilu ne vode bitke koje se ne mogu dobiti. Ovako, međutim, nije dobro završilo ni za njega ni za SDP.

Video: Grbin o Milanoviću: Očito je odlučio biti predsjednik s karakterom

Grbin je svoju prvu političku bitku u SDP-u izgubio, što sigurno nije dobar start za novog i ambicioznog čelnika. Samo nekoliko dana nakon uvjerljive pobjede na unutarstranačkim izborima Grbin je suočen s pravom pobunom, s obzirom na to da je Klub zastupnika SDP-a, koji je odraz volje bivšeg vodstva, na svojoj prvoj sjednici nakon izbora odbio sve prijedloge za kadrovske promjene u Saboru koje je nešto ranije jednoglasno usvojilo novo stranačko Predsjedništvo. Sve to šalje katastrofalnu poruku biračima o situaciji u stranci, koja očito nije u stanju prevladati unutarstranačke sukobe i podjele.

Dodatnu katastrofu za SDP predstavlja činjenica da iza najnovije pobune, kako se čini u ovom trenutku, ne stoji nikakav ozbiljan plan, nego je isključivo odraz želje za osvetom Grbinu i njegovim stranačkim suradnicima, što, naravno, može samo dodatno naškoditi SDP-u. Pobuna također neće donijeti ništa dobro ni Bernardiću i njegovim ljudima, koji sada Grbinu žele vratiti istom mjerom, s obzirom na to da su uvjereni da je Grbin na isti način sabotirao odluke Bernardićeva SDP-a. Riječ je o posljednjem političkom činu Davora Bernardića, neuspješnog predsjednika SDP-a, iza kojeg je najteži poraz SDP-a u posljednjih 20 godina, nakon što je Bernardićev kandidat za čelnu stranačku poziciju Željko Kolar na izborima uvjerljivo izgubio upravo od Peđe Grbina. Iako je novo stranačko Predsjedništvo jednoglasno podržalo Grbinove prijedloge, stranački Klub zastupnika ipak je poslušao Bernardića, koji se sada prvi put pojavio u Saboru nakon dva mjeseca, odbacivši sve prijedloge novog stranačkog šefa. Situacija će se najvjerojatnije rasplesti u subotu na stranačkom Glavnom odboru, a i za SDP i za Grbina bilo bi dobro da se sukob okonča što prije. Sve to, na žalost, svjedoči o nastavku iracionalnog i destruktivnog stanja u SDP-u.

Novi predsjednik, naravno, ako želi provesti bilo kakve promjene u SDP-u – a bez dubinskih i sveobuhvatnih promjena ta politička formacija nema nikakvu političku budućnost – najprije mora ovladati stranačkim strukturama, a ne samo saborskim sinekurama, jer u protivnom ništa neće moći promijeniti. Način na koji se pomalo naivno i brzopleto upustio u ovu bitku svjedoči da je Grbin toga itekako svjestan. I konačno, ovakav razvoj situacije i nove obračune u SDP-u neki bi članovi SDP-ova Kluba zastupnika, a riječ je većinom o političkim anonimcima, mogli iskoristiti kao povod za odluku o napuštanju stranačkog Kluba i podebljavanju parlamentarne većine, što bi bilo porazno za integritet novog Sabora. To bi premijera Andreja Plenkovića dovelo u krajnje osjetljivu situaciju, a novi bi “žetončići” ponovno ugrozili vjerodostojnost vladajuće većine.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
roland
11:06 09.10.2020.

Peđa Grbin, s visinom o 210 cm, nije mogao izboriti mjesto u početnoj petorci košarkaške ekipe 1.godine Pravnog fakulteta. bio je odličan odvjetnik, vrhunski SDP-ov kadar za pitanja pravosuđa i Ustava, ali ne može se nositi s praljvim igračima u vlastitoj stranci. Navodno su mu na nekom stranačkom sastanku, iz ruku istrgnuli pripremljene papire, a on ih je "lijepo zamolio da mu vrate" Vratili su te iste papire, ali nakon što je sastanak završen. Ne šljive ga prljavci iz SDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije