Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.06.2019. u 10:12

#SPASIME hitno pomaže žrtvama nasilja, a nismo same već uhodano voze žene na kemoterapiju

Prekršajno su zbog nasilja u obitelji lani prijavljene 10.272 osobe, 10,7% manje nego godinu dana prije. No u 2018. zabilježeno je ukupno 3198 kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama, što je pet i pol posto više nego 2017. Istovremeno, 623 puta počinjeno je kazneno djelo nasilja u obitelji, 11 posto više u usporedbi s godinom prije. Iz tih se podataka Ministarstva unutarnjih poslova vidi kako trend obiteljskog nasilja u Hrvata ne jenjava, naprotiv.

Pa upravo prihvaćanje Istanbulske konvencije premijeru Plenkoviću ozbiljno je uzdrmalo položaj i odvratilo dobar dio birača od njegove stranke na europarlamentarnim izborima, i okrenulo ih desnim strankama koje su redom protiv svega što Istanbulska predstavlja. Dijelom zbog toga, dijelom zbog poslovične tromosti državnog aparata, više od godinu dana od prihvaćanja Konvencije u praksi se njezino postojanje i ne primjećuje.

Država si je dala jako puno vremena za njezinu implementaciju. Također vrlo komotno dali su si vremena da do kraja godine otvore jedan jedini dežurni telefon za žrtve nasilja i da županije otvore šest sigurnih kuća na svojim područjima. Sve to apsurdno je dugo pretučenim ženama i djeci. Inicijativa #SPASIME i  SOLIDARNA – Zaklada  za ljudska prava i solidarnost, spontano se udruživši na Facebooku, u daleko kraćem vremenu osnovale su Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

Organizirali su pružanje konkretne i interventne pomoći žrtvama, uključujući i smještaj. Što je jako važno jer nisu jednom aktivisti ili socijalni radnici pretučenu ženu s djecom odveli i svojoj vlastitoj kući, nemajući ih kamo smjestiti. Slično se kvalitetno organizirala i jedna druga građanska inicijativa, Nisi sama – ideš s nama, zahvaljujući kojoj se danas već uhodano žene oboljele od raka prevoze na kemoterapiju. Obje inicijative iznjedrile su efikasnu pomoć građanima u nevolji, dok je troma i nezainteresirana država opterećena samom sobom ostala po strani. Ali će se zato političari sigurno odazvati donatorskoj večeri za Fond #SPASIME i rado podići slušalicu i popričati s narodom. Dok snimaju kamere. 

Komentara 2

BR
Brankko
16:55 03.06.2019.

Malo gramatike: ne "Građanske inicijative efikasnije pomažu od države" -- nego "Građanske inicijative pomažu efikasnije nego država". Razmislite zašto.

ST
stefj
17:34 03.06.2019.

Eh, budući da se građanske inicijative financiraju iz države, na kraju uvijek ostaje pitanje koliko i što se to plaća te koji je benefit... A od ove države, čija je birokracija sumjerljiva jedino s onom iz Venezuele, sve je bolje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije