Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.12.2018. u 15:55

Kandidati razjedinjene desnice teško mogu ugroziti aktualnu predsjednicu

Godina pred nama pokazat će kako stvari doista stoje na političkoj sceni u Hrvatskoj. Je li HDZ toliko nedodirljiv, a SDP toliko na koljenima i može li Živi zid stvarno ozbiljno ugroziti stranke političkog “mainstreama” u mjeri u kojoj prognoziraju rejting-agencije, precizno će se izmjeriti na izborima za Europski parlament u svibnju. I dok ih HDZ može čekati relativno mirno, euroizbori su od sudbinske važnosti za najveću opozicijsku stranku – o njihovim rezultatima ovisit će sudbina Davora Bernardića i smjer SDP-a u sljedećem razdoblju. No, kako stvari sada stoje, zanimljivija utakmica vjerojatno nas ipak čeka krajem godine, na predsjedničkim izborima. I dok s ljevice već imamo neke “službene” kandidate, kao i mnoge o čijoj se kandidaturi još uvijek samo nagađa, desno od centra donedavno je vladala tišina.

Na tom se dijelu političke scene aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović doživljavalo kao “ikonu desnice”, no tu je sliku posljednjih dana poremetilo primirje između Pantovčaka i Banskih dvora, potvrđeno smjenom Mate Radeljića s funkcije savjetnika predsjednice RH. Njega se u Vladi doživljavalo kao nekog tko generira sukobe između predsjednice i premijera pa je Radeljićevim micanjem Grabar-Kitarović osigurala podršku svoje bivše stranke u utrci za novi mandat. Taj je potez, međutim, izazvao bijes desnice (stranačke i medijske), koja je predsjedničino primirje s Plenkovićem doživjela kao izdaju i uzvratila prijetnjama da će naći vlastitog kandidata, koji će Kolindi Grabar-Kitarović pomrsiti račune.

Kao mogući kandidati zasad se spominju Bruna Esih i Hrvoje Zekanović. Svatko od njih pojedinačno može povući dio glasova desno orijentiranih birača, ali teško da bi mogli ozbiljno ugroziti Kolindu Grabar-Kitarović ako iza nje bezrezervno stane moćna HDZ-ova mašinerija. Za takvo što desnica bi za početak morala stati iza jednog kandidata, a to se, s obzirom na sve propale pokušaje okrupnjavanja na tom dijelu scene od raspada Đapićeva HSP-a naovamo, zasad čini malo vjerojatnim. Hoće li im osveta predsjednici biti dovoljan motiv da ovoga puta pregrizu osobne taštine i nastupe zajedno, ostaje vidjeti.

VIDEO Horoskop za 2019. : Evo kakva godina očekuje naše političare!

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Observer
Observer
12:29 01.01.2019.

Nije samo ta cinjenica da u Hrvatskoj nema moderne ljevice a jos manje desnice , najveci je problem sto nema sposobnih .Postoje samo vjerni podanici Bruxellesa a alternativa je jedan klinjo Pernar i njegovi balavci.

DO
domxerex
11:32 01.01.2019.

Kao što SDPJ nije ljevica pa čak ni salonska tako HDZ nije desnica. Nekada je HSP bio nešto što je moglo postati desnica (HČSŠ je otišao ipak previše desno i u mračne vode mržnje). tako je svojedobno HSS bio nešto najbliže ljevici. Ali SDPJ i HDZ nikada nisu pokazivali ni najmanji interes da postanu ono što im pripisuju režimski pristrani nestručni nazovi novinari. Kod nas je u politici sve FAKE - lažno! Dokle god bude tako dotle će biti i stanje ovakvo kakvo je jer od lažnih osoba ne možete dobiti ništa osim lažnih obećanja za koja znaju u startu da neće ispuniti. U pitanju su samo interesne skupine a ne političke stranke.

Avatar Ronin
Ronin
20:37 31.12.2018.

Nema u Hrvatskoj lijevi i desni. Kod nas su samo interesne skupine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije