Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.12.2019. u 07:03

Upravo ovi predsjednički izbori mogli bi odrediti smjer Republike Hrvatske u idućim godinama

Kroz zaglušujuću buku protekle izborne kampanje probio se, doduše stidljivo, i glas onih koji smatraju da izbor predsjednika Republike Hrvatske nije važan, da je riječ o funkciji lišenoj i ovlasti i stvarne moći. Da šef države zapravo nije važan jer ni na koji način ne utječe na egzistenciju hrvatskih građana. No svi znamo da u našem demokratskom sustavu stvari stoje malo drukčije.

Predsjednik Republike najsnažnija je politička figura u Hrvatskoj jer mu Ustav omogućuje da bude korektiv izvršne vlasti, a glasovi birača, dobiveni na neposrednim izborima, osiguravaju mu položaj društvenog i političkog arbitra. Stoga je on redovito i najpopularniji političar. Hrvatima je predsjednik važan jer jamči ispravnost državne politike, njemu vjeruju kudikamo više nego premijeru, ministrima i ostalim političarima, od njega očekuju da ih štiti od samovolje političkih elita… Na koncu, upravo ovi predsjednički izbori mogli bi odrediti smjer Hrvatske u idućim godinama. Zbog toga je važno da u što većem broju iziđemo na birališta, a da izbornih apstinenata bude što manje.

Istraživanja pokazuju da su birači koji izlaze na izbore obrazovaniji i politički informiraniji, a da izborni apstinenti, osim što ih karakterizira niži stupanj obrazovanja, ne vjeruju da mogu utjecati na politička zbivanja. Potpuno pogrešno! Da je njihov glas nebitan, ne bi im se izborni kandidati onako dodvoravali, smješkali, prikazivali boljima nego što jesu, ne bi im koješta obećavali…

Uostalom, zašto bismo se odrekli svoga prava i prepustili drugima da odlučuju umjesto nas?! Tako se ponašaju samo pasivni birači, oni kojima je posve svejedno tko im je na čelu države, Vlade, Sabora, grada. Takve na birališta ne bi odvele ni kazne kakve je uvela, primjerice, Belgija. U toj je zemlji glasanje obvezno pa se izborni apstinenti kažnjavaju čak i oduzimanjem prava glasa na deset godina ili pak oduzimanjem prava na zaposlenje u državnoj ili javnoj službi.

Nama takva rješenja nisu nužna, ali dobro ilustriraju koliko su izbori važni. I koliko je važan svaki glas. Stoga iziđimo na birališta, pa makar svoj listić pretvorili u nevažeći.

 

VIDEO Pogledajte kako napreduju radovi na Pelješkom mostu

Komentara 29

SP
Spezispezi
07:11 22.12.2019.

kod nas se čak niti broj stanovnika pa tako ni birača ne zna. odstupanja su preko 2o posto, pa dvije lijeve partije godinama sigurno kradu izbore i vladaju.

40
402
07:33 22.12.2019.

I zato gasom za Skoru mozemo pokazati da nam je DOSTA tih ,,izrazito pametnih,,politicara koji ne slusaju narod.N.P. Predsjednik Sabora sa 808 glasova.Koga taj gospodin predstavlja?Koji je njegov kredilibitet?????

PA
Prosvijećeni apsolutist 2
07:55 22.12.2019.

Glasajmo za onoga tko je rekao da nece uloga predsjednika biti besmislena. Ukinimo 30-godisnju tiraniju dvije stranke jer ne nude nista i ne rjesacaju probleme vec postoje zbog samih sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije