Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelena Ružić

Gimnazijalci s Jordanovca više vole pokloniti brašno nego se njime gađati

Maturanti
Dusko Marusic/PIXSELL
22.05.2018.
u 11:12

Plemeniti čin mladih gimnazijalaca lekcija je koju trebaju naučiti svi bez obzira na godine.

Danas je najglasniji dan u gradu na koji se mnogi građani predbilježe, ali kako bi ga izbjegli. Zastoji na prometnicama između Zrinjevca i Bundeka također su dio “programa” koji se očekuje, a sve zato što grad zauzimaju maturanti. Rijeka od nekoliko tisuća mladih ljudi slijevat će se gradom uz zviždanje, ples, pjesmu, ali i nezaobilazno gađanje i posipanje brašnom, kako svojih vršnjaka tako i slučajnih prolaznika koji upravo zbog te, u najmanju ruku neobične, tradicije na dan norijade izbjegavaju trasu kojom (na)stupaju maturanti.

Malo je kojoj sedamnaestogodišnjoj i osamnaestogodišnjoj osobi, koja je ponosna i sretna što je jedan dio svoga života privela kraju, danas na umu bilo išta drugo osim zabave. I to je u redu. Sve su generacije svoj dan maturanata dočekale u relativno sličnom raspoloženju te će se tako i današnji slavljenici za nekoliko desetaka godina čuditi mladima uz “evergrin” izreku: mladost-ludost. Međutim, da ima i onih mladih kojima nije samo do ludosti i zabave, već treću godinu zaredom pokazuju maturanti Petnaeste gimnazije, odnosno MIOC-a. Naime, gimnazijalci s Jordanovca, umjesto tradicije gađanja brašnom zbog koje grad nakon svake norijade izgleda, u najmanju ruku, neprepoznatljivo, skupljaju brašno, kao i druge namirnice te higijenske potrepštine za Socijalni dućan u Sigetu.

Maturanti
1/24

Dućan je to koji je jedini izvor osnovnih životnih potrepština za više od pet tisuća ljudi, odnosno za više od dvije tisuće obitelji. Riječ je o osobama koje su teško pogođene različitim oblicima siromaštva, a zahvaljujući mladima koje se često bezrazložno stavlja u isti koš te naziva dežurnim galamdžijama, danas će im lice barem nakratko uljepšati osmijeh. Ne samo da bi se oko osam tisuća maturanata, koliko ih se danas očekuje na zabavi na Bundeku, barem jednom godišnje trebalo potruditi da napune police Socijalnoga dućana nego je plemeniti čin gimnazijalaca i vrijedna lekcija koju trebaju naučiti apsolutno svi, bez obzira na godine.

Ključne riječi

Komentara 1

NI
nirovad
21:31 22.05.2018.

moje poštovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije