Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.12.2017. u 08:20

Iako je bio partizan i najmlađi Titov general, ljevica mu je prišila toleriranje ustaštva

Rasprave o političkoj ostavštini Franje Tuđmana ni danas, 18 godina nakon njegove smrti, ne prolaze bez strasti. Umjesto argumenata, uglavnom se svode ili na sotonizaciju ili pak na potpuno nekritičnu glorifikaciju lika i djela prvog hrvatskog predsjednika. Kritičari na ljevici u zanosu će mu prišiti čak i toleriranje ustaštva, bez obzira na to što je bio partizan i najmlađi Titov general, a desnica ga “proklinje” zbog neprovođenja lustracije. Oni usmjereni na ekonomiju zamjeraju mu, pak, to što je “odabranima” dopustio privatizacijske i ine marifetluke. Usprkos svim opravdanim i neopravdanim kritikama, danas je ipak teško ne priznati da je Franjo Tuđman bio središnja osoba novije hrvatske povijesti, idealist koji je u ključnim trenucima znao procijeniti bilo naroda i koji je bio spreman svoje ideale provesti u djelo bez obzira na cijenu.

Zapitajmo se, primjerice, Što bi se dogodilo da su sudbinske 1990. kormilo države preuzeli čelnici tadašnje Narodne koalicije koji ni sami nisu bili načistu u kojem bi smjeru Hrvatska trebala krenuti ili, primjerice, braća Veselica i ekipa sazvana na famozni osnivački sabor HDZ-a u “Panorami”, koji je Tuđman preduhitrio vlastitim zborom u jarunskoj baraci. Kroz koncept nacionalne pomirbe, Tuđman je u projekt osamostaljenja upregnuo sve i svakoga tko je na bilo koji način bio sposoban pomoći pa i dojučerašnje neprijatelje, iz reda onih zbog kojih je s 45 godina prepoznat kao “opasni disident i nacionalist” i umirovljen.

A teško je zamisliti kako bi se Hrvatska oduprla napadu tehnološki superiorne JNA bez onih koji su tada odlučili napustiti tu istu JNA i poduprijeti samostalnu Hrvatsku ili bez onih koji su iskustvo stekli u obavještajnom sustavu bivše države, što god mislili o njima. Uza sve dužno poštovanje prema Veselicama, Anti Paradžiku, Ivanu Gabelici i drugima te njihovoj žrtvi, pitanje je bi li i oni uspjeli oprostiti svojim progoniteljima, makar i za Hrvatsku. Prije će biti da bi čitava stvar završila u lutanju i besplodnom međusobnom prepucavanju.   

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotke godine

Franjo Tuđman
1/23

Komentara 82

TR
trolokva
09:40 10.12.2017.

Neka nam zivi jedina i vjecna domovina Hrvatska!

FO
FONZA
08:44 10.12.2017.

Franjo Tudjman je bio - politicki genije a nadasve hrvatski domoljub i humanista.....on je imao za cilj - pomirbu Hrvata.....ako je djed bio ustasa ili partizan - zasto bismo mi nihovi sinovi i unuci patili i mrzili se zbog toga......mii smo svi Hrvati - i volimo svoju Domovinu.....i skupa smo rame uz rame ginuli za nasu Hrvatsku.....stare rane ne treba kopati-vec ih pustiti da zacijele......ne ponovilo se vise nikada da Hrvat digne oruzje na Hrvata......

KU
kurtoazija
10:13 10.12.2017.

Ova hibridna "pesadija " iz susijedstva dobro napreduje na srpskom portalu.Vise ih je ovde nego na jadranskim obalama usred leta.Zanimljivo da nisu pretplatnici VL i imaju sva prava kao da kupuju 3 lista samo u jednom danu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije