Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Feljton

Hollande, baš kao i Napoleon, nije vičan ekonomiji, ali na bojištu ostvaruje uspjehe

Francois Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
04.12.2015.
u 14:37

Francuski je predsjednik od jednog bezličnog vođe, koji je bio poznat po svađama svojih žena, preko noći prerastao u lidera koji povezuje svijet u njegovoj najvažnijoj borbi

Francuska vojna kampanja protiv ISIL-a nije samo oslabila položaje islamista na Bliskom istoku već je i u kratko vrijeme potpuno promijenila i politički položaj i ugled Françoisa Hollandea. Aktualni stanar Elizejske palače do prije samo mjesec dana imao je dobre šanse da ostane u povijesti upamćen kao najnepopularniji francuski predsjednik u povijesti, no situacija je sada sasvim drugačija. Hollande sada slovi za "prvog ratnika među Europljanima", čovjeka koji jedini unutar EU doista vodi pravi okršaj s islamistima. Ovakvih obrata u Hollandeovu životu ima napretek. Mijenjao je vjerska uvjerenja, mijenjao je žene, mijenjao je politička stajališta. I više ili manje uvijek je dobro prolazio.

Rođen je 1954. u Rouenu, u obitelji srednje klase. Majka mu je bila socijalna radnica, a otac specijalist otorinolaringologije koji se politikom bavio na lokalnoj razini kao član tamošnje desnice. Današnji predsjednik Francuske ipak nije odrastao u provinciji jer se njegova obitelj, u trenutku kad je François završavao osnovnu školu, preselila u prestižno pariško predgrađe Neully-Sur-Seine.

Od mladosti je François Hollande pokazivao prilično veliko zanimanje za politiku, zbog čega se, po završetku srednje škole, odlučio za studij prava. Diplomirao je u roku na prestižnom sveučilištu Paantheon-Assas te potom upisao i političke znanosti u Parizu. U to vrijeme počinje njegovo približavanje socijalistima iako mu je otac bio desničar. Promijenio je i vjerska uvjerenja. Iako je rođen kao katolik, iako je kao dijete pohađao katoličku školu, odriče se vjere i proglašava se najprije agnostikom, a potom ateistom. Tijekom 1974. volontira u kampanji Françoisa Mitterranda za predsjedničke izbore. Iako Mitterrand izbore nije osvojio, mladi Hollande "zapeo je za oko" Jacquesu Attaliju, Mitterrandovu glavnom savjetniku koji mladog studenta brzo uvlači u najviše krugove francuskih socijalista. Od mladog, elokventnog Hollandea socijalisti već u to vrijeme počinju graditi "mladog lava", svog aduta kojim će u sljedećim godinama pokušati srušiti političke protivnike. Tako već samo nekoliko godina poslije, 1981., socijalisti postavljaju Hollandea kao protukandidata budućem predsjedniku Chiracu na parlamentarnim izborima za okrug Correze. Chirac dobiva ove izbore u prvom krugu, no Hollande je u kratkoj kampanji stvorio u javnosti poznato ime i status "dečka koji obećava".

Pokrenula ga anketa

Nakon što je François Mitterrand dobio predsjedničke izbore 1981., Hollande je postavljen za njegova posebnog savjetnika, odgovornog, uz Maxa Galla, za nastupe u javnosti.

Na ovom položaju Hollande ostaje, uz duže ili kraće izlete u francuski parlament, sve do kraja Mitterrandova predsjedničkog mandata koji se protegnuo sve do sredine devedesetih godina. U to vrijeme Socijalistička stranka bila je rastrgana frakcijskim borbama i unutarstranačkim sukobima. Hollande je, kao vrlo utjecajan član stranke, sredinom devedesetih lobirao da se svi socijalisti napokon ujedine pod vodstvom Jacquesa Delorsa, predsjednika Europske komisije. Iako je ideja socijalistima zvučala dobro, Delors je odbio svaku pomisao da se kandidira za predsjednika Francuske, no inicijativa koju je Holland pokrenuo utjecala je da ga vrh stranke 1997. izabere za glavnog tajnika Socijalističke stranke Francuske.

Samo četiri godine potom, 2001., socijalisti u Francuskoj doživljavaju dane svoje najniže popularnosti u povijesti. Predsjednik stranke Jospin u prvom je krugu predsjedničkih izbora izgubio od čelnice Nacionalne fronte Marine Le Pen i istoga se trenutka povukao iz politike, a Hollande kao glavni tajnik postaje prvi i najpoznatiji čovjek socijalista u javnosti. Na parlamentarnim izborima uspijeva okupiti i barem donekle osnažiti stranku pa socijalisti nisu potpuno pregaženi na izborima kao što se najavljivalo. Nakon što je dvije godine zatim, 2004., na francuskim regionalnim izborima uspio socijaliste dovesti do relativno dobrog izbornog rezultata, poništavajući potop koji se dogodio tri godine prije, socijalisti su ga vidjeli kao jasan izbor za svog predsjedničkog kandidata. Ipak, na sljedećim predsjedničkim izborima Nicolasu Sarkozyju neuspješno se suprotstavlja Hollandeova nevjenčana supruga Segolene Royal.

Nakon ovoga poraza Hollande najavljuje da se neće ponovo kandidirati za mjesto glavnog tajnika stranke i gotovo se pasivizira u političkom smislu. Povlači se na mjesto zastupnika u parlamentu ne uplićući se previše u vođenje stranke.

Ipak, do velike promjene u javnosti dolazi nakon što je zbog optužbi za silovanje uhićen Dominique Strauss Kahn, tadašnji predsjednik MMF-a. Ankete provedene među Francuzima u to vrijeme pokazale su da su građani Hollandea držali za najpopularnijeg političara u državi, na što se on ponovo žešće aktivirao u politici i napokon 2012. godine dobiva predsjedničke izbore gotovo preko noći postajući prvim čovjekom Francuske .

Buran ljubavni život

Koliko god je Hollandeov politički život bio turbulentan, ni njegovi privatni odnosi nisu bili ništa smireniji. Punih trideset godina bio je u izvanbračnoj vezi sa Segolene Royal s kojom ima četvero djece. Royal mu je bila bliska suradnica u Socijalističkoj stranci i pomagala mu je tijekom cijele karijere. Samo mjesec dana nakon što je Royal izgubila predsjedničke izbore 2007., Hollande je objavio da je napušta zauvijek. Dodatni udarac Royal dogodio se nekoliko mjeseci potom, kada je Hollande objavio da se već mjesecima nalazi u vezi s Valerie Trierweiler, političkom novinarkom magazina Paris Match. Nakon priznanja nije više pokrivala politička pitanja, no aktivno je sudjelovala u Hollandeovoj kampanji. Ipak, i ova je veza pukla prošle godine kada je tabloid Closer objavio kako je Hollande u tajnoj vezi s glumicom Julie Gayet, a objavljene su i snimke kako predsjednika na stražnjem sjedalu motocikla čuvar vozi u posjet ljubavnici. Hollande je uskoro objavio i raskid veze s Valerie Trierweiler koja je potom napisala i objavila prilično otrovne memoare koji se odnose na njezina sada već bivšeg ljubavnika i aktualnog predsjednika.

Iako je javnost od Hollandea na čelu Francuske očekivala puno, brzo su uslijedila razočaranja. Balansirajući na rubu bankrota, Francuska nije imala snage za korjenite promjene koje je u predizbornoj kampanji obećavao Hollande. Gotovo sva obećanja koja je davao ostala su neispunjena, a povjerenje birača topilo se velikom brzinom. Od planova da država gradi po pola milijuna socijalnih stanova na godinu nije ostalo ništa, reforma mirovinskog sustava odgođena je za neka bolja vremena. S druge strane, njegova spremnost i odlučnost na vojno rješavanje problema znatno je veća nego bilo kojeg drugog europskog lidera. To je demonstrirao u Maliju 2013. godine kada je kopnenom intervencijom, slanjem francuske vojske na teren, u kratko vrijeme stabilizirao stanje u toj afričkoj zemlji koja se nalazila pred raspadom.

Politički ugled Françoisa Hollanda padao je velikom brzinom. Još početkom godine Hollande je imao potporu u javnosti manju od bilo kojeg francuskog predsjednika u povijesti. A potom se dogodio teroristički napad u Parizu. Hollande je odmah pokrenuo akcije bombardiranja ISIL-ovih položaja u Siriji, pokazao je čvrstu ruku i odlučnost. Ovakvim potezom, koji igra na francuski nacionalni ponos i želju za osvetom, Hollandeovi neuspjesi u reformama pali su u drugi plan i u vrlo su kratko vrijeme gotovo zaboravljeni. Nova, aktivna uloga koju je Hollande namijenio Francuskoj, uloga koju njihova vojska i zrakoplovstvo provode, vratilo je Hollandea i kao jednog od vodećih igrača na svjetsku scenu. Ruski predsjednik Putin primio ga je u Moskvi kako bi usuglasili poteze u Siriji, Angela Merkel odobrila je, na Hollandeov nagovor, uporabu njemačkih izviđačkih zrakoplova u operacijama protiv islamista, nakon razgovora s Cameronom uvukao je Britaniju u borbu protiv ISIL-a. Hollandea se danas sve češće uspoređuje s Napoleonom. Ni Hollande ni Napoleon nisu imali puno doticaja s gospodarstvom Francuske. I jedan i drugi niski su rastom. No Hollande, baš kao i Napoleon, prilično hrabro i uspješno koristi vojnu silu kako bi ojačao francuski nacionalni ponos, ponos koji Francuskoj danas treba kao nikad prije.

>> Hollande: Učinit ću sve kako bi se uništila vojska fanatika

>> Hollande: Borba protiv terorizma i globalno zatopljenje usko su povezani

Komentara 3

Avatar Turci Su Velika Govna
Turci Su Velika Govna
16:07 04.12.2015.

Ali samo uz pomoć Rusije.

PE
peugeot
16:14 04.12.2015.

@Turci Su Velika Govna - trebali ste dodati i "bronzana gamad na klozet-cucavcima" koja zbog azijske a ne europske kulture i civilizacije nikad nece uci u EU. Erdogan, zvani "Edo", to jako dobro zna.

UN
unbekant
05:50 05.12.2015.

Rusi su uradili posou Sirifi,a ovi mogu samo lajati okolo,a sto se tice ovog `Olanda,on je najgori Francuski presjednik u novijoj Frnacuskoj povjesti,vjerovatno je gori cak i od Napoleona..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije