Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.01.2019. u 11:45

Sintagma fake news upućuje na lažne vijesti u medijima i zato je ne bi trebalo koristiti

Kovanica fake news prometnula se u ubojito oružje u rukama političara koji su skloni svaku kritiku ili negativni napis o sebi proglasiti lažnom viješću. To hladno oružje prvi je otkrio američki predsjednik Donald Trump, još u kampanji za prvog čovjeka SAD-a, kada je za svaku novinsku kritiku vikao – fake news. Upravo njegova malverzacija tom sintagmom pridonijela je da fake news poprima sve negativniju konotaciju i da se potpuno udaljava od svog izvornog smisla, lažnih vijesti koje se vrlo često pojavljuju na društvenim mrežama i opskurnim portalima.

Hrvatski premijer Plenković imao je svoju inačicu fake newsa, tobožnji hibridni rat, odnosno rat dezinformacijama, pa su krupnije kritike na račun Vlade, njega ili njegovih ministara proglašavane hibridnim ratom. Posljednji primjer političkog iživljavanja ne na jednom mediju, nego posve nezabilježeno na konkretnoj novinarki – Željki Godeč iz Jutarnjeg lista – objava je Živog zida na njihovu Facebook profilu gdje su kolegicu proglasili trolom koji proizvodi fake news. I to zato što je, koristeći službene izvore i izvješća, pisala o financijskim nepravilnostima Živog zida. Strašno i nedoživljeno. Posebice jer se cijela filozofija borbe protiv lažnih vijesti, dezinformacija i sl. prometnula u borbu i napade na medije.

Danas je na meti Željka Godeč, sutra bilo tko od nas novinara. Živi zid sukladno svojoj antisistemskoj i divljoj paradigmi novinarku sirovo razvlači na Facebooku, praktički huškajući na nju svoju sljedbu. “Uglađeni” HDZ, SDP, HNS... to rade sofisticiranije, ali s jednakim ciljem ušutkavanja. Zato ni Vladin start borbe protiv fake newsa objavom fotomontaža (kako tvrdi SOA) ministra Tolušića u tjedniku Nacional nimalo ne ulijeva povjerenje. Vladin je prvi posao suzbiti govor mržnje na internetu, a drugi posao je borbu protiv dezinformacija vratiti na pravi put.

Sintagma fake news, zbog svih konotacija koje vuče, prvo, sasvim krivo, upućuje na lažne vijesti u medijima i zato je ne bi trebalo koristiti. Rat protiv dezinformacija zahtijeva novu filozofiju.

>>Pogledajte video: Donald Trump

Ključne riječi

Komentara 7

LU
lunar777
15:24 29.01.2019.

Najveći proizvođači Fake News su dominantno ljevičarski bjelosvjetski mainstream mediji, a u jednima takvim radi i dotična novinarka.

Avatar Observer
Observer
13:36 29.01.2019.

Politicari ali i novinari u Hrvatskoj osjecaju nostalgiju za onim "divnim vremenima" kad su bili "ugledni" i nedodirljivi partijski poslusnici a novinari su skupljali bodove natjecuci se tko ce tim istom politicarima na celu s 'ljubicicom bijelom ' napisati ljepsi hvalospjev. Vremena su se promjenila ali nostalgija je vidljiva jer danasnja ministrica kulture najavljuje zabrane i cenzure , bas kao nekad u "starim dobrim vremenima"

Avatar Django
Django
12:28 29.01.2019.

U stvari, na djelu je rat lažima. Fake news protiv fake newsa, političari protiv novinara, podkapacitirani ljudi koji kojima je dano da oblikuju sadašnjost i budućnost cijelih naroda makar to objektivno nisu više u stanju pa bili najpametniji i najsposobniji, protiv potkapacitiranih proizvođača “istine” koji pak nisu svjesni da služe ničemu drugome nego razaranju svake vrste zajednice, misleći da rade “društveno koristan” posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije