Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.04.2019. u 09:19

Kada neće EU, tehnološke divove po džepu su odlučile udariti same članice

Globalni tehnodivovi moraju plaćati fer poreze u zemljama u kojima ostvaruju zaradu, kao što bi trebali i svi ostali porezni obveznici. I tu ništa nije sporno. Vjerojatno bi svaki referendum podržao takav stav. Ipak, to se u praksi ne događa, Google, Apple, Facebook i Amazon, kolokvijalno skupno nazvani GAFA, predvode skupinu omraženih u većini zemalja EU. Već su dugo upravo ovi najveći američki tehnološki divovi na piku Europljana kada se radi o bilo kojem načinu naplate njihovih poslova u Europi. Zarada im je u nerazmjeru s onim što plaćaju.

GAFA je uspjela uspostaviti svojevrsni monopol na mnogim svjetskim tržištima. Europa je zapravo potpuno pod njihovom vlašću jer, nažalost, EU je tehnološki i birotkratski toliko zakočen da se nije imao čime oduprijeti. Ne postoje pravi europski pandani ovim velikanama niti približni konkurenti koji bi mogli zamijeniti GAFA-u. Kina i Rusija sačuvale su se, najjednostavnije rečeno, iz političkog opreza i paranoje od dijeljenja podataka američkim tvrtkama.

Google
1/7

Europa, pak, tehnološki ambiciozna, mahom nije uspjela stvoriti ni jednog globalnog igrača koji bi poput GAFA-e poharao i osvojio svijet. Kada si je EU konačno priznao da je na repu razvoja, odlučio je američke tehnovladare, ako ništa drugo, udariti po džepu. I da, ponovno ima rezona. Jer upravo na uslugama i podacima koje prikupljaju i na tlu EU razvijaju se dodatno i brže. Ipak, jedinstva nema, neke zemlje već su se ranije snašle te samostalno ponudile porezne oaze u zamjenu za sjedište EU i stvaranje radnih mjesta. I premda Europska komisija smatra da je nedopustivo da tvrtke svoje enormne prihode prebacuju u članicu EU gdje im to odgovara i u kojoj plaćaju manji porez, i dalje nema jedinstvenog dogovora, pa ni o privremenim mjerama.

Stoga je Austrija, slijedeći Francusku, kad već ne ide jedinstveno za cijelu EU, odlučila to učiniti za sebe i stisnuti porez na prihode uglavnom velikima. Hrvatska, čini se, ipak će pričekati europsko jedinstvo ili se povesti za većinom kada se stvori. Zasad 11 zemalja članica EU porez na tehnodivove ima u planu.

Ključne riječi

Komentara 1

SZ
slaven.zadravec
09:48 05.04.2019.

Jedino nije jasno kako se točno utvrđuje gdje nastaje prihod?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije