Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.02.2016. u 11:00

Većina Engleza nije za izlazak iz EU, a Cameron kaže: To bi značilo lažnu iluziju o suverenitetu

Gradonačelnik Londona Boris Johnson najavio je da će glasovati za izlazak Velike Britanije iz EU na referendumu koji će se na Otoku održati 23. lipnja. To je hladan tuš za britanskog premijera Davida Camerona, koji je uspio od Bruxellesa dobiti ono što je htio za opstanak Velike Britanije u EU.

“Glasovat ću za izlazak Velike Britanije iz EU jer želim još bolji ugovor s Bruxellesom za dobrobit ljudi u ovoj državi”, kazao je Johnson. Dakle, nije a priori za izlazak Londona iz zajednice 28 država, već misli kako bi mogao dobiti još više od onoga što je isposlovao Cameron.

Praktički sada slijedi unutarbritanska politička bitka za zauzimanje određenog položaja prije parlamentarnih izbora. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima Cameron je postigao značajnu pobjedu upravo zato što je obećao referendum o ostanku ili izlasku iz EU. No, jedno je raspisivanje referenduma, a drugo je stvarna želja koju će birači iskazati. U slučaju pobjede euroskeptika, Škotska bi zasigurno tražila odcjepljenje od Velike Britanije i ulazak u EU. No, većina Engleza nije za izlazak iz EU. Prema ispitivanju javnog mišljenja, koje je provela agencija Mail, 48% Britanaca za ostanak je unutar EU, 33% ih je protiv, ali je pitanje kako će glasovati 19% neodlučnih. Cameron je uputio poziv za ostanak unutar kontinentalne organizacije jer će, kako je rekao, i Velika Britanija biti jača ostane li u EU. Izlazak Velike Britanije iz EU značio bi “lažnu iluziju o suverenitetu te bi nam oduzelo utjecaj na međunarodnoj razini”, upozorio je Cameron. Britanske bi tvrtke bile diskriminirane nasuprot euru, London ne bi mogao utjecati na europske zemlje u podjeli informacija o tome što planiraju teroristi. Na sve to upozorava Cameron.

Velika Britanija povremeno ima te antieuropske izljeve. Posebno je u tome bila jaka željezna Margaret Thatcher. Na sastanku Europske zajednice 28. i 29. lipnja 1985. u Milanu Thatcher htjela je izvući London iz Europe. Na koncu je dogovoreno kompletiranje monetarne unije, odnosno još čvršće povezivanje...

>> Pusić kritizira Oreškovića zbog upotrebe izraza BREXIT: 'Ne bih to tako zvala'

>> Johnson: 'Poduprijet ću kampanju za odlazak iz Europske unije'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije